Evini kiraya verenler dikkat! Maliye düğmeye bastı

Evini kiraya verenler dikkat! Maliye düğmeye bastı
 Editör
Maliye, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında IBAN numaralarını kiraya verenleri ve IBAN ile faturasız tahsilat yapan işletmeleri mercek altına aldı. Bu yöntemi kullananlara KDV ve vergi cezası kesilecek.

Maliye, IBAN numaralarını kiraya verenlerin peşine düştü. IBAN ile yapılan faturasız tahsilatların tümüne KDV ve vergi cezası uygulanacak. Milyonlarca liralık satış yapan bazı işletmelerin kullandığı IBAN’ların bir kısmının eş, dost ve akraba adına kayıtlı olduğu anlaşıldı. Bazı IBAN'ların ise kiralandığı tespit edildi. Bu yöntemi kullanan işletme sahipleri vergi dairelerine çağrılmaya başlandı.

Maliye 2024–2026 yıllarına ait Orta Vadeli Program'da (OVP) de yer alan “kayıt dışılıkla mücadele” eylemi çerçevesinde vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük faaliyetlere başlıyor. IBAN’la tahsilat konusunu yaklaşık 2-3 ay önce gündeme getirmiş, Maliye’nin bu konuda yoğun incelemeler yaptığını ve kısa bir zamandan sonra denetimlere başlayacağını açıklanmıştı.

MOBİL BANKACILIKLA TAHSİLAT YAPANLARA NE İŞLEM YAPILACAK?

IBAN’la tahsilat yaptıkları halde fatura veya benzeri belgesi olmayan veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri gerçekleştirenlere, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları olacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi talep edilecek. Ayrıca, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek.

IBAN ÇALIŞMASINA NASIL KARAR VERİLDİ?

Maliye saha denetim faaliyetleri esnasında, satış yapılan mal ve hizmetlere ilişkin bedellerin kredi kartlarından ziyade yoğun bir şekilde IBAN yoluyla tahsil edildiğini tespit etti.

Ayrıca, IBAN’ların bir kısmının satışı yapan işletmeler adına, bir kısmının ise bu işletmelerde çalışan kişiler ile işletme sahiplerinin eş, dost ve akrabaları adına kayıtlı olduğu, bazı IBAN’ların ise başka şahıslardan kiralandığı tespit edildi.

Maliye, bankalardan veri merkezine gelen bilgilere kapsamında IBAN hesaplarına yoğunlaşarak, milyarlarca TL’yi bulduğu ifade edilen vergi kayıp ve kaçağını belirlemeye çalışıyor.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.