EURO 2016'dan akılda kalanlar

EURO 2016'dan akılda kalanlar
Fransa'da düzenlenen ve Portekiz'in şampiyonluğuyla sona eren 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016), hafızalarda kalacak birçok olay yaşandı

Fransa'da düzenlenen ve Portekiz'in şampiyonluğuyla sona eren 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (EURO 2016), hafızalarda kalacak birçok olay yaşandı.

Portekiz'in, ev sahibi Fransa'yı uzatmalarda 1-0 yenerek tarihinin ilk şampiyonluğunu elde ettiği EURO 2016, seyir bakımından pek keyif vermese de kırılan rekorlar, yaşanan ilkler ve saha dışındaki bazı olaylarla tarihteki yerini aldı.

Final maçının 25. dakikasında sakatlığı yüzünden oyunu terk etmek zorunda kaldığında göz yaşlarına hakim olamayan Portekizli yıldız oyuncu Cristiano Ronaldo, kupanın ellerinde yükseldiği an ise büyük mutluluk yaşadı. Sakatlanmasının ardından Ronaldo'ya, sosyal medya üzerinden destek mesajları yağdı.

Portekiz, 15. kez organize edilen şampiyonada kupayı müzesine götüren 10. farklı takım oldu. Avrupa şampiyonuna verilen Henri Delaunay Kupası'nı daha önce Almanya, İspanya (3 kez), Fransa (2), Sovyetler Birliği, İtalya, Çekoslovakya, Hollanda, Danimarka ve Yunanistan almıştı.

Ronaldo rekora doymadı
Avrupa Futbol Şampiyonası'nda en fazla forma giyen oyuncu rekorunu 21 karşılaşmaya çıkaran Ronaldo, şampiyona öncesi 127 maçla Luis Figo'ya ait Portekiz Milli Takımı'nda en fazla forma giyen futbolcu rekorunu 133'e çıkardı.

Turnuvayı 3 gol ve 3 asistle kapatan Ronaldo, milli takımdaki gol sayısını 61'e yükseltti. Gruplarda Macaristan filelerini havalandırarak 4 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda gol atan tek oyuncu unvanı alan Ronaldo, 9 golle Fransız Michel Platini'ye ait Avrupa Futbol Şampiyonası'nın en skorer oyuncusu rekorunu da egale etti.

Altın Ayakkabı Griezmann'ın
Fransa, seyircisi önünde şampiyonluğu kaçırdı ancak turnuvada 6 gol, 2 asistle yıldızlaşan forvet oyuncusu Antoine Griezmann, Altın Ayakkabı Ödülü'nü kazandı.

Turnuvanın en iyi genci Sanches
Bayern Münih'in 35 milyon avro karşılığında Benfica'dan transfer ettiği Renato Sanches, hem şampiyonluğu hem de ilk kez verilen turnuvanın en iyi genç futbolcusu ödülünü kazandı.

Galler ve İzlanda iz bıraktı
Çeyrek finalde veda ettiği 1958 FIFA Dünya Kupası'ndan sonra tarihinin 2. turnuvasında boy gösteren Galler, ilk Avrupa Şampiyonası tecrübesini yaşamasına rağmen yarı finale yükseldi. Galler böylece 1992'de bunu başaran İsveç'ten sonra ilk katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale çıkan ikinci takım oldu.

EURO 2016'da başarı hikayesi yazan diğer takım ise Lars Lagerback ve Heimir Hallgrimsson'un teknik direktörlüğünü yaptığı İzlanda oldu. Şampiyonaya katılan en düşük nüfuslu (330 bin) ülke İzlanda, beklenmedik şekilde İngiltere'yi 2-1 yenerek son 8 takım arasına girmeyi başardı.

44 dakikada bir gol atıldı
İlk defa 24 takımın katıldığı, bu yüzden maç sayısının 51'e yükseldiği EURO 2016'da toplam 108 gol kaydedildi. Futbolseverlerin, 44 dakika bir gol izlediği turnuva, karşılaşma başına atılan 2,12 golle tarihin en az gol atılan 4'üncü Avrupa Futbol Şampiyonası olarak kayıtlara geçti.

Türkiye'yi, hem milli takım hem de Cüneyt Çakır temsil etti
Turnuvada, FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır da görev aldı. Çakır, gruplardaki Portekiz-İzlanda ve Belçika- İrlanda Cumhuriyeti karşılaşmalarının yanı sıra İtalya ile İspanya arasında oynanan son 16 turu maçını da yönetti.

Holiganizm Fransa sokaklarına taştı
Geçen yıl kasım ayında, 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris'teki terör saldırıları nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri ve hükümetin çalışma yasası reformuna karşı 4 aydır süren protestolar altında başlayan EURO 2016, 10 Haziran'da Fransa ile Romanya arasında oynanan açılış maçından itibaren taraftar şiddetine sahne oldu.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, ellerine ulaşan son verilere göre, bin kişinin sorgulandığını, bu kişilerden 600’ü hakkında gözaltı kararı alındığını, 56’sının ise değişik cezalara çarptırıldığını açıkladı. Portekiz'in şampiyonluğu sonrası başkent Paris'te çıkan çatışmaların ardından gözaltına alınanların sayısı 650'ye çıktı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.