Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali açılış töreni

Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali açılış töreni
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Ey Avrupa, ey dünya eğer Türkiye'nin gerçek fotoğrafını görmek istiyorsan işte buraya bak. Terör sadece bizim değil tüm insanlığın sorunu. Terör olayları üzerinden Türkiye'yi okumaya kalkarsan yanılırsın. Tamamı da siyasi hesa

ADANA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ey Avrupa, ey dünya eğer Türkiye'nin gerçek fotoğrafını görmek istiyorsan işte buraya bak. Terör sadece bizim değil tüm insanlığın sorunu. Terör olayları üzerinden Türkiye'yi okumaya kalkarsan yanılırsın. Tamamı da siyasi hesapların ürünü, tamamı da ideolojik körlüklerle, çarpıtmalarla, yalanlarla bezeli raporlar Türkiye'yi anlatmıyor, anlatamaz da. Türkiye'yi anlamak için bakacağın yer işte burasıdır. Bu tesise bakacaksın. İşte bu yatırımlar, bu hizmetlerdir" dedi.

Erdoğan, Enerjisa Tufanbeyli Termik Santrali açılış töreninde yaptığı konuşmada, dünyada kömüre dayalı elektrik enerjisi üretiminin Çin'de yüzde 75, Hindistan'da yüzde 73 seviyesinde olduğuna işaret etti. Erdoğan, "Ülkemizde bu rakam yüzde 28,5, üstelik bunun da sadece yüzde 13 buçuğu yerli kömür" ifadesini kullandı.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde nükleer santrallerle ilgili benzer bir örneği kamuoyu ile paylaştığını anımsatarak, Avrupa ülkelerinde halen 135 nükleer santralin faaliyet gösterdiğine dikkati çekti. Bu rakamın dünya genelinde 444, inşa halinde ise 62 nükleer santralin daha olduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'de 2 tane nükleer santral inşa teşebbüsünde bulundu diye kıyametin koparıldığını bildirdi. Erdoğan, Türkiye'de kömür rezervlerinin, son keşiflerle 15 milyar ton olarak tespit edildiğine işaret etti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bakınız açılışını yaptığımız bu santral yılda 5,5 milyon ton kömür kullanacak. Dolayısıyla bizim bunun gibi daha onlarca santrali rahatlıkla besleyecek, toplamda 25 bin megawatt'lık potansiyeli destekleyecek rezervlerimiz mevcut. Bu da bizim doğalgaz ithalatımızın önemli bir bölümüne tekabül ediyor. Bir başka ifadeyle yerli kömüre dayalı elektrik üretimini ne kadar artırırsak doğalgazla üretilen elektrik ihtiyacımız o kadar azalacaktır.

Yeni geliştirilen ve açılışını yaptığımız bu fabrikada uygulanan teknolojiler, artık kömürün; kirli, çevreye zarar veren bir enerji kaynağı olduğu algısı tamamen burada yıkılmıştır. Bu tür çevre dostu santrallerin ülkemizde üretilmesini sağlamak için yürütülen projeleri de takip ediyor ve destekliyorum."

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda atılmış her adımın kendisi için çok önemli ve değerli olduğunu belirten Erdoğan, son yıllarda yaşanan sıkıntıların pek çoğunun gerisinde Türkiye'yi bu hedefinden uzaklaştırma ve saptırma amacı olduğunu söyledi.

- "Birilerinin işine gelmiyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmiş Türkiye'nin birilerinin işine gelmediğini çok iyi gördüklerini ve anladıklarını belirtti. Türkiye bugün terör belasıyla karşı karşıyaysa bunun en önemli sebeplerinden birisinin; Türkiye'nin ilk 10'a yürüme süreci olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Bunlar ülkemizi terör belasıyla bu amacından uzaklaştırmanın gayreti içerisindeler ama biz bu amacı da biliyoruz ve bunu yıkacağız. İhracatını 500 milyar dolara, dış ticaretini 1 trilyon dolara çıkaracak bir Türkiye'nin birilerini oldukça rahatsız ettiği açıkça görülüyor. Savunma sanayinde dışa bağımlılığından kurtulmuş bir Türkiye'ye birilerinin tahammülü olmadığı belli. İşte burada olduğu gibi kendi rezervlerini kullanarak potansiyelini harekete geçirecek, enerji konusunda kaynak çeşitlendirmesini başarmış bir Türkiye, hiç şüphesiz birilerinin işine gelmiyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin genç, eğitimli ve dinamik nüfusuyla "yükselen bir güç olarak yıldızının parlamasının" bazı çevreleri endişelendiğini belirten Erdoğan, "Maalesef ülkemizde de bu gerçekleri kavrayamadıkları için aynı üslupla konuşanlar, aynı amaca hizmet edenler var. Ben bunlara rahmetli Cengiz Aytmatov'dan aldığım ilhamla 'mankurt' diyorum. Sevindirici olan; bunların hiçbiri milletimizin de, girişimcilerimizin de, işadamlarımızın da umurunda değil." dedi.

Erdoğan, milletin önüne çıkan, çıkartılan tüm engelleri sabır ve dirayetle aşarak yoluna devam ettiğini vurgulayarak girişimcilerin ve iş adamlarının hem Türkiye hem de dünyanın dört bir yanındaki yatırım çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Erdoğan "Türkiye, sabotaj girişimlerine rağmen hamdolsun hedeflerine kararlılıkla ilerliyor. Ekonomi verileri tüm öldük, bittik, battık yaygaralarına rağmen hem de beklentilerin ötesinde bir büyümeye, gelişmeye, ilerlemeye işaret ediyor." görüşüne yer verdi.

Açıklanan rakamların, hayat geçirilen devasa projelerin bilhassa felaket tellallarına her seferinde büyük bir hayal kırıklığı yaşattığına değinen Erdoğan, Antalya'da 22 Nisan'da hem şehre kazandırılan hizmetlerin toplu açılışının gerçekleştirildiğini hem de Expo 2016 Antalya Botanik Sergisinin açılışının başarıyla yapıldığını, 21 Nisan'da katıldığı törenle Osman Gazi Köprüsü ile Asya ile Avrupa'nın bir kez daha birbirine bağlandığını ifade etti.

- "Vatanı, milleti sevmek bu"

İstanbul-İzmir arasında 8,5 saatte alınan mesafenin 3,5 saatin altına düşeceğini belirten Erdoğan, "Vatanı, milleti sevmek bu. Kaza riskini azaltıyorsunuz. Oradaki yakıttan ciddi manada tasarruf ediyorsunuz. Bu yolculukta sağına bak yeşil, soluna bak yeşil. Tam bir çevreci yol. Ama onların böyle bir derdi yok. Biz dertliyiz, dertleri olan dağları deler, dağları aşar. Olay bu. Türkiye'nin en büyük tünelleri bu yolda. Bunlar çok önemli şeyler. Bizim uygulamalarımızın ulaştığı yere, bunların hayalleri bile ulaşmıyor, ulaşamıyor." diye konuştu.

"Türkiye burada. Ey Avrupa, ey dünya eğer Türkiye'nin gerçek fotoğrafını görmek istiyorsan işte buraya bak" ifadesini kullanan Erdoğan, terörün tüm insanlığın sorunu olduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Terör olayları üzerinden Türkiye'yi okumaya kalkarsan yanılırsın. Tamamı da siyasi hesapların ürünü, tamamı da ideolojik körlüklerle, çarpıtmalarla, yalanlarla bezeli raporlar Türkiye'yi anlatmıyor, anlatamaz da. Türkiye'yi anlamak için bakacağın yer işte burasıdır. Bu tesise bakacaksın. İşte bu yatırımlar, bu hizmetlerdir.

Bir kez daha bizi 2023 hedeflerimize yaklaştıran her projeyi, her hizmeti hayata geçiren herkese, başta Sayın Başbakanımız ve bakanlarımız olmak üzere hükümetimize, milletvekillerimize, iş adamlarımızı, sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum."

- Törenden notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninin gerçekleştirildiği salona beraberindeki bakanlarla birlikte geldi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından başlayan törende, daha sonra Tufanbeyli Linyit Santrali'nin tanıtım filmi izlendi.

Törende, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, günün anısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Adana'nın Aladağ ilçesi Kabasakal mevkisinde oluşturulan 2 bin fidanlık "Cumhurbaşkanlığı Hatıra Ormanı"nın sertifikasını takdim etti.

Açılış konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, beraberindeki bakan ve Enerjisa yetkilileri ile butona basarak, santralin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, "Adana'nın inşallah tüm yaşayanları buradan üretilecek enerjiyle hayata çok farklı bakacak. Ya Allah, bismillah. Hayırlı olsun." diyerek açılışı yaptı.

Erdoğan, Tufanbeyli'deki programının ardından Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenecek, Samsun Makine Sanayi AŞ Adana Fabrikası ile yapımı tamamlanan diğer tesislerin toplu açılış törenine katılmak için, helikopter ile Adana'ya hareket etti.

Törende, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Adana Valisi Mustafa Büyük ile diğer ilgililer hazır bulundu.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.