Erken emeklilik yolu açılıyor

Erken emeklilik yolu açılıyor
Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayanlara iyi haber geldi. Bakan Çelik, 'Görevimiz bu soruna çare bulmak. Kurumlar arasında konuşuyoruz' dedi

Emeklilik için yıl ve yaş şartlarını tamamlamış ancak prim günü eksiği olanların yüzünü güldürecek açıklama geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilikle ilgili kendilerinden çok fazla talepte bulunulduğunu belirterek, "Bir kişi 60-65 yaşını doldurmuş, çalışma imkanı yok ama emekliliğine de belirli bir süre kalmış ise bu bizim toplumumuzda sorun. Buna çare bulmamız gerekiyor. Bizim görevimiz buna çare bulmak" dedi. Konunun masada tartışıldığını anlatan Çelik, "Ama kurumlar arasında uzlaşı sağlanmadan olmaz. Bu işlerin tümünün mali boyutları var. Bunları konuşmadan rastgele beyanda bulunmayı ben öteden beri doğru bulmuyorum. Bu önemli bir problemdir. Bunun için bunlar kurumlar arasında konuştuğumuz konular" şeklinde konuştu. 

Destek primi de masada 

Bakan Çelik, esnafın da talepleri olduğunu, bunları da dikkate alarak çalışmalar yaptıklarını anlattı. Toplumun tüm kesimlerini dikkate aldıklarını kaydeden Çelik, şunları söyledi: "Esnafımız, 'Sosyal güvenlik destekleme prim oranları yüksek' diyor. 'Eleman çalıştırıyorum, çalıştırdığım 2 elemana karşılık benden sosyal güvenlik destek primi almayın' diyorlar. Bunu değerlendirmek durumundayız ama bu bir çalışma bakanının yalnız başına vereceği bir karar değil ve 'Meclis'te ben söyledim karar aldım, geçtim' şeklinde bir yönetim anlayışı Türkiye'de yok. İster istemez kurumlar arasında bir uzlaşı sağlanacak, maliyet hesapları yapılacak ve ona göre esnaflarımızın talepleri cevap bulacak." 

Taşerona yeni düzenleme

Bakan Çelik, torba yasada önümüzdeki günlerde yeni düzenlemelerin olacağını söyledi. "Özellikle taşeron çalışanlarla ilgili bu mevcut torba yasada kimlerin taşeron yani hizmet alımında çalışacağı netleşecek" diyen Çelik, şöyle devam etti: "Bakanlar Kurulu kararıyla hangi alanlarda hizmet alınabileceği belirtilecek. Asıl yerlerde çalışanlarla ilgili bir düzenleme gelecek. Onlarla ilgili davayı kazananlar, asıl işçi olduğu yargıda tescil edilenlerle ilgili bir düzenlemeyi getireceğiz. Bu, torba yasaya yetişmedi. Ekim 15'ten sonra bu yargıya konu olmuş ve hizmet alımında Bakanlar Kurulu kararıyla çalışmayacak alanlarla ilgili ya kurumlar yeni kadrolarını açacaklar ya da mevcutlarla ilgili düzenleme getireceğiz."

Borç dondurma gündemde

Çalışma Bakanı Çelik, torba yasaya koymak istedikleri bir konunun da Bağ- Kur prim borcu olup da şu an sağlık hizmetlerinden yararlanamayan ve emekli olma şansı bulamayan kesimle ilgili olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti: "Böyle kilitlenmiş bir durum var. Bunların primlerinin silinmesi yani prim alacaklarımızın ortadan kaldırılması, hizmet sürelerinin de ortadan kaldırılması kaydıyla dondurulması diyebileceğimiz bir durum bazı sorunları çözecekti. Bu yasaya girmedi. Bunlar da Ekim ayında yine tartışacağımız konular. Umarım uzlaşırız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.