"Engellilere uygun kürsü talebi"

"Engellilere uygun kürsü talebi"
TBMM Genel Kurulunda, engelli vatandaşların sorunlarına yönelik Meclis araştırmasına ilişkin HDP Grubunun önerisi kabul edilmedi- HDP Diyarbakır Milletvekili Pir:- "Genel Kuruldaki kavga nedeniyle bu kürsü kırıldı. Bunu da fırsat bilerek engellilere uygun

TBMM (AA) - TBMM Genel Kurulunda, engelli vatandaşların sorunlarına yönelik Meclis araştırmasına ilişkin HDP Grubunun önerisi kabul edilmedi.

Öneri hakkında HDP grubu adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, engellilerin eğitimden sağlığa, ulaşıma, iş hayatında her alanda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Engellilerin toplumsal sürece katılamadıklarını, insan haklarından mahrum bırakıldıklarını ifade eden Pir, engellilerin sorunlarına temel hak olarak değil vicdani bir konu olarak bakıldığını kaydetti.

Pir, engellilerin başka birinin yardımına gereksinim duymaksızın yaşamaları için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini belirterek, "Genel Kuruldaki kavga nedeniyle bu kürsü kırıldı. Bunu da fırsat bilerek engellilere uygun bir kürsü yapılmalıydı. Bir tuşa basarak kürsü aşağıya inebilir ya da çıkabilir olmalıydı." diye konuştu.

MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, engelli vatandaşlara doğrudan ulaşılması gerektiğini söyledi. Engellilerin hayatlarının kolaylaştırılması için daha yapılacak çok çalışma olduğuna dikkati çeken Depboylu, "Bugün hala engelli çocuklarımızın sınıflarına çıkabilmeleri bile sorun, annesinin sırtında okula gitmeye çalışan engelli çocuklarımız var." değerlendirmesinde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de TBMM'de anayasa değişikliği görüşmeleri yapıldığını ancak teklifte engelliler, Aleviler, Kürtler, toplumu oluşturan hiçbir katmanın olmadığını öne sürdü. Erdem, "Kimse kimseyi erken seçimle tehdit etmesin. CHP ön seçim yapıyor, sizde de ön seçim olsa erken seçimden korkmazsınız." dedi.

- "Kendinizle doğrudan doğruya çelişiyorsunuz"

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, Erdem'in ceza sahası içinde kusurlu hatalar yaptığını ancak penaltı düdüğünü çalmayacağını söyledi. Erdem'in "Anayasa değişikliği teklifinde engelliler, Aleviler, Kürtler, toplumu oluşan hiçbir katman yok" sözüne tepki gösteren Özdemir, "Anayasanın ikinci maddesi Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır, üniter yapısının korunacağına vurgu yapılmıştır. Hem laiklik diyeceksiniz, hem burada 'Niye Alevilik, Kürtlük yok' diyeceksiniz. Kendinizle doğrudan doğruya çelişiyorsunuz." diye konuştu.

Son 14 yılda engelli insanlara yönelik ciddi çalışmalar yapıldığına işaret eden Özdemir, eskiden engelli oranlarının belirlenmesinde sağlık kurulu raporunun bile doktor inisiyatifinde gerçekleştiğini, şimdi bir kriter getirildiğini kaydetti.

Engelli maaşının 24,48 liradan 489,80 liraya çıkarıldığını, getirilen evde bakım hizmetinden 480 bin 276 engellinin yararlandığını anlatan Özdemir, "Engelli insanlarımızın yaşam standartları hakkında birçok alanda iyileştirmeler yapıldı. Bu önerge meclis araştırması değil teşekkür yönünde bir önerge olmalıydı." ifadelerini kullandı.

Engellilerin sorunlarına yönelik Meclis araştırmasına ilişkin HDP grubunun önerisi kabul edilmedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.