Eski kilimler yeniden hayat buluyor

Eski kilimler yeniden hayat buluyor
Aksaray'da, Türkiye'nin farklı illerinden ve yurt dışından getirilen 40-50 yıllık deforme kilimler, çanta, yastık ve kırlent gibi turistik eşyalara dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor- Antikacı Aktar: - "Eski el dokuması kilimleri, Anadolu'nun çeşitli

AKSARAY (AA) - OĞUZHAN DEMİRAY/ÖZKAN BEYER - Aksaray'da Türkiye'nin farklı illerinden ve yurt dışından getirilen 40-50 yıllık deforme kilimlerden kesilerek yapılan çanta, yastık ve kırlentler, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.

Aksaray'da yaşayan Ali Aktar, antikalara merakından dolayı 7 yıl önce Türkiye'nin farklı bölgelerinden antika eşya toplamaya başladı.

Antika eşyaların evine sığmaması üzerine Hacı Hasanlı Mahallesi'nde 1,5 yıl önce dükkan açan Aktar, topladığı eşyaları burada sergilemeye ve ticaretini yapmaya başladı.

Aktar'ın dükkanında en çok ilgiyi Nevşehir, Balıkesir, Malatya ve İstanbul başta olmak üzere farklı iller ile İran, Afganistan, Azerbaycan ve Gürcistan'dan getirttiği deforme kilimlerden keserek yaptığı çanta, yastık ve kırlentler görüyor.

Çoğu 40-50 yıllık kilimlerden yapılan hediyelik eşyalar, özellikle İstanbul ve Kapadokya bölgesine gönderiliyor. İstanbul'daki bir firma aracılığıyla ABD ve Avrupa ülkelerine de ihraç edilen eşyalar, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Antikacı Ali Aktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatı boyunca eski eşyalara merakının olduğunu söyledi.

Daha önce taşımacılık sektöründe kurye olarak çalıştığını ve birçok kente gitme imkanı bulduğunu anlatan Aktar, "El sanatlarına merakımdan dolayı antika eşyaları topluyordum. Hobi olarak başladığım bu işi, mesleğe dönüştürdüm. Eski el dokuması kilimleri, Anadolu'nun çeşitli yörelerinden toplayıp, onlardan yastık, kırlent ve çanta yapıp turizme kazandırmaya çalışıyorum." dedi.

- Çöpe atılacak kilimler değerlendiriliyor

Aktar, hediyelik eşyaları yaparken öncelikle deforme olmuş kilimleri kullandıklarını dile getirerek, "Çünkü hem fiyatları uygun hem de geri dönüşüme kazandırılmasını sağlıyoruz. Normalde bunlar çöpe atılan kilimler. Bu kilimleri değerlendirerek çöpe atılmasını engelliyoruz." diye konuştu.

Kendisi gibi birçok insanın antika eşyalara merakının olduğunu ifade eden Aktar, şunları kaydetti:

"Kırlent, yastık ve çantaları Nevşehir'e, İstanbul'daki Kapalı Çarşı ile Sultanahmet civarına gönderiyorum. İlgiyi daha çok yabancı turistlerden görüyoruz. Avrupalı ve Amerikalı turistler, turistik bölgeleri ziyaret ettiklerinde Türkiye'den götürebilecekleri fiyatı uygun hediyelik eşyaları tercih ediyor. Geçen sene sadece İstanbul'a 9 bin ürün gönderdim. Şu anda dükkanımda bulunan eşyaları da İstanbul'a göndereceğim. Turizm sezonu yeni açıldı, umarım geçen yıla göre daha iyi olur. Doğrudan yurt dışına hediyelik eşya gönderme imkanımız yok. Ama İstanbul'daki antlaştığımız firmalar üzerinden Avrupa ve ABD'ye ürünlerimizi gönderiyoruz. Gösterilen ilgiden çok memnunuz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.