'Evde Kapalı Dışarıda Açık Giyinmen Gerekiyor'

'Evde Kapalı Dışarıda Açık Giyinmen Gerekiyor'
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki derslerinde FETÖ propagandası yaptığı gerekçesiyle görevine son verilen Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nihat Kanbur hakkında 30 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nihat Kanbur hakkında 20 yıldan 30 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan ve Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne gönderilen bir mektup zarfındaki ses kaydında, Kanbur'un derslerde, ülkede iç ayaklanma çıkarmak için öğrencileri silahlanmaya ve devletin silahlı güçlerine karşı kışkırtmaya çalıştığı şeklindeki ifadelere yer verildiği belirtildi.

Kanbur'un ders sırasında öğrencilere "Benim size tavsiyem ben öyle davranacağım, yakın bir zamanda iç savaşa hazırlıklı olun" dediği belirtilen iddianamede, Kanbur'un şu ifadelerine yer verildi:

"Bakın iç savaş denildiğinde aklınıza maç çıkışı kavga eden taraftarlar falan gelmesin ha! Eviniz kundaklanacak, basılıp ateşe verilecek, yolun ortasında öldürüleceksiniz, on kişi tabancayla, tüfekle evinizi bastığında siz ekmek bıçağıyla bir şey yapamazsınız. İç savaştan bahsediyorum, aklınızı başınıza alın, aptal olmayın. Evet barış şeyleri falan yok, herkes mühimmat depoladı, silahlandı. Yarın bir gün Akdeniz Üniversitesine çatır çatır sıkarlarsa çok affedersiniz salak salak dolaşmayıp gidin emaneti nereden buluyorsanız bulun, lojistik desteği nereden yapıyorsanız. Polise güvenmeyin! Askere güvenmeyin!"

-"Fakültede açık giyinmem hususunda beni sürekli uyarırdı"


İddianamede, Kanbur'un öğrencileri ile eski eşi M.İ'nin ifadelerine de yer verildi.

M.İ, verdiği ifadesinde 2002 yılında Ege Üniversitesinde öğrenim görürken tanıştığı Kanbur'un o dönem İzmir Polis Meslek Yüksekokulunda öğretmenlik yaptığını, buradaki öğrencilerle evlenmeden ve evlendikten sonra da sürekli irtibat halinde olduğunu belirtti.

Eski eşinin kendisinde "5 çocuk" yapmasını istediğini anlatan M.İ, şunları kaydetti:

"Neden' diye sorduğumda, daha sonradan sebebini öğrendiğim, cemaatin uyguladığı, çalışan bayanların 3, çalışmayan bayanların ise 5 çocuk doğurmasının gerekli olduğunu söyledi. Evde uzun kıyafetler giymesi konusunda bana baskı yapardı. Dışarıda ise özellikle çalıştığı yer olan fakülteye giderken, giyinmem konusunda özenli ve açık giyinmem hususunda beni sürekli uyarırdı. Evde kapalı, dışarıda ise açık giyinmemin sebebini sorduğumda, 'Fişleniriz, fakültede benim konumum itibarıyla cemaate mensup olduğumun anlaşılmaması gerekiyor. Çalıştığım fakülteye gelirken giyimine dikkat et, tedbir yapmalıyız, dikkatli ol' ve benzeri cevaplarla sürekli bu durumu geçiştirirdi."

-"Telefonlar, bataryalar ve SIM kartlar sökülüp kapı önüne konulurdu"


Evlendiği günden beri her hafta düzenli olarak bir gün Antalya'daki evlerinde 10-15 kişilik gruplar halinde toplantılar yapıldığını belirten M.İ, şu bilgileri verdi:

"Ne toplantısı yapıyorsunuz?' diye sorduğumda, 'Arkadaşlar gelecek, sohbet edeceğiz, iş konuşacağız' şeklinde cevap verdi. Bu toplantılar esnasında eve gelen giden kişileri görmem mümkün olmazdı. Toplantılar evin salonunda olurdu ve kesinlikle toplantı odasına telefon ve bilgisayar sokulmazdı. Salon kapısının önüne baktığımda bütün telefon bataryalarının ve SIM kartlarının sökük vaziyette kapının önünde olduğunu görürdüm. Bana sürekli olarak 'Konuştuğumuz konular özel, telefon dinlemesine karşı hassas davranmalıyız.' derdi. Ayrıca telefonda konuşurken 'Fetullah Gülen, sohbet, cemaat, namaz' ve benzeri ifadeler kullanılmaması gerektiğini tembihlerdi. İzlenimlerime göre evime toplantı amaçlı gelen insanlar, savcı, hakim, avukat ve fakültedeki hukuk hocalarıydı."

-"Deşifre etmemem için tehdit etti"


Eski eşi kendisine şiddet uyguladığında "Fetullah Gülen hocanız size böyle mi öğretiyor?" diye tepki gösterdiğini aktaran M.İ, "CD'lerden Fetullah Gülen isimli şahsı MP3'ten dinlediği zamanlarda bile bana şiddet uyguladı. Boşandıktan sonra Fetullah Gülen cemaatinden olduğunu deşifre etmememi istedi. Gördüklerimi, duyduklarımı ve bildiklerimi hiçbir yerde ve kimseye anlatmamam gerektiğini savundu. 'Başına bela olurum' şeklinde beni birkaç kez tehdit etti." ifadelerini kullandı.

-30 yıl hapsi isteniyor


İddianamede, şüphelinin TCK'nın "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme" suçlarından 20-30 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 14 Nisan'da düzenlenen FETÖ/PDY operasyonunda, "terör örgütü üyesi olmak" ve "terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlamasıyla tutuklan Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nihat Kanbur'un görevine, YÖK tarafından son verilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.