Ali Yuvak

Ali Yuvak

ESNAF BAĞKURLUSUNA 82 LİRA, TARIM BAĞKULUSUNA 63 LİRA İNDİRİM

ESNAF BAĞKURLUSUNA 82 LİRA, TARIM BAĞKULUSUNA 63 LİRA İNDİRİM

Sigortalı işçi çalıştıran işverenlere verilen 100 liralık asgari ücret desteğinden sonra Bağkurlular da uzun zamandır böyle bir indirimi bekliyordu. 6745 Sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Bağkurlulara da indirim yasalaştı. Söz konusu Kanuna göre Bağkurlulara asgari ücretin brüt tutarı üzerinden yüzde beş indirim uygulanacak. Bu indirim tutarı hazinece karşılanacak.

Hangi Kapsamdaki Bağkurlulara İndirim Olacak?

6745 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalılar hariç tüm Bağkur sigortalıları Bağkur prim indiriminden yararlanacak. Yani;

-Tarım Bağkurluları   

-Esnaf Bağkurluları

-Şirket Ortaklığı Kapsamında Bağkurlu Olanlar

-Muhtarlıktan dolayı Bağkurlu Olanlar

-At Yarışları Kanununa Tabi Jokey ve Antrenörler kapsamında Bağkurlu olanlar

Bağkurlulara sağlanan indirimin hakkından yararlanacaklardır.

Bağkur’da Net İndirim Tutarı Ne Kadar?

Tarım (Çiftçi) Bağkuru kapsamında bağkurlu olanların ödemiş oldukları primlerin düşük olması sebebiyle indirim tutarı bu oranda düşük olacaktır. Tarım bağkurluları için 63,14 lira indirim olacak. Yani 2016 yılı için 435,63 lira olan Tarım Bağkur primi indirimden sonra 372,49 lira olacak.

Esnaflıktan ve şirket ortaklığından dolayı Bağkurlu olanların 2016 yılı primi 568,21 lira iken 82,35 lira indirimden sonra 485,86 lira olacaktır.

 

İndirimden Yararlanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bağkur indiriminden yararlanmak için herhangi bir başvuru şartı yoktur.  Söz konusu indirimden yararlanmak için ödeme süresi geçmiş borcun bulunmaması ve primlerin yasal ödeme süresinde ödenmiş olması yeterlidir.

Geçmişe Ait Borcum Var İndirimden Nasıl Yararlanırım?

Yasal ödeme süresi geçmiş Bağkur borcu bulunanlar borçlarını yapılandırdıkları takdirde güncel borçlarının olmaması koşuluyla indirimden yararlanabileceklerdir.

Bağkur İndirimi Hangi Tarihten İtibaren Geçerli Olacak?

Bağkur prim indirimi 2016 yılı Ekim ayı ve sonraki primler için geçerli olacak. Yani borcu olmayan Bağkurlular 2016 Ekim ayı ve sonraki primlerini indirimli olarak ödeyebilecekler.

SORU-CEVAP (NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?)

SORU: İlk işe giriş tarihim 24 Ağustos 1990, Doğum tarihim 21 Haziran 1968 ve bugüne kadar 4850 günüm var. 1988 yılında askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum?

CEVAP: 1990 ilk işe giriş tarihinize göre 52 yaş ve 5525 günü doldurmanız gerekmektedir. Fakat askerlik borçlanması yaparsanız 51 yaşınızı ve 5450 günü doldurduğunuzda emekliliğe hak kazanırsınız. Yani askerlik borçlanması yaptığınızda 5450 günü tamamlayıp 21 Haziran 2019 tarihinde emekli olabilirsiniz.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Yuvak Arşivi
SON YAZILAR