Eski Eserler Bestelendikleri Dönemin Sazlarıyla Seslendirildi

Eski Eserler Bestelendikleri Dönemin Sazlarıyla Seslendirildi
Bezmara Topluluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirdikleri "Osmanlı Sazlarının Keşfi" konulu proje kapsamında, NKÜ ev sahipliğinde klasik Türk müziği konseri verdi- Konserde topluluk, 16. ve 17. yüzyıla ait eski nota albümlerindeki

TEKİRDAĞ (AA) - Bezmara Topluluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirdikleri "Osmanlı Sazlarının Keşfi" konulu proje kapsamında Tekirdağ'da verdikleri klasik Türk müziği konserinde, eski nota albümlerindeki eserleri, bestelendikleri dönemin sazlarıyla seslendirdi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ev sahipliğinde Rektörlük Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konserde, Bezmara Topluluğu, çeng, eski tanbur, metal-string kanun (eski kanun), ney, kemançe, 5 telli şahrud ve eski ud ile nakkare ve daire gibi enstrümanlarla sahne aldı.

Konserde topluluk, 16. ve 17. yüzyıla ait eski nota albümlerindeki eserleri, bestelendikleri dönemin sazlarıyla yorumladı.

Yaklaşık 300 yıl öncesinin Osmanlı müziğini, dönemin enstrümanlarıyla bugünün müziğine kazandıran, İstanbul Radyosu sanatçısı, müzisyen ve araştırmacı Fikret Karakaya'nın fikir babası olduğu ve şefliğini yaptığı topluluk, dinleyicilerin beğenisini kazandı.

Konserde, topluluğun çıkardığı 10 albümde yer alan 16. ve 17. yüzyıl bestekarları Kantemiroğlu Edvarı, Ali Ufki Bey ve Mustafa Kevsevi'nin saz ve söz eserleri seslendirildi.

- "Kaybolmuş çalgılar müzik tarihimize yeniden kazandırılıyor"

Fikret Karakaya, konser öncesi yaptığı konuşmada, Tekirdağ'da olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Topluluk için özel olarak gravürler, minyatürler ve diğer Osmanlı görsel malzemeleri esas alınarak yaptırılan eski Osmanlı enstrümanların günümüzde hiçbir çalgı müzesinde tek bir örneği bile bulunmuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirilen proje ile 18. yüzyıldan sonra kullanılmamış ve kaybolmuş olan bu çalgılar hem ihya ediliyor hem de müzik tarihimize yeniden kazandırılıyor."

Konsere, NKÜ Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Çetin, NKÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Arda Göksu, akademik ve idari personel, öğrenciler ile müzik severler katıldı.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.