Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Eski müslüman-yeni müslüman-türk insanı ne yapıyor?

Eski müslüman-yeni müslüman-türk insanı ne yapıyor?

İnsan ve hayatı anlatmak bazen de anlamak çok zor oluyor. Temeli insan üzerine kurulu kâinatta dünya kurulduğundan beri insan detaylandırılmış üzerine hayli yazılar, romanlar, hikâyeler yazılmıştır. Günümüz insanı da pek okumuyor, okumayı da sevmiyor. Okumayı sevenler için mesele yok ama sevmeyenler için hayat bir çizgide, bir resimde, bir karikatürde anlatmak mümkün oluyor.

Geçenlerde internet gazetelerinde gezinirken gözüme iki parçalı resimden oluşan bir karikatür ilişti. Başta basit gibi görünen karikatürün detayına baktığımda beni oldukça etkiledi, bunu sizinle paylaşmak istedim. 

Karikatürün birinci parça resimde, eski model sarıklı bir Müslüman çölde yürüyor, adamın arkasından küçük bir yangın var ve resmin üstünde şöyle yazıyor; Eskiden Müslümanlar KÜÇÜK BİR GÜNAH işledikleri zaman; “HAYIR OLAMAZ, BEN NE YAPTIM, BİR AN EVVEL BU GÜNAHIMI TELAFİ ETMELİYİM” derken,

İkinci parça resimde yeni model bir Müslüman arkasında büyük bir yangınla bir şehir platformunda yürüyor ve resmin üstünde de; Günümüzde ki Müslümanları BÜYÜK GÜNAH işlediklerinde; BOŞ VEEEER, NE OLURSA OLSUN, BENİM KALBİM TEMİZ” diyor.  Buna ne ilave edilir ki, herşey bir çırpıda resmedilmiş.

TÜRK İNSANI UYUYOR

2014-15 dönemi TÜİK verilerine göre 10 ve daha yukarıdaki yaşlardaki Türkler, 8 saat 48 dakika ile en çok uykuya vakit ayırıyor. Kadınlar günde ortalama 8 saat 52, erkekler 8 saat 44 dakika uyuyor. Uykuya ayrılan süre hafta içinde ortalama 8 saat 35 dakika, hafta sonu 9 saat 20 dakika oluyor. Yemek ve kişisel bakıma ayrılan süre 2 saat 45 dakikadır.

Sosyal hayat ve eğlenceye ayrılan süre bir okul bitirmeyenlerde 2 saat 24 dakika, ilkokul mezunlarında 1 saat 51 dakika, ilköğretim/ ortaokul veya mesleki ortaokul mezunlarında 1 saat 44 dakika, lise mezunlarında 1 saat 36 dakika, yüksekokul/fakülte/yüksek lisans/ doktora mezunlarında ise 1 saat 29 dakika oluyor.

Gönüllü işler ve toplantılara ayrılan zamanın gelir grubu arttıkça azaldığı görülüyor. Geliri 0-1080 lira arasında olan hanehalkı fertlerin, gönüllü işler ve toplantılara ayırdığı süre 56 dakikayken, bu süre, 3 bin 181 lira ve üzeri gelire sahip hanehalkı için 27 dakika oluyor.

Eğitime günde ortalama 3 saat 51 dakika ile en çok 10-14 yaş grubu fertler zaman ayırdı ve yaş grubu arttıkça eğitime ayrılan süre azalıyor. Bu yaş grubundaki fertlerin hobi ve oyun faaliyetlerine ayırdıkları süre 59 dakika, spor ve doğa sporlarına ayırdıkları süre 29 dakika olarak görüldü.

10 ve daha yukarı yaştaki fertlerin en fazla yaptıkları yüzde 94,6 ile televizyon izlemek, yüzde 69,9 ile akraba ziyaretinde ve yüzde 55,7 ile arkadaş ziyaretinde bulunmaktır.

Sosyal medyada vakit geçirme oranı yüzde 33,9 olurken, bu oran erkeklerde yüzde 41,7, kadınlarda yüzde 26,2 olarak gerçekleşti. 10 ve daha yukarı yaştakilerin en az vakit ayırdıkları faaliyet 11 dakika ile spor oldu. Kadınlar günde ortalama 6 dakika, erkekler 16 dakika spor yapıyor.

Spordan sonra en az zaman ayırdığı faaliyet 21 dakikayla hobiler ve oyunlar, 43 dakikayla gönüllü işler ve toplantılar, 46 dakikayla eğitim oldu.

Biz yine de uyku faslını güzel bir sözle bitirelim: Eli boşa “ağa uyur”, eli doluya “ağa buyur” derlermiş.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR