Engelli Öğrencilerin Öğretmenleri İçin Kılavuz Kitap

Engelli Öğrencilerin Öğretmenleri İçin Kılavuz Kitap
Bursa Milli Eğitim Müdürlüğünün bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından, engelli öğrencilere özel eğitim hizmeti veren öğretmenlere yönelik kitap hazırlandı - Kitap, 80 ilin milli eğitim müdürlüklerine ve özel eğitim veren bazı okullara gönderildi

BURSA (AA) - Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyon tarafından, engelli öğrencilere özel eğitim hizmeti veren öğretmenlerin kaynak eksiğini giderecek kılavuz niteliğinde kitap hazırlandı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Şube Müdürü ve Komisyon Başkanı Hüseyin Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul çağındaki yaklaşık 6 bin 500 engelli öğrencinin il genelindeki okullarda eğitim gördüğünü söyledi.

Özel gereksinimli bireylerin eğitim sürecinde görev alan öğretmenler ve yöneticilerin kaynak eksikliği çektiğini belirten Hacıoğlu, "Böyle bir kaynak hazırlama ihtiyacı hissettik ve kitabın hazırlanmasına karar verdik. Yalnız okul öncesi öğretmenler için değil özel öğretim öğretmenleri ve engelli çocuklara eğitim veren diğer öğretmenleri de düşünerek hazırlayacağımız kitap için komisyon oluşturduk. Yaklaşık bir yıl bu kitabın oluşması için çalışmalar yapıldı. Sonuçta güzel bir kitap ortaya çıktı." dedi.

Kitabın kaynak eksikliğini gidereceğine inancını ifade eden Hacıoğlu, bunu Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bilgisi dahilinde 80 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiklerini vurguladı. Hacıoğlu, "Ayrıca özel eğitim veren bazı okullara bu kitaplardan dağıttık. Sadece özel eğitim veya okul öncesi öğretmenlerinin değil ailelerin ve okul idaresinin bu kitaptan faydalanabileceğine inanıyoruz çünkü kitaptaki bilgiler, ailelerin faydalanacağı konularla dolu." diye konuştu.

- "Öğretmenlere kılavuz olabilecek bir kitap"

Kitabın koordinatörü ve özel eğitim öğretmeni Mehmet Ali Erdur da "Bin Yapraklı Yonca Eğitimde Kaynaştırma Bütünleştirme Uygulamaları" kitabının uzun uğraşlar sonucunda basıldığını aktardı.

Erdur, bu kitabın eğitim camiasına ve öğretmenlere kılavuz olabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Kitabın hazırlanmasında birçok öğretmenle çalıştık. Okul öncesi öğretmenlere hem eğitim verdik hem de onlarla uygulamalar yaptık. Daha sonra yaptığımız saha çalışmaları sırasında böyle bir kaynağa ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Ardından İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya ile Özel Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Hacıoğlu'nun başkanlığında bir komisyon oluşturduk. Kaynaştırma ve bütünleştirme uygulaması yapılan okullara Özel Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün talimatıyla 6 saat bütünleştirme uygulamaları eğitim verdik. Oradan aldığımız geri dönüşler sadece okul öncesinde özel eğitimle ilgili bir kaynağa değil eğitimin ve okulların her tür ve kademesinde böyle bir kaynağa ihtiyaç olduğunu gözlemledik. Öğretmenlerimizle bire bir görüşmeler yaptık, okulları gezdik ve okullarda bulunan velilerle konuştuk. Oluşturduğumuz ekip, yaklaşık bir yıl gece gündüz demeden çalıştı. Koordinasyonunu ben yaptım. Şu anda kitabımız basıldı."

Kitabın yazarlarından özel eğitim öğretmeni Ayşe Beyza Bükeç de özel eğitim alanında bulunan kaynakların akademik ağırlıklı olduğunu söyledi.

Her alan ve branştaki öğretmenlere hitap edecek bir kitap hazırlamayı hedeflediklerine değinen Bükeç, "Kitabın mümkün olduğu kadar yalın ve sade olmasını amaçladık. Alan dışındaki öğretmenlerden de fikir aldık. Teorik bilgiler dışında örnek öğrenciler üzerinden örnek öğretimlere ve öğretim süreçlerine yer verdik. Bu anlamda tüm branşlardaki öğretmenlere faydalı olacağına inandığımız bir başucu kitabı hazırladık." açıklamasında bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.