Erkek Deniz Filleri Birbirlerinin Sesleri Ayırt Edebiliyor

Erkek Deniz Filleri Birbirlerinin Sesleri Ayırt Edebiliyor
ANKARA (AA) - Bilim adamları, erkek deniz fillerinin yaşamında sesli iletişimin önemli bir rol oynadığını keşfetti. BBC'nin haberine göre, "Current Biology"...

ANKARA (AA) - Bilim adamları, erkek deniz fillerinin yaşamında sesli iletişimin önemli bir rol oynadığını keşfetti.

BBC'nin haberine göre, "Current Biology" dergisinde yayımlanan çalışma, fokgiller ailesinden deniz fillerinde erkeklerin birbirlerinin sesinin ritmini algıladığını ortaya çıkardı.

ABD'nin California eyaletinde Ano Nuevo Parkı'ndaki 4 binden fazla deniz filini 6 yıl boyunca inceleyen araştırmacılar, insanların ayırt edici ritmine göre belirli bir şarkıyı tanıyabilmesi gibi erkek deniz fillerinin de seslerin ritminden birbirlerini ayırt edebildiğini belirdi.

Baskın erkek deniz fillerinin seslerini kaydeden araştırmacılar, daha sonra bu sesleri hoparlör yoluyla çekinik olanlara dinletti.

Çekinik erkek deniz filleri, "kıyının hakimleri" olarak anılan baskınların seslerini duyduğunda geri çekildi.

Araştırmacılar, ikinci aşamada kaydettikleri sesleri tanınmayacak şekilde değiştirip deniz fillerine yeniden dinlettiler.

Deniz fillerinin, tanımadıkları sesleri duyduğunda tepkisiz kaldığı gözlemlendi.

Araştırmacılar, ilk kez insanlar dışında bir memeli türünün günlük hayatlarında "ritim kullandığına" işaret etti.

Çalışmanın lideri Prof. Dr. Nicolas Mathevon, erkek deniz fillerindeki homurdanma seslerinin "ayırt edici" olduğunu söyledi.

Mathevon, "Toplulukta, herkes birbirini biliyor. Gruptaki tüm diğer erkeklerin seslerini tanıyorlar. Eğer bir sesi tanıyamazlarsa, bekleyip gör stratejini uyguluyorlar." dedi.

Deniz filleri, yaşamlarının büyük bir kısmını denizlerde geçiriyor. 100 dakikadan uzun süre nefeslerini tutabilen deniz filleri, balıkla besleniyor. Yaklaşık 100 gün süren üreme dönemi için karaya çıkan deniz filleri, bu dönemi bir şey yiyip içmeden geçiriyor. Besinsiz kaldıkları dönemde enerjilerini harcamamak için hareketsiz kalıyorlar. Sesli iletişim, bu nedenle deniz filleri için önem taşıyor. Erkek deniz filleri, ritmini tanımadığı bir ses duyduğunda hemen hareket etmiyor ve bu sayede yaşamsal enerjilerinin boşa gitmesini önlüyor




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.