Epiaş 2. Genel Kurulu

Epiaş 2. Genel Kurulu
EPİAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dönmez:- "Bu yıl içinde inşallah deneme ve test yayınını yaparak, önümüzdeki yıl içinde Doğalgaz Ticaret Platformunu ilk defa Türkiye'de hayata geçirmeyi planlıyoruz"- "Piyasa katılımcılarına ait tutarlardan arındırılmış bilan

İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı ve Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dönmez, şirket bilançosunun önemli kısmının piyasa faaliyetlerinden kaynaklandığını belirterek, "Bu yıl içinde inşallah deneme ve test yayınını yaparak, önümüzdeki yıl içinde Doğalgaz Ticaret Platformunu ilk defa Türkiye'de hayata geçirmeyi planlıyoruz." dedi.

Dönmez, Wyhndam Grand Otel'de düzenlenen EPİAŞ'ın 2. Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, 2016 yılı ortalama piyasa takas fiyatının megavat saat başına 140,60 lira olarak hesaplandığını söyledi.

Aralık 2016 sonunda aktif serbest tüketici sayısının 2 milyon 661 bin 600 kişi olduğunu dile getiren Dönmez, önümüzdeki dönemde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) serbest tüketici olma limitini, kanunun öngördüğü şekilde sıfıra kadar indireceğine inandıklarını vurguladı.

Dönmez, elektrikte geçen yıl 3 bin 627 megavat termik, bin 236 megavat rüzgar, 820 megavat hidroelektrik, 196 megavat jeotermal ve 12 megavat güneş olmak üzere toplam 5 bin 894 megavatlık kurulu gücün kayıt altına alındığını aktardı.

Enerji piyasalarının etkin ve güvenilir bir piyasa oluşması konusunda atılan en somut adımlardan birinin Şeffaflık Platformu'nun hizmete açılması olduğuna dikkati çeken Dönmez, "EPİAŞ bilançosunun aktif ve pasif toplamının önemli bir kısmı piyasa faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Piyasa katılımcılarına ait tutarlardan arındırılmış bilançomuzun aktif toplamı 99,5 milyon lira olup, bunun 63,7 milyon lirası mevduat, 10 milyon lirası gelir ve gider tahakkuklarından, 25,7 milyon lirası ise duran varlıklardan oluşmaktadır. Benzer şekilde bilançomuzun pasif toplamının 8,4 milyon lirası kısa vadeli yabancı kaynaklardan 91,1 milyon lirası ise öz kaynaklardan oluşmaktadır." diye konuştu.

- "Doğalgaz piyasası için sona gelindi"

EPİAŞ'ın, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu iyi işleyen ve etkin bir doğalgaz piyasasının kurulması yönündeki çabalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğünü aktaran Dönmez, bu noktadaki çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.

Dönmez, doğalgaz piyasası konusunda usul ve esaslarına ilişkin çalışmaların tamamlandığını ve EPDK'nın onayının ardından altyapı çalışmalarına başlayacaklarını belirterek, "Bu yıl içinde inşallah deneme ve test yayınını yaparak, önümüzdeki yıl içinde Doğalgaz Ticaret Platformunu ilk defa Türkiye'de hayata geçirmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

EPİAŞ olarak piyasa katılımcılarına daha iyi ve kaliteli hizmet sunmak için 2016-2020 Stratejik Planı'nda belirlenen hedefler doğrultusunda çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.