Evler Bu Projeyle Santrale Dönüşecek

Evler Bu Projeyle Santrale Dönüşecek
KTÜ'nün yürüttüğü TÜBİTAK destekli "Güneş Enerjisinden Beslenen Ev ve Şebekelerde Enerji Verimliliğinin Arttırılması" konulu AR-GE projeyle evlerin elektrik üreten küçük birer santral haline dönüştürülmesi hedefleniyor

TRABZON - ATİLLA KURTOĞLU

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünce yürütülen projeyle evlerde güneş enerjisiyle üretilecek elektrikle konut sahiplerine gelir sağlanması hedefleniyor.

Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş danışmanlığında doktora öğrencileri Recep Çakmak ve Yahya Danayiyen'in tez çalışmasında, "Güneş Enerjisinden Beslenen Ev ve Şebekelerde Enerji Verimliliğinin Arttırılması" konulu AR-GE projesi hazırlandı.

Doktora öğrencileri Çakmak ve Danayiyen ile yüksek lisans öğrencisi Sibel Çevik ve Ahsen Ulutaş'ın da katıldığı ve prototipi hazırlanan projeyle tüketicilerinin elektrik faturası tutarının düşürülmesi, dağıtım şebekesindeki kayıpların azaltılması ve şebekenin ömrünün uzatılması hedefleniyor.

"Evlerin çatıları dahi elektrik üreten küçük birer santral haline gelebilmektedir"

Tez çalışmalarını yürüten Recep Çakmak konvansiyonel şebekelerde elektriğin, üretiminin yapıldığı yerden tüketiminin yapılacağı yere taşınması ve dağıtılmasının kayıplara yol açtığını savunarak, "Kayıpların fazla olması elektrik şebekesinin verimini düşürmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artmasıyla evlerin çatıları dahi elektrik üreten küçük birer santral haline gelebilmektedir." ifadelerini kullandı.

Önerdikleri projeyle yük yönetimi yaparak dağıtım sistemlerindeki kayıpları ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ortaya çıkarabileceği olumsuzlukları azaltacaklarını dile getiren Çakmak, şunları kaydetti:

"TÜBİTAK desteği ile yürüttüğümüz bu proje ile ülkemizdeki akıllı şebeke çalışmalarına katkıda bulunmuş olacağız. Projemizi başarıyla sonuçlandırdığımızda dağıtım sistemlerindeki kayıpları azaltacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye entegrasyonunda ortaya çıkan problemleri ortadan kaldırmaya yönelik yöntemler geliştirmiş olacağız. Böylece daha verimli bir elektrik şebekesi ve tüketicilerin daha az fatura ödemesi sağlanacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.