Et fiyatlarını büyük firmalar belirliyor

Et fiyatlarını büyük firmalar belirliyor
Kırmızı et fiyatları son bir ayda üç kez zam gördü. Özyüksel et sahibi Celal Yüksel, “Fiyatı biz kasaplar ya da toptan tedarik yapan esnaf belirlemiyor. ellerinde 3 bin 4 bin büyükbaş bulunduran, büyük firmalar, şirketler belirliyor” dedi.

Kırmızı et fiyatları son bir ayda üç kez zam gördü. Özyüksel et sahibi Celal Yüksel, “Fiyatı biz kasaplar ya da toptan tedarik yapan esnaf belirlemiyor. ellerinde 3 bin 4 bin büyükbaş bulunduran, büyük firmalar, şirketler belirliyor” dedi.

Kırmızı et fiyatları son bir ayda üç kez zam gördü. Bu dönemde dana etinin kilosu 90 liradan 120 liraya çıktı. Et fiyatları ise kasap ve marketlerde değişiklik gösteriyor. Bazı marketlerin şarküteri reyonlarında dana etinde 140 liraya kadar etiketler var. Temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesiyle birlikte ilk aşamada et fiyatlarında bir miktar düşüş yaşanmasına rağmen, gelen zamlar KDV indirimini boşa çıkardı.

FİYATLARI BÜYÜK FİRMALAR BELİRLİYOR

Fiyat artışlarını değerlendiren Özyüksel Et İşletmecisi Celal Yüksel, sadece kırmızı ete değil, her şeye zam geldiğine dikkat çekerek, “Fiyatların nereye kadar yükseleceğini bilmiyoruz. Vatandaşın satın alama gücünün de bir sınırı var. Biz asla bir fiyat artışı düşüncesi içinde değiliz. Özellikle son dönemde gelen zamlardan sonra fiyatlar her hafta yukarı doğru gidiyor. Biz sattığımız etin üzerinden kazandığımız parayla geçiniyoruz. Et fiyatlarının artması şuan kasapların isteyeceği en son şey. Şuan etin kilosu 120 lira. Şuan vatandaş 1 kilo alıyor. 60-70 lira olsaydı 2 kilo alırdı. Fiyatı biz kasaplar ya da toptan tedarik yapan esnaf belirlemiyor. Ellerinde 3 bin 4 bin büyükbaş bulunduran, büyük firmalar, şirketler belirliyor. Kasaplar et satamazsa yeni ürün alamaz. Yeni ürün alamazsa bundan en çok besici etkilenir” dedi.

et-fiyatlarini-2.jpg

‘KUZU İHRACATI DURDURULMALI’

Süt üretimi yapan büyükbaş hayvan sahiplerinin kendilerini geçindirebilmeleri için 1 kilo sattıkları süt parasıyla 1.5 kilo yem alması gerektiğini söyleyen Yüksel, “Bugün süt fiyatıyla 750-800 gram yem alınıyor. Bu noktada et para ediyor. Süt para etmediği için hayvanı kestiriliyor. Bu neden damızlık hayvan sayısı giderek azalıyor. Damızlık ineklerin kesilmemesi için ya süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarına tekrar bir düzenleme getirilmeli. Danada karkas kilogram fiyatı 80 lirayı buldu. Kuzu karkas fiyatları ise 100 lira. Bu dönemde canlı kuzu ihracatının durdurulması gerektiğini düşünüyorum. Şuan sektörde bir sıkıntı var. 3 gün önceki fiyat ile şuan ki fiyat arasında 8 lira var. Bu, bu şekilde sürdürülebilir bir şey değil. Mutlaka yetkililerin müdahale etmesi, bir çözüm üretmesi lazım. Yıllardır bizden alışveriş yapan müşterilerimiz, güvendiği için sorun yaşamıyoruz ama illaki serzenişler alıyoruz. Bu da gayet normal. Vatandaşa hak veriyoruz” diye konuştu.

et-fiyatlarini-1.jpg

ET FİYATLARI

Dana kıyma 115 lira. Dana kuşbaşı 125 lira. Bonfile 200 lira. Antrikot 160 lira. Kuzu eti 120 lira. Tüm tavuğun kilosu 30 lira. Kanat 44 lira. Göğüs 50 lira. Baget 40 lira.

(Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.