Engellilerin bir günlük askerlik heyecanı

Engellilerin bir günlük askerlik heyecanı
Hatay'da engelli oldukları için askerlik yapamayan 102 kişi bir günlüğüne asker oldu - Bazı engellilerin elleri kınalı katıldığı törende baba ve oğlu da aynı anda askerlik belgesini aldı

HATAY (AA) - Hatay'da engeli oldukları için askerlik yapamayan 102 kişi, bir günlük asker olma heyecanını yaşadı.

Törene, engellilerden bazıları koltuk değnekleri ve tekerlekli sandalye ile geldi. Bazı engellilerin ise gelenek olarak ellerine kına yaktığı gözlendi. Ant içme sırasında bazı engelliler gözyaşlarına hakim olamadı.

121. Jandarma Eğitim Alay ve Garnizon Komutanlığı Jandarma Kurmay Albay Erdem Özcan, törende yaptığı konuşmada, askerliğin her Türk gencinin yapması gereken kutsal bir görev olduğunu söyledi.

Engellilerin edeceği yeminle asker olacağını ifade eden Özcan, şöyle dedi:

''Bugün sizlere kısa da olsa askerlik görevini yaptırmanın gurur ve onurunu yaşatmaktan mutluluk duyuyoruz. Bir kısmınız doğuştan, bir kısmınız ise hayatınızın bir döneminde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kaderin bu cilvesiyle yaşamak zorunda kaldınız. Ancak bilin ki yaşama sımsıkı sarılmanız, içinizdeki umudu kaybetmemeniz ve hayata tutunma adına gösterdiğiniz azim ve özveriyle örnek teşkil ediyorsunuz. İnanıyorum ki size ihtiyaç duyulduğunda sizler de bu vatan için canınızı esirgemeyeceksiniz.''

Konuşmaların ardından ant içen 102 engelli, tezkerelerini alarak, resmi geçiş yaptı.

- Baba oğlu aynı anda terhis oldu

Zihinsel engelli oğluyla askere gelen Şaban Dumlu (52), kendisinin de doğuştan bedensel engelli olduğunu söyledi. Askerlik görevini 26 yaşındaki zihinsel engelli oğluyla yapmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Dumlu, aynı anda tezkere alacaklarını, bu durumun biraz da komik olduğunu ifade etti.

Oğlu Fatih Dumlu (26) ise askere geldiği için mutlu olduğunu dile getirdi.

Adil İnanık (43), bir yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle engelli olduğunu belirterek, gözyaşları içerisinde ''Çok gururlu ve duyguluyum. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur'' dedi.

Dört çocuğu olduğunu belirten İnanık, onları gururla askere göndereceğini bildirdi.

- Mersin

Mersin'de de ellerine kına yakıp aileleriyle Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığına gelerek üniformalarını giyen engelliler, asker olmanın mutluluğunu yaşadı. Törende, saygı duruşunda bulunulmasının ardından 48 engelli için yemin töreni düzenlendi.

Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Demirhan, burada yaptığı konuşmada, temsili askerlik uygulamasının dünyada ilk ve tek olması nedeniyle daha da büyük önem kazandığını belirtti.

Engelli bireylere ve ailelerine bir gün olsa da askeri ortamı yaşattıkları ve bu hazzı tatmalarına imkan sağladıkları için mutlu olduklarını ifade eden Demirhan, bu etkinliğin kendilerine manevi bir güç verdiğini kaydetti.

Daha sonra, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve protokol üyelerinin, engelli askerlere temsili tezkerelerini vermesinin ardından pasta kesildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.