Erken evrede tespit önemli

Erken evrede tespit önemli
Medicana Hastanesi Başhekimi, Göğüs Cerrahı Op. Dr. Serdar Özkan, akciğer kanseri tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çekerken, Medicana Konya’da uyguladıkları cerrahi operasyonlara dikkat çekti

SOLUNUM HAYATİ ÖNEME SAHİP

Medicana Hastanesi Başhekimi, Göğüs Cerrahı Op. Dr. Serdar Özkan akciğer kanserine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Hastalık, hastalığın evreleri ve tedavisini anlatan Özkan, akciğer kanserinde erken tanının önemine dikkat çekti.

Hayati fonksiyonları devamı için solunumun mutlak gereklilik olduğunu belirten Özkan, “Solunumu bozan hastalıklar en basit haliyle günlük yaşantımızı etkileyen, iş ve sosyal yaşantımızda olumsuz sonuçlara yol açan durumlara neden olmaktadır. Çevresel kirlilik, beslenme bozuklukları, kalıtımsal hastalıklar ve enfeksiyonlar başta olmak üzere birçok etken akciğer hastalıklarına neden olmakta ve solunum problemlerine yol açmaktadır. Bu tür hastalıkların çoğu ilaçlarla tedavi edilebilir iken bir kısmı da ameliyat ile tedavi gereksinimi ortaya çıkarmaktadır. Bu aşamada Göğüs Cerrahisi uzmanları devreye girmekte olup maalesef halen çoğu kişi tarafından Göğüs Cerrahisi ile ilgili çok fazla bilgi sahibi olunmadığı görülmektedir” dedi.

GÖĞÜS CERRAHİSİNİN İLGİ SAHASINDA

Göğüs Cerrahisi branşının; göğüs kafesi içinde yer alan kalp ve göğüs kafesi dışında yer alan meme dokularının hastalıkları dışında kalan, boyun tabanından batın boşluğuna kadar tüm doku ve organların hastalıklarının cerrahi tedavisi ile ilgili olduğunu söyleyen Özkan, göğüs cerrahisinin ilgi alanlarını şöyle sıraladı; “Akciğer kanseri, akciğer zarı hastalıkları, nefes borusu daralmasına yol açan durumlar ve tümörler, timus bezinin tümörleri, ileri seviyede akciğer amfizemi, akciğer zarının yırtılması (Pnömotoraks), göğüs boşluğunda iltihaplı sıvı toplanması (Ampiyem), göğüs kafesi şekil bozuklukları (İçe çökük veya dışa çıkık göğüs kafesi), göğüs travmaları (bıçaklanma, kurşunlanma veya trafik kazası ya da düşme gibi nedenlerle oluşan kaburga kırıkları, kanamalar veya organ yaralanmaları), diyaframa komşu organların fıtıklaşmaları ve diyafram yüksekliği gibi doğrudan solunumla ilişkili durumlara ek olarak Hiperhidrozis olarak tanımlanan yüz-koltukaltı ve ellerde görülen aşırı terleme hastalığının tedavisi göğüs cerrahisinin başlıca ilgi alanlarıdır.”

EN TEHLİKELİSİ AKCİĞER KANSERİ

Bu hastalıklar içerisinde akciğer kanserinin en tehlikelisi olduğuna dikkat çeken Göğüs Cerrahı Op. Dr. Serdar Özkan, “Tahmin edileceği üzere yukarıda bahsi geçen hastalıkların en tehlikelisi akciğer kanseri olup her iki cinsiyette de kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer almaktadır. Erken evrede tespit edilen bir akciğer kanserinin tedavisinde şu anki tıbbi imkânlar dâhilinde çok başarılı sonuçlar alınabilmekte iken ileri evre akciğer kanserlerinde halen kötü sonuçlar elde edilmektedir. Maalesef kanser belirtisi olabilen inatçı öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi durumlar kişiler tarafından dikkate alınmamakta, doktora başvuru sebebi sayılmamaktadır. Bununla birlikte akciğer dokusunun ağrıya duyarsız olması nedeni ile de birçok kanser olgusu şikâyet oluşturmamakta, başka bir nedenle yapılan tetkikler sırasında tesadüfen saptanmaktadır” dedi.

YILDA BİR KEZ KONTROL ŞART

Hastalığın tedavi evrelerini de açıklayan Özkan, “Yapılması gereken şeylerin başında özellikle 50 yaş üzerinde ve sigara içme geçmişi bulunan kişilerin yılda bir kez akciğer kontrolünü gerçekleştirmesi olacaktır. Erken evrede tespit edilen bir akciğer kanseri hastalığının günümüz şartlarında gerçekleştirilen cerrahi tedavisi ve gerekli hallerde eklenecek kemoterapi tedavisi ile şifaya kavuşma olasılığı yüksek seviyelerdedir” diye konuştu.

MEDİCANA’DA MODERN YÖNTEMLER

Özkan, Medicana Konya’da gerçekleştirdikleri tedavi yöntemlerini ise, “Multidisipliner bir anlayışla ve 220 yatak kapasitesi ile hizmet vermeye devam eden Medicana Konya hastanemizde gelişen tıp teknolojisi ile uyumlu olarak Göğüs Cerrahisi operasyonlarının büyük kısmı kapalı ameliyat olarak tabir edilen, sadece iki veya üç adet 1 cm’lik kesiler ile gerçekleştirilmektedir. Klasik, büyük kesili ameliyatlara kıyasla kapalı ameliyat sonrasında hastalar daha erken sürede toparlanmakta ve kısa sürede taburcu edilmektedir. Ameliyatı gerçekleştirilen kanser hastalarımız son derece hijyenik şartlarda kemoterapi tedavisini almaktadırlar” olarak açıkladı. 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum