'Evli Engelli Kadın, Ölüm Aylığı Alabilir'

'Evli Engelli Kadın, Ölüm Aylığı Alabilir'
KDK, vefat eden emekli anne ve babasından dolayı ölüm aylığı alan ancak evlendiği gerekçesiyle maaşı kesilen engelli kadına, tekrar aylık bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna tavsiyede bulundu

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), vefat eden emekli anne ve babasından dolayı ölüm aylığı alan ancak evlendiği gerekçesiyle maaşı kesilen engelli kadına, tekrar aylık bağlanması için Sosyal Güvenlik Kurumuna tavsiyede bulundu.Eşinden 2010 yılında boşanan bir kadın, hayatını kaybeden Bağ-Kur emeklisi annesinden dolayı aylık almaya başladı. Epilepsi hastalığı nedeniyle tedavi gören, psikolojik rahatsızlıklar yaşayan kadına, daha sonra bir üniversite hastanesinden yüzde 94 oranında engelli raporu verildi.
Bağ-Kur emeklisi olan ve vefat eden babasından dolayı da maaş almak isteyen kadın, ilgili Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulundu. Söz konusu idare, yüzde 60 ve üzerinde engelli olduğunun belirlenmesi halinde ölen annesinin yanı sıra babasından dolayı da aylık alabileceğini belirterek, başvurucu kadını hastaneye sevk etti.
Gönderildiği hastane tarafından yüzde 76 oranında engelli olduğu belirlenen kadın, bunun üzerine hem anne hem de babasından dolayı malul çocuk olarak, ölüm aylığı almaya başladı.
Malul kız çocuğu olarak anne ve babası üzerinden aldığı maaşın evlendiğinde kesilip kesilmeyeceğini ilgili kuruma soran kadına, cevabi yazıda malul çocukların evlenseler bile aylıklarının ödenmeye devam edeceği belirtildi.
Yeniden evlenen kadın, söz konusu aylıkları evlendiği gerekçesiyle kesilmesinin ardından, Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuruda bulundu.
Kamu Denetçiliği Kurumu, başvurucunun malul çocuk statüsünde bağlanan aylığının evlenmesi sebebiyle kesilmesiyönündeki idari işlemin hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, söz konusu kesilen aylığın yeniden ödenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumuna tavsiyede bulundu.
 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.