"Ermeni meselesi bilimsel boyutta tartışılmalı"

"Ermeni meselesi bilimsel boyutta tartışılmalı"
Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan:- "(Obama'nın 1915 olaylarıyla ilgili "Büyük Felaket" sözleri) Obama'nın geçen seneki gibi 'Büyük Felaket' demesi önemli ancak konu bizim için siyasi bir ifadedir"- "Bizim düşüncemiz meselenin öncelikli olarak bilimse

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Refik Turan, ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 olayları için Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullanmasına ilişkin, "Obama'nın geçen seneki gibi 'Büyük Felaket' demesi önemli ancak konu bizim için siyasi bir ifadedir. Bizim düşüncemiz meselenin öncelikli olarak bilimsel boyutta belgelere dayalı olarak tartışılmasıdır." dedi.

TTK Başkanı Turan, AA muhabirine, Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Amerika'da geçen ay yüzü aşkın Türk derneğinin bir araya geldiğini ve 'Ermeni meselesinin dünü ve bugünü' ile ilgili panel gerçekleştirildiğini aktaran Turan, panele, aralarında Amerikalı ünlü tarihçi ve Osmanlı uzmanı Prof. Justin McCarthy'nin de bulunduğu birçok tarihçinin katıldığını hatırlattı.

Ermeni meselesiyle ilgili görüşlerini panelde de söylediğini aktaran Turan, kurum olarak bu konusundaki çalışmalarına süreklilik kazandırdıklarını ifade ederek, "Çok inandırıcı ve ikna edici yayınlar yapacağız." diye konuştu.

Turan, Ermeni sorununun bilim ve propaganda gibi alanları barındıran çok boyutlu bir konu olduğuna işaret eden Turan, Atatürk'ün köpek yavrularını sevdiği fotoğrafın montajlandığını ve fotoğrafa öldürülen insanların eklendiğini, bunun da Ermeniler'e ait kitaplarda yer aldığını anlattı.

Ermenilerin çok sayıda propaganda faaliyeti yürüttüğünü dile getiren Turan, "propagandaya karşı koyma" diye tanımlanan farklı bir alan bulunduğunu, bu konuda da özel faaliyet yapılması gerektiğini söyledi.

- Ermeni külliyatı genişletilecek

Konunun tarafları arasında Türkiye, Ermenistan, Ermeni diasporası ile Amerika, Rusya, Fransa gibi güçlü devletler ve bunların istihbarat birimlerinin bulunduğuna dikkati çeken Turan, şöyle dedi:

"Ermeni meselesiyle ilgili çok sağlam kaynaklarımız var. Bunu daha kendi kamuoyumuza bile sunamadık. Bu kaynakları kamuoyuna sunma ve bilgilendirme için çalışma yapıyoruz. TTK'nın elinde konuyla ilgili yurt içi ve dışında çıkan yayınların bir araya getirildiği 10 ciltlik 'Ermeni Külliyatı' var. Bu külliyatı geliştirmek ve genişletmek için çalışıyoruz, en az 20 cilde çıkaracağız. Bunu en kısa sürede tamamlayıp, 'Ermeni Külliyatı'nı yurt içi ve dışında çeşitli halk tabakalarına, kamuoyuna sunacağız. Daha tamamlayamadık ama en kısa sürede tamamlayacağız."

-"Daha aksiyoner ve daha aktif olmak lazım"

Ermenilerin kendileri açısından bir istiklal mücadelesine girdiğini ancak girişimlerinde başarısız olduğunu anlatan Turan, "Bir bakıma tarafların karşı karşıya gelmesi, işin ilmi münazara ve münakaşa ile çözülmesi ihtimali pek yok. Özellikle Ermeni tarafı kendi yol haritasını kendi çiziyor. Bu konuda bir kere, daha aksiyoner ve daha aktif olmak lazım. Savunma yapılacak bir şey yok. Öncelikle gençlerimizin ve kamuoyunun üzerinde oluşmuş o tereddüdü kaldırmak lazım. Çok haksız bir tereddüt. Ermeni iddiaları doğru değil. Çok haksız. Obama'nın, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan ile ilgili açıklamasında geçen seneki gibi 'Büyük Felaket' demesi önemli ancak konu bizim için siyasi bir ifadedir. Bizim düşüncemiz, meselenin öncelikli olarak bilimsel boyutta, belgelere dayalı olarak tartışılmasıdır. Siyaset bu konuda bilimi kullanmalı ve meseleyi haksız tartışmalardan uzak ifade etmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.