Engelliler Haftası

Engelliler Haftası
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Çelebi:- "9 milyonu aşkın değişik engel grubundan insanımızın yüzde 80 gibi büyük çoğunluğu, ulaşım engellerinden dolayı sokağa, caddeye, kentlerin kamusal alanlarına erişememekte, toplu taşıma araçlarından yararlan

ANKARA (AA) - Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, engellilerin büyük çoğunluğunun cadde ve sokaklardan, kamusal alanlardan ve toplu taşıma araçlarından yararlanamadığını belirterek, çıkarılan kanunların uygulanmasını istedi.

Çelebi, konfederasyonun genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, engellilerin sorunları konusunda bilgi verdi.

Engellilerin sosyal ve ekonomik hakları için mücadele verdiklerini belirten Çelebi, şunları kaydetti:

''9 milyonu aşkın değişik engel grubundan insanımızın yüzde 80 gibi büyük çoğunluğu, ulaşım engellerinden dolayı sokağa, caddeye, kentlerin kamusal alanlarına erişememekte, toplu taşım araçlarından yararlanamamakta, binalara girememektedir. Bundan dolayı erişilebilirlikle ilgili atılan adımlar, çıkartılan kanunlar uygulanmalı, gerekirse ağır cezai müeyyidelerle desteklenmeli ve en önemlisi doğru olarak denetlenmelidir."

Çelebi, engelliler arasında bağımlı yaşama zorunluluğu olan zihinsel engellilerin, anne, babalarının vefatı halinde devlet güvencesine alınması için ''Prim Destekli Bakım Sigortası''nın hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Diğer taleplerini de dile getiren Çelebi, "Yürürlüğe giren yeni ehliyet değişimi ile ilgili ortopedik ve engelli bireylerin değişiklik yapılırken uğradığı gereksiz ve zorlaştırıcı evrak isteme uygulamalarından derhal vazgeçmelidir. Hali hazırda zaten (H) sınıfı ehliyeti olan bir engelliden, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığının verdiği Engelli Kimlik Kartı yok sayılarak, yeniden engelli raporu istenmesi engelli bireylere bürokratik zulümdür." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.