Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Excuse Me Sir

Excuse Me Sir

Konya 12. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarını gezdim. Fuar 66 bin M2 kapalı, 20 bin M2 açık alanı ile ülkemizde organize edilen 90 tarım fuarı içinde en büyük fuar.

Toplam katılımcı firma sayısı 400, marka sayısı 800, bunun 200’ü yabancı marka. Fazla değil 10 yıl önce düzenlenen fuarlara göre oldukça ihtişamlı, teknoloji ağırlıklı bir organizasyon. Konya’nın tarım makineleri ve teknolojileri konusunda Türkiye’nin en büyüğü olduğunu ortaya koyuyor.

Yabancı ve yerli yapım dev traktörler, üstünlüğü kesin Konya şirketlerine ait alet- makineler. Konya bu sektörde misyonuna yakışır şekilde sadece ülkemizde değil dünyada da söz sahibi. Konya aldı başını gidiyor ve gitmeli de. İşin büyüklüğünü ve önemini anlatan iki örneğe göre, bir firma yetkilisi bağlantı yaptıkları ülke sayısını 31’e, diğeri ise 60 ülkeye ulaştığını söyledi.

Fuar koridorunda bir erkek bana “excuseme sir, restroom? İngilizce soruya şaşırdım. Akşam çıkışta bir grup yabancı içinde bana tuvalet soran adamı yine gördüm ve karşılıklı sempatik ikmalle, İrlandalı olduğunu ve TÜMOSAN bayiliği almak için fuara geldiğini ifade etti. Oldukça sevindirici bir durum.

Bundan 10 yıl önce fuar denince akla ilk, Alman Messeler gelir, iş adamları buraları görmek için can atardı. Şimdilerde bölge olarak bunu yırttık. Bu nedenle tarımsal sanayiyi gayet modern bir fuarı ile sunma imkanı veren KTO Başkanı Selçuk Öztürk Bey’e teşekkür ederim.

İşin bir tarafı böyle iken diğer taraftan yeni yapılacak bölge hastanesi için, Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsüne ait 1 milyon M2 verimsiz arazinin alınmasıdır. Konuyu Kabakçı Vekilimiz bir TV kanalında kesin ve kesin bir tavırla gerekli müracaatları yapıldı diyorsa da, aslında “karar verildi, hastane buraya yapılacak, Başbakanımızın da olurunu aldık” diyerek konunun ısrarcılığını yapıyordu.

Araştırmama göre istenen arazi verimsiz değil aksine Adliye karşısında enstitünün en verimli yeri olduğu gerçeğidir. Hastane yapımına değil, en verimli arazide ısrar edilmesine gel de çıldırma. Bunun aksini söyleyen kim ise buyursun arazi raporunu göstersin, bizi ikna etsin.

Ülke ve Konya’nın geleceğine, üretim ve ekmeğin hatırına, araştırmacının emeğine, toprak ve suyun vatan, vatanın ise özgürlük olduğunun bilincinde olarak bundan vazgeçin.

Hastane için çok yer bulunur ama betonlaşan yerler geri gelmez. Tarımda ve tarımsal sanayide gelişen Konya’mızın araştırma için kaliteli arazilere ihtiyacı var. Bunu tıkamaya, ülkenin ve bölgenin tarımsal alt yapısını ve birikimini yıkmaya kimsenin hakkı yok.

Sonra Hastane yapılacak o kadar çok yer var ki. Mesela, Aksaray-Ankara kavşağı Fuar alanı yanına yapılabilir. Burası havaalanına, kavşak yollarına, sanayi bölgelerine, havalimanı ve demiryoluna da yakın bir yer. Şehirden tramvay hattını döşersiniz, hızlı trene yan rayla bağlar, geniş yollar açarsınız. Havaalanı ile uluslararasına açılan kapı olarak, kaliteli bir hastanesiyle sağlık sektöründe Konya ya şöhret de getiren bir yer olur.

“Ben dedim olduyu bırakın, aklın yoluna bakın” derim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR