Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

ESKİ ZAMANLARDA REKLAMLAR

ESKİ ZAMANLARDA REKLAMLAR

1929- Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti “Tutumlu olalım, yerli malı kullanalım!”, “Bir avuç fındık, bir yığın sağlık”, “Üzüm, incir, fındık ye, hem sana yarar hem bana” “Bu elma yanaklı çocuklar hep elma yiyor.”

1931- Ulusal Ekonomi ve Arttırma Kurumu “Balık ucuz ve tam gıdadır.”

1934- İnhisarlar İdaresi Kadınlara Mutluluk Öğütleri, “Kocanızı memnun etmek istediğiniz takdirde seyrettiği bir filmin nasıl olduğu veya yaz tatilini nasıl geçirdiği kendisine sorulduğu zaman hemen atılıp onun hesabına cevap vermeyiniz. Ufak tefek kusurlarını misafiriniz önünde yüzüne vurmayın. Ona kendinizden evvel kendisinden bahsediniz. İşleri hakkında sizinle konuşurken daima onu takviye ediniz ve katiyyen senin yerinde olsaydım ben…diye konuşmayınız. Arkadaşınızın kocasının yaptıklarını mütemadiyen kendisine anlatmayınız. Bilhassa hava çok sıcaksa ona bir bardak soğuk bira ikram ediniz.”

1935- Singer parasız biçki dikiş kursları, “Müşterilerinin kolaylığı için Singer kumpanyası her şehirde tamamiyle mücehhes tamirhaneler bulunduruyor. Kupon ile makinenizin lüzum göreceği tamiratı meccanen yaptırınız. Dikiş makinanızın mükemmel surette işlemesini arzu ederseniz sırf ve yalnız Singer iğnelerini, Singer yağını, Singer parçalarını kullanınız. Elektrikle dikiniz. Sizi yormaksızın Singer motoru sizin hesabınıza çalışacaktır. Bunu en yakın Singer mağazasında tecrübe ediniz.”

1937- İstanbul İsabet piyango bayii önünde Büyük Tayyare Piyangosu ilanı “Kahr olsun fukaralık, şimdi bol rakı içeceğim” ve “Parasız bir güzel erkek isterim” afişiyle piyango zengini bir erkek ve piyango zengini bir genç kızın arzusu sıralanmış.

1937- İnhisarlar İdaresi, “Siz tatlı misket şarabını almakta tereddüt etmeyiniz!”

1938- Bozkurt tıraş bıçağı “milli bir bilgi ile yaptırılmış, malı ve ambalajı itibariyle dünyada eşi yoktur. Her gün aldığınız ve isimlerini anlamadığınız yabancı markalı bıçaklara artık ihtiyaç kalmadı, çünkü BOZKURT bıçağı ihtiyacınızı görecek, bununla beraber bütün mevcudiyeti seni okşayacaktır. İsmi yüce tarihi, ambalajı sevgili yurdun, sahibi de kardeşindir. Bozkurt bıçağı yenilikleri, hiçbir bıçakta bulunmayan saf ve İsveç çeliğinden Avrupa’nın en meşhur bıçak fabrikalarında yaptırılmıştır. Sert ve yumuşak sakallar için iki çeşit yapılmıştır. % 5 ikramiyelidir. Tıraş olacağınız günler bıçak kenarında yazmaktadır.

1940- Turkish Special New York sergisinde. Rağbet gören türk sigarasıdır.

1944- “Büyük Balo maskeli ve maskesiz Galata Rum Mektepleri menfaatına 26 Şubat 1944 cumartesi günü akşamı saat 22den sabaha kadar Beyoğlu taksimde Belediye Gazinosunda

1944- Odeon “müzik meraklılarına şayanı tavsiye plaklar

1946- T.C. Devlet Hava Yolları, “Vakit nakittir, hava yolunu tercih edin.”

1946- DDT “Bugünün imkanları muvacehesinde sıtma savaşındaki muvaffakiyet yerinde ve en iyi şekilde tatbik edenin hakkıdır”

1947- Marshall Yardımı tanıtımı, “Marshall planı sayesinde medeni insanlar insan nesline yardım edebilmek uğrunda modern teknik üzerindeki maharet ve bilgilerini paylaşıyorlar.”

Eski zaman reklamlarını paylaştım. (Yazımda YKY Cumhuriyet Ansiklopedisi’nden yararlandım)

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR