Eski Adalet Bakanı Bozdağ:

Eski Adalet Bakanı Bozdağ:
"Atatürk ve İnönü dönemlerinin başbakanlarını sorsak, bugün birçok kimse isimleri bilmeyebilir. Çünkü Atatürk de İnönü de fiilen başkan gibi görev yapmıştır"- "Bu sistemi tartışmak, konuşmak istemiyorlar. Konuşmamalarının ana nedeni, millet tarafından ba

NEVŞEHİR (AA) - Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'de fiilen başkanlık sistemiyle yönetilen dönemler bulunduğunu belirterek, "Atatürk ve İnönü dönemlerinin başbakanlarını sorsak bugün birçok kimse isimleri bilmeyebilir. Çünkü Atatürk de İnönü de fiilen başkan gibi görev yapmıştır" dedi.

Bozdağ, AK Parti tarafından Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye Buluşmaları Başkanlık Sistemi"  konulu panelde, muhalefetin, başkanlık sistemine karşı olmalarının nedenini açıklamaktan kaçındığını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi hakkındaki konuşmalarını eleştiren Bozdağ, "Sayın Bahçeli'ye soruyorlar 'Başkanlık sistemi hakkında ne diyorsunuz?' diye. Sayın Bahçeli 'Biz Türkiye'nin eyaletlere bölünmesine karşıyız. Bu sistem Türkiye'yi böler, parçalar' diyor. Onun cephesinden baktığımızda başkanlık sistemi eyalet idare yapısı demek, Türkiye'nin bölünmesi demek" ifadelerini kullandı.

Herkesin, bulunduğu noktadan başkanlık sistemini kötülemeye çalıştığını belirten Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bu sistemi tartışmak, konuşmak istemiyorlar. Konuşmamalarının ana nedeni, millet tarafından başkanlık sisteminin öğrenilmesinin istenmemesi. Ana korku budur. Çünkü tartışırsa, bu sistemin artısı, eksisi üzerinde kafa yorarsa, o zaman vatandaş 'Ey Bahçeli, ey Kılıçdaroğlu, ey falan gazete, ey falan hoca, neden bu kadar doğru ve yararlı bu sisteme karşı çıkıyorsun diye bizi hesaba çekerler' diye tartışmıyorlar. Onun için milletin gözünden, gündeminden kaçırmak istiyorlar."

Türkiye'nin artık başkanlık sistemini tartışmaktan kaçamayacağını dile getiren Bozdağ, "Türkiye'nin ana muhalefetinin de yavru muhalefetinin de diğer muhalefetinin de medyasının da hocasının da akademik çevrelerin de bu sistemi tartışmak, değerlendirmek, görüşlerini ortaya koymak mecburiyeti var. Çünkü Türkiye, bundan sonra bu tartışmayı yoğun şekilde yaşayacak" görüşünü paylaştı.

Başkanlığın, kaybedenlerin değil kazananların sistemi olduğunu ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

"Çünkü başkanlık sistemi, kaybedenlerin beslenmediği bir sistemdir. Kaybeden gider. Amerika'da bunun birçok örneği var. Türkiye'de Bahçeli, 12 seçim kaybetmesine rağmen gitmiyor. Kılıçdaroğlu, 4 seçimdir kaybediyor, hatta beşincisini de kaybedecek ama yine gitmeyecek. Çünkü parlamenter sistem kaybedenleri koruyan, kollayan bir sistem. Sonuçta iktidar derdi yok. Diyor ki 'Ben parlamentoda olayım. 3-5 milletvekilim de olsun. Düşüncelerimi söyleyeyim, bana yeter'. Başkan olma rüyasını görmüyor. Onun peşine koşamıyor. Ama başkanlık sisteminde, başkan olma iddiasıyla piyasaya çıkılıyor. Onun için güçlü liderler gerekiyor. Kaybeden de gidiyor. En fazla duran 8 veya 10 yıl kalıyor."

Bozdağ, Türkiye'nin bir gün mutlaka başkanlık sistemini benimseyeceğini, Türk halkının bu sistemle sorunu bulunmadığını ancak bunu iyi anlatmak gerektiğini söyledi.

Türkiye'de fiilen başkanlık sistemiyle yönetilen dönemler olduğunu belirten Bozdağ, "Atatürk ve İnönü dönemlerinin başbakanlarını sorsak, bugün birçok kimse isimleri bilmeyebilir. Çünkü Atatürk de fiilen başkan gibi görev yapmıştır. İnönü de fiilen başkan gibi görev yapmıştır, başkan gibi ülkeyi yönetmiştir. Menderes dönemine gelince, cumhurbaşkanı sembolik, başbakan daha güçlü hale geliyor. Başbakan, fiili başkan gibi yönetmiştir. 2008'den sonra da AK Parti döneminde fiilen başkan gibi Türkiye yönetilmiştir. Ülke ne zarar gördü?" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.