Erken Emeklilik Yasası Çıktı mı? Emeklilikte Yaşa Takılanların Durumu Ne Olacak?

Erken Emeklilik Yasası Çıktı mı? Emeklilikte Yaşa Takılanların Durumu Ne Olacak?
Başbakan Binali Yıldırım'ın referandum açıklaması öncesi erken emelilikle alakalı sinyaller vermesi birçok çalışanı umutlandırdı. Erken emeklilikle alakalı bir çalışma var mı? Erken emeklilik çıkacak mı? İşte sorularınızın yanıtı..

Çalışanlar 2017'de erken emeklilik konusunda müjdeli bir haber beklentisi var. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım'ın sinyalini verdiği Başkanlık Sistemi için referandum sinyalinde seçim öncesi vatandaşları önümüzdeki yıl için ümitlendirmişti. Erken emeklilik haberi birçok çalışanı ve emekli olma hayali kuranları yakından ilgilendiriyor. Lakin bu konuda hükümet cephesinden net bir açıklama gelmedi. Erken emeklilik hayali kuranların ümitleri bir sonraki açıklamaları kaldı gibi görünüyor. Aşağıda ki haberimiz şuanki mevcut emeklilik sistemiyle alakalı bilgileri içermektedir. Erken emeklilik hayallleriniz bir başka bahara kaldı gibi görünüyor.

EMEKLİLİKTE SON DURUM

Mevcut emeklilik sistemine göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti. SSK'lı da 8 Eylül 1999'da işe başlayanlar için emeklilik için 3 şart var.

1.ŞART

Sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl)

2.ŞART

En az 5000 gün prim sayısı.

3.ŞART

8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur'lular için de emeklilikte benzer şekilde yaş şartı konulmuştu.

emeklilik-tablosu.jpg

ŞUANKİ MEVCUT SİSTEMDE ERKEN EMELİLİK ŞARTLARI

YIPRANMA PAYI

Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI

Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

DOĞUM BORÇLANMASI

Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor.

9 EYLÜL 1999’DAN ÖNCE SİGORTALI OLANLAR

15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.

BAKIMA MUHTAÇ MALUL ÇOCUĞU OLANLAR

Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.