Eskişehirlilerin şifa kaynağı sofraların vazgeçilmezi

Eskişehirlilerin şifa kaynağı sofraların vazgeçilmezi
Eskişehir'deki vatandaşların, şeker pancarı, üzüm, dut ve keçiboynuzu gibi birçok üründen elde edilen pekmezi, lezzetinden çok çeşitli rahatsızlıklarına şifa bulmak niyetiyle tükettiği belirtiliyor.

Eskişehir'deki vatandaşların, şeker pancarı, üzüm, dut ve keçiboynuzu gibi birçok üründen elde edilen pekmezi, lezzetinden çok çeşitli hastalıklara şifa bulmak sebeiyle tükettiği belirtiliyor.

Genel olarak kış ayında tahinle birlikte tercih edilen pekmezin satışları, ekim aylarında başlayıp nisan ayına kadar çıkıyor. Birçok üründen zorlu bir sürecin sonrasında elde edilen doğal bir kaynak olan tatlı lezzet pekmez, birçok kişi tarafından şifa niyeti ile kullanılıyor. Senelerdir pekmez satıcılığı yapan Ahmet Ünlü, bu değerli ürünün geleneksel usullerle yapıldığını dile getirirken, yararlarını da saya saya bitiremedi. Pekmezin özellikle kandaki demir eksikliğine ve kansızlığa iyi geldiğini dile getiren Ünlü, "Pekmezin tahinle karışımı da aynı vakitte sofraların değişmez bir ürünü olarak Eskişehir halkı tarafından çok tüketiliyor. Pekmezin tahinle karışımının yanı sıra yoğurtla da bir araya getirilerek tüketiliyor. Ondan sonra çeşitli durumlarda helva yapımı için de kullanılıyor. Tahin de aynı zamanda yine ev kadınları tarafından kurabiye, tahinli pide ve benzeri ürünler için kullanılıyor. Bundan ötürü Eskişehir'de tahin satışı diğer illere göre daha fazladır" ifadelerine yer verdi.

PEKMEZİ TEREYAĞIYLA KARIŞTIRIP İÇTİKLERİ ZAMAN ÖKSÜRÜK VE NEZLEYE ÇOK İYİ GELİR

Üzüm pekmezinin en fazla kullanılan çeşit olduğunu dile getiren Ahmet Ünlü, "Üzüm pekmezinin yanı sıra keçiboynuzu pekmezi de çok kullanılmakta. Daha sonra dut pekmezi tüketiliyor. Pekmezler Türkiye'nin çeşitli yörelerinden sofralarımıza geliyor. Keçiboynuzu pekmezi Akdeniz Bölgesi'nden, üzüm pekmezi Ege Bölgesi'nden, dut pekmezi ise Adıyaman ve Malatya yörelerinden sofralarımıza geliyor. Son 3-4 yıldır yeni yeni Eskişehir'de özellikle İnönü, Seyitgazi, Alpu ve yakın köylerinden pancar pekmezi üretimi başlamıştır. Pancar pekmezi de çok yüksek kalitelidir. Bu bakımdan pancar pekmezine de talep her geçen gün oldukça artmakta. Pekmezlerin vermiş olduğu şifalar ise saymakla tükenmiyor. Özellikle pekmez, tereyağı veya zencefille karıştırılıp içildiği vakit öksürüğe ve nezleye iyi geliyor. Müşterilerimiz, son zamanlarda meydana gelen salgın hastalıklar nedeniyle daha çok pekmez tüketmeye başladılar" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.