Eski Katalonya Başkanının 34 Yıllık Sırrı Büyük Kriz Yarattı

Eski Katalonya Başkanının 34 Yıllık Sırrı Büyük Kriz Yarattı
Katalonya'nın eski Başkanı Pujol'un, babasından kalan mirası 34 yıl boyunca yurt dışındaki bankalarda sakladığını itiraf etmesi, Katalan siyasetinde deprem yarattı

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin 1980-2003 yıllarındaki başkanı ve Katalonya'da iktidarda olan Yönelim ve Birlik (CIU) partisinin büyük ortağı Katalonya Demokratik Birliği'nin (CDC) kurucusu 84 yaşındaki Jordi Pujol'un, babasından kalan mirası 34 yıl boyunca yurt dışındaki bankalarda sakladığını itiraf etmesinin yankıları büyüyor.

Katalonya siyasetinin önemli isimlerinden Pujol'un geçen hafta yazılı açıklamayla aile servetini vergi cenneti ülkelerde sakladığını itiraf etmesi ve bunun için özür dilemesi hem siyasi hem de hukuki tartışmalara yol açtı.

İspanya'daki "Temiz Eller" adlı sivil toplum kuruluşunun, Pujol hakkında yaptığı suç duyurusu Barcelona'daki mahkeme tarafından bugün kabul edildi. 

Para aklama, görevini kötüye kullanma, vergi kaçırma, rüşvet, resmi belgede sahtecilik, unvanını çıkar amaçlı kullanma ve kamu bütçesini kötü kullanma iddialarıyla Jordi Pujol ve eşi hakkında soruşturma başlatıldı.

Pujol'un eski sevgilisi ve kız kardeşlerinin, İspanyol basınına açıklamalarında, babadan kalma böyle bir mirastan haberdar olmadıklarını ve Pujol ailesinin çok daha fazla araştırılmasını söylemeleri yeni tartışmalara yol açtı.

Öte yandan Katalonya özerk yönetim parlamentosu, Pujol'dan, hakkındaki iddialara açıklık getirmesini istedi. Bu talebi kabul ederse Pujol'un, eylül ayında parlamentoda açıklama yapması bekleniyor.

34 yıllık sırrın ortaya çıkmasıyla büyük prestij kaybına uğrayan ve yaklaşık 1 haftadır evinden dışarı çıkmadığı söylenen Pujol, CIU'daki onursal başkanlığından ve CDC'deki tüm görevlerinden de istifa ederek bir daha bu partilerle ilişkili hiçbir etkinliğe katılmayacağını duyurdu.

Eski Katalonya başkanı olmasından dolayı aldığı yıllık yaklaşık 82 bin avroluk emekli maaşından da feragat eden Pujol, kendisine tahsis edilen özel şoför, otomobil ve ofisi de iade etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.