Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Erdemşâh Mescidi

Erdemşâh Mescidi

 

  • 1220 yılında Selçuklu devlet adamlarından Şemseddin Erdemşah tarafından yaptırılan Erdemşah Mescidi, Meram İlçesi Kalecelp Mahallesi’ndedir.

 

 

 

Türkiye Selçukluları Dönemi eseri olan Erdemşah Mescidi, Konya’nın Meram İlçesi Kalecelp Mahallesi’ndedir. Kubbe ile örtülmüş tek harimden ibaret olan Selçuklu mescitlerinden birisidir.

Kitabesine göre H. 617, M. 1220 yılında Selçuklu devlet adamlarından Şemseddin Erdemşah tarafından yaptırılmıştır (Konyalı, 1964, 354-356). Mescidin kuzey cephesine muhdes bir kısım ilâve edilmiştir. Bu kısım doğu ve batıdan bölünerek bir çeşit son cemaat mahalli yeri haline getirilmiştir. Esas harim, taş duvarlar üzerine tuğla kubbelidir. Köşelerde tromplar yer alır. Kubbe yönü çarpık olan mihrap güneydoğu köşeye yerleştirilmiştir.

Harim kuzey cephede iki, doğu ve batıda birer pencere ile aydınlanır. Mimari özelliğini yitiren

mescidin kitabesi kapı üzerindedir. 2007 yılı içinde mescidin etrafı açılarak özgün yapısı ortaya çıkarılmıştır. Belirli yüksekliğe kadar taş, sonra tuğla malzeme kullanılmıştır. Tuğla kubbesi

kurşun kaplanmıştır. Ön cephesinde çini süsleme izlerine rastlanmıştır. Güney tarafında

bulunan haziredeki mezar, mahalleye adını veren Kale-i Cerp Sultan’ın mezarı olarak kabul edilmektedir.

Son yıllarda mescidin etrafı açılıp, geniş kapsamlı bir restorasyona tabi tutulmuş; çini süslemeli mihrabı bu esnada ortaya çıkmıştır. Giriş cephesinde de çini yazılar bulunan mescidin kubbesi de kurşun kaplanmıştır.

 

Kitabesi

Kitabesinin Türkçe tercümesi şöyledir:

“Rahman ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Bu mescidi, büyük sultan, dinin ve dünyanın yücesi,

fetihler sahibi, mü'minlerin emirlerinin yardımcısı, Keyhüsrev oğlu Keykubad'ın saltanatı

sırasında, Tanrı'nın rahmetine muhtaç zayıf kul Hacı İsmail oğlu Şemsü'd-Din Erdemşâh 617 yılı aylarında yaptırdı. Allah'a hamdolsun.”

erdemsah-mescidi-1.jpgerdemsah-mescidi-2.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR