Ev sahibi mi, kiracı mı haklı? Bu soru Konya halkını 3’e böldü

Ev sahibi mi, kiracı mı haklı? Bu soru Konya halkını 3’e böldü
Deprem ve döviz kuruna bağlı olarak enflasyonun artış göstermesi kiracı ve ev sahiplerini zor durumda bırakıyor. Kira artışlarına isyan eden kiracılar mı, yoksa piyasaya göre kira aldığını söyleyen ev sahipleri mi haklı sorusu Konya halkını üçe böldü

Deprem ve kura bağlı olarak enflasyonun artış göstermesi kiracı ve ev sahiplerini zor durumda bırakıyor. Kira artışlarına isyan eden kiracılar mı, yoksa piyasaya göre kira aldığını söyleyen ev sahipleri mi haklı sorusu Konya halkını üçe böldü

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli ‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen şiddeti 7,7 ve 7,6’lık depremlerden sonra Türkiye geneli göçler meydana geldi. Depremlerden sonra evi yıkılan, hasar gören ya da deprem korkusu yaşayan vatandaşlar başta Konya olmak üzere deprem riski az olan güvenli bölgelere göç etti. Göç alan şehirlerdeki kiralık ve satılık daire fiyatları artış gösterirken, bir anda kiralık ve satılık daire bulunamaz hale gelindi. Depremin yanı sıra kura bağlı olarak artış gösteren enflasyon konut fiyatlarına olduğu kadar kiralık konut fiyatlarına da yansıdı.

Konut fiyatlarının ve kiralık konut fiyatlarının hızlı bir şekilde artıyor ve önünün alınamıyor olması ise Konyalıları üçe böldü. Konyalı vatandaşların bir kısmı kiracıları, bir kısmı ev sahiplerini farklı gerekçelerle haklı bulurken; bir kısım ise kiracıyı da ev sahibini de haklı ilan etti.

Fahiş kira artışlarının önüne geçilebilmesi için getirilen, yüzde 25'lik kira artışı sınırlaması ev sahiplerini engelleyemiyor. Birçok kiracı yüksek oranda zam ile karşı karşıya kalırken, ev sahipleri yapılan zamları yeterli bulmuyor. Asgari ücret, memur maaşları ve emekli aylıklarına yapılan ara zamlarla birlikte ülke genelinde ev kiralarında da artış yaşanıyor. Ev kiralarına yapılan zammı yüksek bulup kabul etmeyen kiracıların ise evi tahliye edilmesi isteniyor. Hukukçular tahliye davalarında tahliye taahhüdünü imzalayan kiracının çıkmak zorunda olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor.

DUMLU: BU OLAY GİT GİDE ÇIKMAZA GİRİYOR

Kira artışları konusunda hem vatandaşı hem de kiracıyı haklı bulan Fatih Dumlu, “Bence vatandaşta haklı ev sahibi de haklı. Şu an kiracılar bu durumdan mustarip. Kira fiyatları birden 15-20 bin TL’ye yükseldi. Asgari ücret 11-12 bin TL, enflasyon yüzde 150’lilerde. Konut sorununu hükümetin acil olarak çözmesi gerekiyor. Çünkü bu olay git gide çıkmaza giriyor. İnsanlar birbirlerini yiyecek neredeyse. Ev sahipleri noterlerde kiracıyı evinden çıkarma derdindeler. Bu yüzden kiracıları bir nevi haklı buluyorum. Ama ev sahipleri de enflasyondan mustaripler. Çünkü paranın değeri gün geçtikçe erip gidiyor. Kiracılar kira fiyatındaki yüzde 25’lik yasal sınırı biliyor. Ama ev sahipleri de bu konuda çok bilinçliler. Ev sahipleri döviz odaklılar. Çünkü her şey döviz kuru üzerinden hesaplanıyor. Noterlerde tahliye taahhütnamesi ile ev sahipleri işlem yaptırmak için sıra bekliyor. Her ne kadar kiracılar hakkını bilse de ev sahipleri de haklarını biliyor. İnşallah kira sorunu çözülür” dedi.

HATIPGİL: ÇOK İYİ BİR DURUMDA DEĞİLİZ

Ev kiralarında kiracıyı haklı bulduğunun altını çizen Alim Hatıpgil, “ Kesinlikle kiracılar haklı. Bir kişi 10 ev alıyor. Bir başka vatandaş bir tane bile ev alamıyor. Kiracının maaşına yaklaşan ev kiraları bulunuyor. Kendi ülkemizde yaşamayalı mı başka ülkelere mi gidelim? Depremden önce devlet tarafında bu konut sorunu, TOKİ aracılığıyla çözülmüş olsaydı bugün bu sorunu yaşıyor olmazdık. Ama arz talebi karşılayamadığı ve depremleri yaşadığımız için kimse işin içinden çıkamıyor. Çok iyi bir durumda değiliz. Allah yardımcımız olsun. Yüzde 25’lik kira sınırlamasına kimse uymuyor. Ev sahipleri kiracıyı çıkarıp ya yeni kiracı ya da kendileri oturmak istiyor. Babamın evinde oturuyorum, Allah’tan kira ödemiyorum. Taşınmayı düşünmüyorum” diye konuştu.

TAŞÇI: ADALETLİ BİR SİSTEM OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM

“Kira artışları konusunda tabi ki de kiracıları haklı buluyorum. Şu an ev sahipleri ellerinde fazla ev olsa dahi, üzerine zam eklemelerinde bulunuyorlar” diye Türkan Taşçı şunları kaydetti: “ Çok yüksek oranda kira artışları yapılıyor. Geçtiğimiz yıl 2-3 bin TL civarında oturan bir kiracı bu yıl zam yapıldığında 9 bin TL kira masrafıyla karşı karşıya kaldı. Bunun sebebi de yakın zamanda yaşadığımız depremlerle Konya’nın çok fazla göç alması. Kira artışlarında yaşanan depremlerin çok büyük etkisi oldu. Ama ben bunu fırsatçılık olarak buluyorum. Çokta mantıklı karşılamıyorum. Ev sahipleri kendi kafalarına göre bir kira artışı yapıyorlar. Pek adaletli bir sistem olduğunu düşünmüyorum. Ev sahipleri, “Bu ev benim. İstediğim kira bedelini ödersen, oturursun” düşüncesinde oluyorlar. Aslında kiracılar hukuki haklarının bilince değiller. Eğer kiracılar hukuki haklarının bilincinde olsalar, evlerinden rest çekerek çıkmazlar. Kiracı haklarını kullanıp oturmaya devam ederler. Halkın biraz daha bu konularda bilinçlenmesi gerekiyor.”

BIÇAK: EV SAHİBİ DE KİRACI DA HAKLI

Ev kiralarına dur diyecek birinin olması gerektiğini dile getiren Gülsüm Bıçak, “Kira artışına dur diyecek birisi gerekiyor. O da biz değiliz galiba. Bence ev sahibi de haklı kiracı da haklı. Çünkü şu an kimse geçinemiyor. Mesela, kira ile geçinen ev sahipleri var. Kayınvalimlerin almış olduğu maaşlar yetmiyor. Kirada bulunan evlerin gelirleriyle geçiniyorlar. Birçok ürünün fiyatı arttı. Ev kiralarının artması da normal” ifadelerine yer verdi.

GÜLEÇ: HER İKİ TARAFA DA HAK VERİYORUM

Her iki tarafı da haklı bulan Ayhan Güleç, “Kiracı da ev sahibi de haklı. Ev sahibinin, evinin değeri trilyonları bulmuşken evlerini kiraya veriyorlar. Sonuç olarak kiracılar bunu kötüye kullanabilir. Kiracılarda haklı aldıkları maaş üzerinden yaptıkları kira ödemeleri biraz oluyor. Ev sahipleri haklı olarak kiraları yükseltiyor. Bence her iki tarafta haklı. Değeri 2-3 trilyon olan bir evin kirasını 2-3 bin TL gibi bir rakama ev sahibi kiraya vermek istemiyor” ifadelerini kullandı.

DİNÇOFLAZ: BU ZAM BENİ ZORLAMADI

Enflasyonun yüksek bulduğunu ifade eden Adnan Dinçoflaz, şu şekilde konuştu: “Enflasyon çok yüksek. Kiramız 4 bin 250 TL’ydi, 7 bin TL oldu. Bu zam beni zorlamadı. Ama yüzde 25’lik kira zammı sınırlamasına göre olmaması gereken bir rakam. Biz ev sahibimizle iki taraflı düşünüp anlaştık. Asgari ücret 11 bin 500 TL ev kiraları ise 10-12 bin TL olmuş. Kiralık evde bulunmuyor zaten. Ev sahibi de haklı kiracı da haklı. Aslında haksız olan yok, herkes haklı. İki taraflı düşünmek gerekiyor. O yüzden Allah yardımcımız olsun.

“İSLAMİYET’İ YAŞAYAMADIĞIMIZ İÇİN İŞİMİZ RAST GİTMİYOR”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaşta şu görüşlere yer verdi: “Allah hakkımız da hayırlısını versin. Niye böyle olduk bilmiyorum. 6 aydır böyleyiz. Birden bu kadar artış yaşanınca ev sahibi de kiracı da haklı. Bu sebepten belediyelerin 80-100 metrekare arasında konutlar inşa etmesi gerekiyor. O yapmış olduğu konutları 500-bin TL’ye vatandaşa kiraya vermesi gerekiyor. TOKİ’deki evler vatandaşa çıkmıyor. Kime çıkıyor? Bir arkadaşımla ev kiralarına yapılan zammı konuştuk. Arkadaşım Nalçacı bölgesinde ev kirası bin TL olan bir evde otururken, şimdi 10 bin TL yükseltmişler. Bu kira artışı çok kötü. İslamiyet’i yaşayamadığımız için işimiz rast gitmiyor. Allah yardımcımız olsun, inşallah iyi oluruz. Öbür dünyanın cennetinde yaşıyoruz. Ama cehenneme çeviriyorlar.”

KARAKUŞ: ASGARİ ÜCRETLİ VATANDAŞLAR GEÇİNEMEYECEK

“Bana göre kira zammı konusunda kiracılar haklı. Asgari ücrette ona göre artış gösteriyor” diyen Furkan Karakuş, şu ifadelere ver verdi: “Şu an bire asgari ücret kadar ev kirası ödüyoruz. Geçim sorunu yüzünden ayrılanlar bile oluyor. Ben 2 bin TL kira ödüyordum. 3 bin 500 TL zam yapıldı. Etli ekmekçiyim, günlük yevmiyem 800 TL. Ama asgari ücret kadar geliri olan vatandaşlar nasıl geçinecek? Asgari ücretli vatandaşlar geçinemeyecek.” •Pakize Şengül

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum