Engelliler Haftası

Engelliler Haftası
Engelliler Konfederasyonu Başkanı İçli: "Konfederasyonumuzca, dünyada ve Türkiye'de engelli örgütlenmesini masaya yatırmak ve güçlendirmek amacıyla 14-15 Mayıs'ta İstanbul'da çalıştay gerçekleştirilecek"

ANKARA (AA) - Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, dünyada ve Türkiye'de engelli örgütlenmesini masaya yatırmak ve güçlendirmek amacıyla, 14-15 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da tüm engelli örgütlerinin katılacağı bir çalıştay düzenleyeceklerini bildirdi.

İçli, Engelliler Haftası dolayısıyla Konfederasyon Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası'nda kamuoyunda farkındalık yaratacak etkinlikler gerçekleştireceklerini aktaran Turhan İçli, 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Yasası'nın aradan geçen 11 yıllık sürede tam olarak hayata geçirilemediğini belirtti.

İçli, şu değerlendirmede bulundu:

"Daha sonra çıkarılan yönetmelikler, yasada öngörülen hakları genişletmesi ve kullanılabilir hale getirmesi gerekirken, tam tersine daraltmış ve uygulama olanaklarını sınırlandırmıştır. Korumalı İşyerlerine ilişkin yönetmelik işlevsiz kalınca yürürlükten kaldırılmış, 2022 sayılı yasaya göre çıkarılan '65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik' ile yasanın uygulanması sınırlandırılmıştır. 2006 yılında çıkarılan Sağlık Kurulları Raporları Yönetmeliği birkaç kez Danıştay tarafından iptal edilmesine rağmen, bir iki cümlesi değiştirilerek yeniden yürürlüğe konulmuştur. Bu alanda hak kayıplarına yol açmayan yeni düzenleme yapılacağı sözleri yaşama geçirilememiştir."

Turhan İçli, 572 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile başlayan fiziksel çevrenin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi çalışmalarına değinerek, "2005 yılında 7 yıllık ek süre verilmesine, bu sürenin 3 yıl daha uzatılmasına karşın fiziksel çevreye erişim konusunda ciddi bir mesafenin kat edilemediği görülmektedir." ifadelerini kullandı.

- Görme engellilerin imzası

Görme engelli vatandaşların imzasının, 2005 yılına kadar "iki tanık olmadıkça geçerli olmadığı"na dikkati çeken İçli, "Yoğun mücadelelerin sonucunda Borçlar Kanunu, Noterlik Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan yeni düzenlemelerle iki tanık zorunluluğu kaldırıldı. Fakat bugün hala iki tanık isteyen bazı bankalar ve noterlikler var. Bir zorunluluk gibi iç mevzuatlarında böyle düzenlemeler yapıyorlar. Engelli arkadaşlarımızı incitiyorlar, zora koşuyorlar." diye konuştu.

Turhan İçli, 2013 yılında 2022 sayılı "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" ve 2028 sayılı kanunlarda yapılan değişiklikle muhtaçlık aylığı ve evde bakım hizmeti bedellerinin ödenmesi için daha önce yürürlükte olan "bireysel gelir kriteri"nin "aile gelir kriteri" olarak değiştirildiğini ve yüz binlerce engellinin yasa kapsamı dışında kaldığını kaydetti.

Bu konuda birçok girişimde bulunduklarını aktaran İçli, ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı yetkililerinin üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini, engellileri hayal kırıklığına uğrattığını savundu.

Engellilerin siyasal yaşama katılma hakkı konusunda ciddi gerilemeler olduğunu iddia eden Turhan İçli, "Ülkemizde 22 bin belediye meclisi üyesinden sadece 30'u, 550 milletvekilinden de sadece 3'ü engellidir. Diğer temsil kurumlarında da durum farklı değildir." dedi.

- "14-15 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da çalıştay düzenleyeceğiz"

Engelli hakları alanında 2005 yılından sonra yaşanan ilerleme sürecinin üst üste gelen seçimler, hükümet krizleri gibi nedenlerle yerini gerileme sürecine bıraktığını ileri süren Engelliler Konfederasyonu Başkanı İçli, şunları söyledi:

"Bunda kuşku yok ki engelli örgütlenmesinin dağınıklılığının ve etkisizliğinin de payı bulunmaktadır. Bu noktadan hareketle Konfederasyonumuzca, dünyada ve Türkiye'de engelli örgütlenmesinin dünü, bugünü ve yarınını masaya yatırmak, engelli örgütlenmesini güçlendirmek amacıyla 14-15 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da, tüm engelli örgütlerinin ve eylemcilerinin katılacağı bir çalıştay gerçekleştirilecektir. Ardından yeni bir engelli hakları programı çerçevesinde daha etkin bir mücadele sürecine gidilecektir. Tüm engelli arkadaşlarımızı yeni mücadele sürecine hazır olmaya ve yapacağımız eylemlere etkin olarak katılmaya davet ediyoruz. Engelli hakları günleri kutlama değil, mücadele günleridir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.