Engelsiz Seçim Çalıştayı

Engelsiz Seçim Çalıştayı
YSK Başkanı Güven:- "Seçmen kütüğü kayıtlarımızda bugün itibarıyla engelli seçmen sayısı 607 bin 551, engelli seçmenle birlikte oturan seçmen sayısı 1 milyon 834 bin 840, 75 yaş ve üzeri seçmen sayısı 2 milyon 640 bin olarak görünmektedir"- "Görme engelli

ANKARA (AA) - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Seçmen kütüğü kayıtlarımızda bugün itibarıyla engelli seçmen sayısı 607 bin 551, engelli seçmenle birlikte oturan seçmen sayısı 1 milyon 834 bin 840, 75 yaş ve üzeri seçmen sayısı 2 milyon 640 bin, 75 yaş ve üzeri seçmenle birlikte oturan seçmen sayısı ise 5 milyon 769 bin 393 olarak görünmektedir" dedi.

Engellilerin seçim sürecinde yaşadıkları sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile YSK işbirliğiyle "Engelsiz Seçim Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan YSK Başkanı Sadi Güven, seçim sürecinde kurulun çalışmalarına ilişkin bilgi vererek engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanmalarına yönelik uygulamaların geliştirilmesi amacıyla çalıştay yapılmasının planlandığını aktardı.

Engellilerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için gerekli şartların sağlanması konusunda ilgili kurumlara talimat verildiğini belirten Güven, engelli seçmenlerin hizmetlerden yararlanmaları için seçmen kütüğüne "engelli" olarak kaydedilmelerinin zorunlu olduğuna dikkat çekti.

Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tüm çalışmalara rağmen kurumumuz başkanlığına elektronik ortamda gönderilen engellilere ait kayıtlar, Türkiye genelindeki engelli seçmenlerin tamamını kapsamamaktadır. Bu eksik veriler nedeniyle bazı engelli seçmenler seçmen kütüğüne 'engelli seçmen' olarak işlenememekte, muhtarlık bölgesi asli listesinde 'e' harfiyle gösterilmemektedir. Genel Müdürlükçe tüm engellilerin kayıtlarının sağlıklı şekilde bizimle paylaşılması gerekmektedir.

Seçmen kütüğü kayıtlarımızda bugün itibarıyla engelli seçmen sayısı 607 bin 551, engelli seçmenle birlikte oturan seçmen sayısı 1 milyon 834 bin 840, 75 yaş ve üzeri seçmen sayısı 2 milyon 640 bin, 75 yaş ve üzeri seçmenle birlikte oturan seçmen sayısı ise 5 milyon 769 bin 393 olarak görünmektedir."

- "Binaların engelli kullanımına uygun olmaması sorun yaşatıyor"

Güven, kurumlarınca, yeterli olmasa da engelli seçmenlere yönelik bazı tedbirler alındığını anımsattı.

Oy kullanılan binaların engelli kullanımına uygun olmamasının sorun yaşattığını ifade eden Güven, "Milli Eğitim Bakanlığından her seçim döneminde, sandık alanlarının engelli erişimine uygun hale getirilmesi, rampa yapılması, tekerlekli sandalye bulundurulması gibi tedbirlerin alınması yazıyla talep edilmektedir. Ayrıca Milli Eğitim Bakanımıza bu konuda tedbir alınması talebiyle ziyarette bulunulmuştur ancak alınan tedbirlerin, engellilerimizin oylarını rahatça, engelsizce kullanmalarına imkan tanıdığı da söylenemez" diye konuştu.

Görme engellilerin oylarını kullanmalarına ilişkin yapılması planlanan çalışmalara da değinen Güven, bu kişilerin eşiyle bile oy kullanmasının, kanunun "seçmen oyunu kendi kullanır, oy gizli verilir" maddesinin ihlali anlamına geleceğini vurguladı.

Güven, bu ihlalin ortadan kaldırılması için görme engellilere yönelik Braille alfabesiyle hazırlanmış oy pusulalarının yeterli olup olmayacağı üzerinde çalışılması gerektiğini belirterek, "Braille alfabesiyle basılan oy pusulalarının kontrolü nasıl yapılacak, tüm oy pusulaları bu şekilde mi basılacak, görme engellilerin yüzde kaçı bu alfabeyi bilmektedir, bu şekilde bir basım sorunu ortadan kaldırabilecek midir, bütün bu ve benzeri sorunların değerlendirilmesi ve çözülmesi gerekmektedir" dedi.

YSK'nın internet sayfasının engelli seçmenlerin kolayca ulaşılabilecekleri hale getirildiğini hatırlatan Güven, bu vatandaşların ayrıca siteden engellilik durumlarını da sorgulayabileceklerini anlattı.

Başkan Güven, seçim kanunlarının günün şartlarına uygun hale getirilmesi için Adalet Bakanlığı ile yürüttükleri çalışmaların devam ettiğini belirterek, bu çalıştayın da yasa yapımına katkı sağlayacağı ümidini dile getirdi.

- "Sorumlu kurumların yürütecekleri çalışmaların takipçisi olacağız"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ebubekir Şahin de engellilerin erişilebilirliğinin kolaylaştırılması, yapılan uygulamaların yaygınlaştırılması için bakanlığın çalışmalarını aktardı.

Bir engelli vatandaş için haklarını güvenli ve kimsenin yardımı olmadan, bağımsız bir şekilde kullanabilmesinin hayati önem taşıdığına dikkati çeken Şahin, engellilerin seçim sürecinde yaşadıkları sorunların giderilmesi ve gerekli çözümlerin üretilmesi amacıyla bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi.

Şahin, çalıştayla engelli seçmenlerin seçim sürecinde yaşadıkları sıkıntılara en uygun çözümlerin geliştirilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Çalıştayda ele alınacak kararlar doğrultusunda gelecek seçim dönemine kadar sorumlu kurum ve kuruluşların yürütecekleri çalışmaların takipçisi olacaklarını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Kurumların ve toplumun engellilere yönelik duyarlılığını ve bilinç düzeyini arttırmak, ortak aklın ürünü çalışmalarla toplumsal birliktelikle devlet, millet ve bilimsel çevrelerin birlikte hareket etmesi ile sağlanır. Bu yaklaşım, toplumun engelli bireylere verdiği değerin göstergesi olan çağdaş bir yaklaşımdır. Engellilik alanındaki sorunlar ancak tüm tarafların katkısı ve işbirliğiyle çözülebilecek. Burada bizlere düşen, kurumlar olarak yasal yükümlülüklerimizi bir an önce hakkıyla yerine getirmek, birer vatandaş olarak da ülke çapında konuya ilişkin bilinç ve hassasiyetin oluşturulmasıdır."

Çalıştay sonucunda, gelecek seçim dönemine kadar sorumlu kurum ve kuruluşların yürütecekleri çalışmaları kapsayan bir "eylem planı taslağı" niteliğinde sonuç bildirisi hazırlanacak.

Yüksek Seçim Kurulu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler ile engellileri temsil eden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı çalıştay, yarın sona erecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.