Esed-DAEŞ işbirliğinin canlı tanığı AA’ya konuştu (4)

Esed-DAEŞ işbirliğinin canlı tanığı AA’ya konuştu (4)
- Suriye’deki Tedmur (Palmira) ilçesisin eski Başsavcısı Nasır, rejimin ilçeyi DAEŞ’e teslim etme planını ve amaçları ile Rusya’nın buradaki katliamını anlattı-Nasır: -“Tedmur Askeri İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Habib, Esed’in bizzat kendisini çağırdığın

ANKARA (AA) - Suriye’nin Humus ilinin Tedmur ilçesinde 2013-2015 yılları arasında başsavcılık görevinde bulunan ve ilçenin terör örgütü DAEŞ'in kontrolüne geçmesine tanıklık eden Muhammed Kasım Nasır, rejimin bölgeyi bir plan dahilinde DAEŞ'e kendi eliyle teslim ettiğini söyledi. Nasır, "DAEŞ’in katliam yapması ve ilçedeki tarihi eserleri yıkması dünya kamuoyunu etkiledi ve Suriye devrimi şeytanlaştırıldı” dedi.

AA’nın sorularını yanıtlayan Nasır, geçen yıl mayıs ayının son haftasında DAEŞ’in rejimin elindeki Tedmur ilçesini nasıl kontrolüne aldığını anlattı. Nasır, Esed’in bölgedeki istihbarat generaliyle aralarında geçen diyaloğu şöyle aktardı:

"Başsavcı olmam hasebiyle Tedmur Askeri İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Malik Habib’in yanına giderdim. DAEŞ’in Tedmur’a saldıracağı söylentileri ilçede yayılmıştı ve saldırıdan tam 2 hafta önce Habib, DAEŞ’in Tedmur’a saldırmak için geldiğini bana haber verdi. Söylentinin doğru olup olmadığını sorduğumda bana Esed’in bizzat kendisini çağırdığını ve DAEŞ’in Tedmur’a saldırdığında ilçeden güvenli şekilde çekilmek için bir plan hazırlamasını kendisinden istediğini söyledi. Bana rejime bağlı güçlerin Tedmur’u DAEŞ’e teslim ettikten birkaç ay sonra ilçenin geri alacağını, ancak bunun bir anlaşma olmadığını aksine Esed’in DAEŞ’in Tedmur’a saldırmasını dünyaya 'DAEŞ’in Tedmur’u aldığını ve Aleviler ile Hristiyanları öldüreceğini göstermek için' kullandığını anlattı. Böylece DAEŞ’in katliam yapması ve ilçedeki tarihi eserleri yıkması dünya kamuoyunu etkiledi ve Suriye devrimi şeytanlaştırıldı. Esed ise DAEŞ ve Suriye devriminin Suriye’deki tarihi eserleri yıktığını ve Hristiyanları ile Alevileri katlettiğini dünyaya duyurarak, dünyanın DAEŞ’e karşı mücadele etmek konusunda yanında yer almasını sağladı."

Nasır, Esed rejiminin DAEŞ’in Tedmur’a saldırmasından önce güvenlik güçlerini Suhna kasabasından çektiğini, askerlerini de DAEŞ’le olan bütün cephelerden çektiğini, böylece DAEŞ’i Tedmur’a saldırmak için teşvik ettiğine dikkati çekti.

Eski Başsavcı, DAEŞ’in Tedmur’a girmesinden sonra ilçenin tiyatrosunda onlarca İranlıyı idam ettiğine dair haberlerin doğru olmadığını söyledi.

Nasır, DAEŞ’in Tedmur’a girmesinden 2 hafta önce ilçede hiçbir İranlı kalmadığını belirterek, “Tedmur tiyatrosunda öldürülenlerin hepsi, rejimin bölgeyi boşaltırken arkasına bıraktığı basit askerler ve halk komitesi üyelerinden oluşuyordu. Rejim onları, ‘DAEŞ’in katliamına bakın’ diyebilmek için bırakmıştı. Esed’i Tedmur tiyatrosunda öldürülen tek bir İranlının ismini vermeye çağırıyorum. Bu iddialar yalandır” şeklinde konuştu.

- "Rusya ve rejim Tedmur'da katliam yaptı"

Rusya’nın Tedmur olaylarında rolü olup olmadığı sorusuna Nasır, şöyle yanıt verdi:

"Rejimin ilçeyi savaşmadan DAEŞ’e bırakmasından önce ilçede rejime ait çeşitli silah, füze ve tanklarıyla donatılmış 18 binden fazla askeri olduğunu söylemek isterim. Buna karşın, emniyet raporları ve halkın verdiği bilgilere göre, DAEŞ saldırıyı 600 militanıyla gerçekleştirdi. Beşşar Esed, DAEŞ’le çarpışmadan binlerce askerini geri çekilme emrini vererek Humus yolu üzerindeki T4 askeri havaalanına yerleştirdi. Tuğgeneral Malik Habib bana Rusya’nın Esed’e DAEŞ’in Tedmur’un kontrolünü ele geçireceği ve Hıristiyanların yaşadığı El-Kuryeteyn, Mehin ve Saded köylerine doğru hareket etmeye başlayacağı an, Hıristiyanları korumak amacıyla müdahalede bulunacağı ve savaşa gireceği söylediğini teyit etti. Dünyaya ve hukuk örgütlerine sesleniyorum: Rusya ve rejime bağlı güçler Tedmur’da katliam yaptı. Ancak dünya sadece DAEŞ’in ilçeye girdiğini ve bazı tarihi eserleri yıktığını biliyor. DAEŞ’in Zafer Kemeri ve Bel Mabedi’ni havaya uçurduğu doğru. Ancak Rusya’nın savaş uçakları DAEŞ’in yıktığının fazlasını yıktı."

Nasır, Rus savaş uçaklarının tarihi şehri tamamen yıktığını, rejim güçlerinin attığı varil bombalarının da Ulusal Müze ve tarihi alanları yıktığını hatırlatarak, şunları vurguladı:

"Rusya’nın Tedmur’da DAEŞ’i hedef almadığını ve sivilleri öldürdüğünü vurgulamak isterim. Rusya, binlerce füze, misket bombası, rejim varil bombaları attı. Ancak DAEŞ’in ilçeyi ele geçirmesinin ardından hiçbiri DAEŞ militanlarını vurmadı. Aksine binlerce sivili vurdu. Binlerce kişinin evlerinden olmasına neden oldu. İnsanlar evlerinin yıkıntılarının altında can verdi. Bunlar olurken, yanlışlık veya tesadüf dışında bir DAEŞ militanı bile öldürülmedi. Rusya Tedmur’u geri almayı amaçlamadı. Bu bilgi yalandır."

-"Esed DAEŞ'in İslam Ordusu'nu muhasaraya almasını sağlayacaktı"

Tedmur'dan çıktıktan sonra orada görev yapan tüm subay ve yetkililerle Humus'ta bir araya geldiklerini ve durumu değerlendirdiklerini belirten Nasır, "Tedmur'da yaşanan onca yıkımın ardından, Esed ve Rusya'nın Tedmur'u haritadan silmeyi, halkını evsiz bırakmayı, Sünni Araplar ortadan kaldırıldıktan sonra Suriye sahilinden başlayıp Humus, Irak ve İran'a uzanan yolu açmayı hedeflediği sonucuna vardık. Bu bölge petrol kuyularıyla dolu ve Tedmur yok edilirse güvenli hale gelecek. Esed'in bölgeyi DAEŞ'e bırakmasının ardından yatan gerçek ve stratejik hedef bu" diye konuştu.

Nasır, Tedmur’daki güvenlik komitesinde DAEŞ’in 12 Mayıs 2015’te Tedmur ile ona bağlı Suhna kasabasına saldıracağı bilgisini aldıklarını belirtti. Beşşar Esed’i de bu konuda bilgilendirdiklerini bildiren Nasır, buna karşın Esed’in Tedmur’u savunmak için herhangi bir plan hazırlamak ve askeri destek göndermek yerine, DAEŞ’in Suhna ve ardından Tedmur’a girmesine alan açmak için bölgedeki askeri güçleri Suhna’dan çıkardığına işaret etti. Nasır, Esed’in bir diğer hedefini şu şekilde tarif etti:

"Askeri İstihbarat Şube Başkanı Tuğgeneral Malik Habib’in bana bildirdiğine göre Esed, DAEŞ saldırdığı anda hemen Tedmur’dan çekilmek için bir plan geliştirmesi ve depoların ağır silahlarla doldurulması talimatını vermişti. Böylece DAEŞ’in Tedmur’u kontrol altına aldıktan sonra yolunu açacak, Kalemun’a ulaştıracak silahlara sahip olmasını ve Şam’ı kuşatan Guta’daki İslam Ordusu’nu muhasara altına almasını sağlayacaktı. Böylece herkesi birbirine kırdıracaktı"

(BİTTİ)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.