EXPO 2016 Antalya açılış töreni

EXPO 2016 Antalya açılış töreni
EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi, Antalya'nın Aksu ilçesindeki sergi alanında düzenlenen törenle açıldı- Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan i

ANTALYA (AA) - Antalya'da 6 ay boyuca açık kalacak EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi, Antalya'nın Aksu ilçesindeki sergi alanında düzenlenen törenle açıldı.

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Mehdi Eker, Uluslararası Bahçe Bitkileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vincente Loscertales, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bazı yabancı misyon temsilcileri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, milletvekilleri ve 5 binin üzerinde davetli katıldı.

Açılış, AIPH'nin EXPO Kongre Merkezi fuaye alanında verdiği resepsiyon ile başladı. Ardından resmi açılış törenine geçildi.

Sunuculuğunu Burcu Esmersoy ve Vatan Şaşmaz'ın yaptığı resmi açılış töreni, İstiklal Marşı ve BIE Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Marşların ardından EXPO 2016 Antalya'ya katılan 52 ülkenin bayrakları sahnede yerini aldı. Ülkelerin anonsu sırasında Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Filistin, Türkmenistan ve Kosova Cumhuriyeti salonda büyük alkış aldı.

Törende sırasıyla AIPH Başkanı, BIE Genel Sekreteri, Dışişleri Bakanı, EXPO 2016 Antalya Yönetim Kurulu Başkanı ve Gıda, Tarım Hayvancılık Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı birer konuşma yaptı.

- Erdoğan, Osmanlı ve Çin bahçelerini gezdi

Konuşmaların ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu tören alanından ayrılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Osmanlı Bahçesi'ne geçti ve burada bir süre mehter ve klasik müzik grubunun performansını izledi.

Çin Bahçesi'ni açan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Geleceğimi Koruyorum" isimli standını gezdi, EXPO 2016 Antalya'nın maskotları Ece ve Efe ile birlikte fotoğraf çektirdi ve alanda bulunan çocuklarla sohbet etti.

- Su, ses ve ışık gösterisi

Alanı gezdikten sonra Şakayık Terası'na geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Antalya Valisi Muammer Türker ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, su, ses ve ışık gösterisini izledi.

Şakayık Terası önünde gerçekleştirilen gösteride, temsili bir şakayık çiçeğinin tomurcuklanması ile gün doğumu arasında bir benzerlik kurularak hayatın döngüsü canlandırıldı. Gösteride yer alan yüzlerce çocuk sahnede rengarenk kostümleriyle dans etti. Program, lazer ve duman şov, video mapping ve havai fişek gösterileriyle devam etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, su, ses ve ışık gösterisinin ardından alandan ayrıldı.

- 6 ay boyunca açık kalacak

Olimpiyatlar ve Dünya Kupası'nın ardından en büyük organizasyon olarak kabul edilen Dünya Botanik EXPO'su, 160 yıllık EXPO tarihinde ilk kez Türkiye'de açıldı.

Cumhurbaşkanlığı himayesindeki EXPO 2016 Antalya, Antalya'nın Aksu ilçesi sınırları içinde kurulan bin 121 dönümlük sergi alanında 191 gün boyunca açık kalacak.

Teması "çiçek ve çocuk", sloganı "gelecek nesiller için yeşil bir dünya" olan EXPO 2016 Antalya ile Türkiye, tarihi ve kültürel mirasını, biyoçeşitlilik yönünden zenginliğini, tarımsal ve ekonomik potansiyelini, dünyaya tanıtma imkanına sahip olacak.

Organizasyon çerçevesinde 6 ay boyunca ulusal ve uluslararası konserler, kongre ve sempozyumlar, dans gösterileri, müzikaller, tiyatrolar, atölye çalışmaları, milli ve özel gün ile Ramazan ayı etkinlikleri, sokak eğlenceleri gibi programlar düzenlenecek.

Kentin turizm dinamiklerine yeni bir zenginlik olarak katılacak EXPO 2016 Antalya'yı yaklaşık 8 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Projesi yaklaşık 3 yıldır süren EXPO 2016 Antalya'da cuma günkü açılışa hazırlanılırken projenin yaklaşık 1,7 milyar liraya mal olduğu belirtiliyor.

EXPO 2016 Antalya'da 52 ülke bahçesinin yanı sıra oluşturulan tematik ve koleksiyon bahçeleriyle yüzlerce endemik bitki türü görülebilecek.

Sergi alanı, yeşil alanların yanı sıra EXPO Kulesi, EXPO Gölü, Türkiye Biyoçeşitlilik Parkuru, Çocuk Adası, Yeşil Köprü, Cam Köprü, Şakayık Terası, Tarım ve Biyolojik Çeşitlilik Müzesi, Çocuk Bilim ve Teknoloji Merkezi, 7 coğrafi bölgenin ev mimarilerinden esinlenerek yapılan Restoranlar Sokağı, yeme içme yerleri, amfi tiyatrolar, sanat ve sergi binaları, su değirmeni, kongre merkezi ve ülke bahçelerinden oluşuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.