Engelli 3 Kızlarının Şifa Bulacağı Günü Bekliyorlar

Engelli 3 Kızlarının Şifa Bulacağı Günü Bekliyorlar
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde akraba evlililiği yapan çift, çocukken felç geçirip engelli hale gelen 3 kızlarının sağlıklarına kavuşacağı günün hayaliyle yaşıyor- Baba Uçar: - "Yemeklerini biz yediriyoruz, oturdukları yerden biz kaldırıyoruz. Çocuklarımı

AĞRI (AA) - ORHAN GÜNGÖR - Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde akraba evlililiği yapan çift, çocukken felç geçirip engelli hale gelen 3 kızlarının şifa bulacağı günü bekliyor.

Yanoba köyünde akraba evliliği yapan Müdür (67) ve eşi Zeynep Uçar'ın (73) dokuz çocuğundan 35 yaşındaki Fatma 12, 29 yaşındaki Emine 10, 28 yaşındaki Yıldız ise 8 yaşındayken felç geçirdi.

Vücutlarının belden aşağısı ile ellerini kullanamaz hale gelen 3 kardeşin hastalığına, aile tarafından hastaneye götürülmelerine rağmen çare bulunamadı.

Engelli kardeşlerin yiyecek, içecek ve temizlik gibi tüm ihtiyaçları, yıllardır anne ve babaları tarafından karşılanıyor.

Yaşlarının ilerlemesi, işsiz olmaları ve yoksulluk nedeniyle 3 kız kardeşin ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken çift, hastalıklarını bilmedikleri engelli çocuklarının donanımlı bir hastanede tedavi edilerek sağlıklarına kavuşmasını istiyor.

Baba Müdür Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarının, hareket edemedikleri için ihtiyaçlarını gidermekte güçlük çektiğini belirtti.

Uçar, "Yemeklerini biz yediriyoruz, oturdukları yerden biz kaldırıyoruz. Çocuklarım çok genç yaştalar. Kimseye muhtaç olmamaları için sağlıklarına kavuşmalarını istiyorum. Evimiz de çocuklarıma uygun değil, çünkü su ve kullanışlı banyo yok." ifadelerini kullandı.

Bu tür durumlarla karşılaşılmaması için akraba evliliği yapılmamasını isteyen Uçar, "Dayımın kızıyla evlendim. Kimse akrabasıyla evlenmesin, ben perişan oldum kimse olmasın." dedi.

Engelli Fatma Uçar ise yaşlı anne ve babası sayesinde hayata tutunduklarını dile getirdi.

- "Halen çocuklarını evin ortasında leğende yıkıyor"

Yaşama Sevinci Doğubayazıt Engelliler Derneği Başkanı Oktay Topçi de yaklaşık bir ay önce aileden haberdar olduklarını ifade etti.

Ailenin, çocuklarının engelli maaşıyla geçinmeye çalıştığını belirten Topçi, "O da ancak bez parasına yetiyor. Banyo yapamıyorlar, evde tuvalet yok. Rahat yaşayabilecekleri, banyosu, tuvaleti olan bir evleri olmalı. Anneleri halen çocuklarını evin ortasında leğende yıkıyor. El birliğiyle aileye yardım etmeliyiz. Kaymakam Ulaş Akhan çok duyarlı, kendisine teşekkür ederiz, su sorununu çözeceğini söyledi." dedi.

Topçi, çocukların tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Aile, çocuklarını normal hastaneye götürdü ancak araştırma ya da üniversite hastanesine götürmemiş. Çocukların hastalıklarının iyi bir hastanede araştırılması lazım. Halen bu hastalığın tanısı yok, hastalık tedaviye el veriyor mu vermiyor mu diye bir tanı konulmalı." ifadelerini kullandı.

- "Akraba evliliklerinin acı sonuçlarını bu vakalarla görüyoruz"

Beyin Cerrahı Opr. Dr. Hikmet Aytekin de anne ve babanın genlerinin bir hastalık olup olmadığı konusunda araştırılması gerektiğini söyledi.

"Ailelerin Ağrı'ya en yakın Kars veya Van'daki araştırma hastanelerinde tedavilerinin yapılmasını gerekir." diyen Aytekin, şunları kaydetti:

"Çok geç kalınmış. Yaşları çok ilerlemiş, hastalıkları üzerinden çok zaman geçtiği için tedavide çok başarı şansı yok. Bu hastalığın ne tür bir genetik bozukluk olduğunun anlaşılması için araştırma yapılması lazım. Akraba evlilikleri eskisi gibi yaygın olmamasına rağmen halen yapılıyor. Akraba evliliklerinin ne denli acı sonuçlar verdiğini bu tür vakalarla maalesef görüyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.