EXPO 2016 Antalya'nın açılış töreni

EXPO 2016 Antalya'nın açılış töreni
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Biz tabiatı bizden öncekilerden miras olarak değil, gelecek nesillerden emanet olarak aldığımızın bilincindeyiz. Sadece bugünü değil, yarınları sadece kendimizi değil, çocuklarımızı da düşünmeli adımlarımızı buna göre atmalıyı

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Biz tabiatı bizden öncekilerden miras olarak değil, gelecek nesillerden emanet olarak aldığımızın bilincindeyiz. Sadece bugünü değil, yarınları sadece kendimizi değil, çocuklarımızı da düşünmeli adımlarımızı buna göre atmalıyız. Emaneti sahibine teslim edinceye kadar onu en iyi şekilde korumak, kollamak, muhafaza etmek görevimizdir." dedi.

Erdoğan, EXPO Kongre Merkezi'nde düzenlenen, EXPO 2016 Antalya Uluslararası Bahçecilik Sergisi Açılış Töreni'ne katıldı.

Açılışını yaptıkları EXPO için "çiçek" ve "çocuk" temasını tercih ettiklerini belirten Erdoğan, tarih, biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlilik ve yeşil şehirler perspektifi üzerinden güçlü bir diyalog platformu oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.

Çocuklarla, çiçekler arasındaki saflık, güzellik ve masumiyet ilişkisinin bu sergi için kendilerinin de ilham kaynağı olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu temanın seçilmiş olması ülkemizin hem yeşilin ve çevrenin hem de geleceğimizin teminatı olan yeni nesillerin korunmasına verdiği önemin bir ifadesidir. Biz tabiatı bizden öncekilerden miras olarak değil, gelecek nesillerden emanet olarak aldığımızın bilincindeyiz. Sadece bugünü değil, yarınları sadece kendimizi değil çocuklarımızı da düşünmeli adımlarımızı buna göre atmalıyız. Emaneti sahibine teslim edinceye kadar onu en iyi şekilde korumak, kollamak, muhafaza etmek görevimizdir." diye konuştu.

Bu görüşlerini sadece soyut düşünceler olarak ifade etmekle kalmadıklarını, somut çalışmalara da dönüştürdüklerini vurgulayan Erdoğan, bu anlayışla yürüttükleri çalışmalar sayesinde 2003'te yaklaşık 21 milyon hektar olan orman varlığını, 2015'in sonunda yaklaşık 22 milyon hektara çıkardıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3,5 milyon fidanı toprakla buluşturduklarına dikkati çekerek, bunun yanında özellikle tarımsal üretimin çeşitlendirilmesi, zenginleştirilmesi için ciddi çaba harcadıklarını bildirdi.

- "Bizim toprak anaya sevdamız bir başkadır"

Üretimin yaklaşık yüzde 9'unu, istihdamın ise yüzde 25'ini tarım sektöründen karşılayan Türkiye'nin toprakla ilişkisini sağlam tutmak zorunda olduğunu belirten Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çünkü bizim toprak anaya sevdamız başkadır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında tarım üretimimizi 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu rakamın yaklaşık 40 milyar dolarını ihracata dönüştürmeyi, sulanabilir alanı 5,4 milyar hektardan 8,5 milyar hektara dönüştürmeyi arzu ediyoruz. 2002 yılından beri katettiğimiz mesafe bu hedeflerin bizim için rahatça erişilebilir olduğunu ortaya koymaktadır."

Güvenilir gıda arzı ve kontrol hizmetlerinde de standartlarını yükselttiklerine işaret eden Erdoğan, gıda mevzuatını AB ile uyumlu hale getirdiklerini kaydetti.

"Tarladan sofraya güvenilir gıda" yaklaşımı ile hareket ettiklerini anlatan Erdoğan, organik tarım uygulamalarını desteklediklerini vurguladı.

Gerçekleştirdikleri projelerle Türkiye'nin biyoçeşitliliği ile gen ve tohum hazinesini kısa, orta ve uzun vadede kullanacak şekilde teminat altına aldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, bütün bu gayretler sonucunda tarımsal hasılada geçtiğimiz 13 yılda Avrupa'da 4. sıradan 1. sıraya yükseldi. Dünyadaki önemli gen havuzlarının kesişme noktasında bulunan ülkemizdeki tür çeşitliliğini korumak da kararlıyız." dedi.

Türkiye'nin, yaklaşık yüzde 32'si endemik olmak üzere, 12 bin civarında bitki türüne ev sahipliği yaptığını kaydeden Erdoğan, "Avrupa'daki tüm genetik tür sayısından daha fazlasını bu coğrafyada mevcut olması bu zenginliği küresel ölçekte değerli hale getiriyor. Budurum EXPO 2016 Uluslararası botanik sergisinin ne denli doğru, ne denli doğru bir yerde de düzenlendiğini ortaya koyuyor." diye konuştu.

- "23 Nisan çocuklara armağan edilmiş tek bayram"

EXPO 2016 Antalya'nın açılış tarihinin ülke ve özellikle de çocuklar bakımından çok özel bir günün arifesinde gerçekleştiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Yarın İstiklal Savaşımızı, milletimizin seçtiği meşru temsilcileri eliyle yürüten Büyük Millet Meclisimizin açılış tarihidir. Bizim için böylesine önemli bir gün olan 23 Nisan 1920 tarihi aynı zamanda dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. Bu vesileyle tüm dünya çocuklarının ve milletimizin 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı tebrik ediyorum."

Üç kıtanın kavşak noktası olan Anadolu'nun, insanoğlunun yaşamak için ihtiyaç duyacağı tüm tabiat ve yerleşim özelliklerine tek başına sahip olduğunu aktaran Erdoğan, "Bu zenginliğin karşısındaki en büyük tehditlerden biri küresel ısınma ve beraberinde getirdiği iklim değişikliğidir." dedi.

Türkiye olarak bu konuda ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini bildiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün iklim değişikliğiyle mücadele açısından küresel ölçekteki en büyük adımlardan biri atılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımız, New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin himayesinde düzenlenen Paris Anlaşması imza töreninde ülkemizi temsil ediyor. Bu tarihi adımın kuraklık ve çölleşmeyle mücadelede özellikle hayırlı olmasını temenni ediyorum ve dünyayı bu noktada samimi davranmaya da davet ediyorum. Bilhassa az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için bu sürecin büyük önem taşıdığını biliyorum. Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı'na geçtiğimiz ekim ayında Ankara'da ev sahipliği yaparak bu konuya verdiğimiz önemi gösterdik. Çevrenin korunması ülkemizin temel öncelikleri arasında olmaya devam edecektir."

- "En önemli hareket merkezlerinden biri olacak"

EXPO 2016 Antalya süresince Türkiye'nin botanik zenginliğinin küresel çapta tanıtımının yanı sıra yapılacak akademik çalışmalar ve toplantılarla ülkelerin bu çerçevede ortak bir platformda buluşmasını hedeflediklerini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sergi süresince yapılacak çalışmalar sonunda bu alanda önemli bir ortak tavrı ifade eden Antalya Bildirgesini inşallah uluslararası topluma armağan edebiliriz. Ama burada bir gerçeği söyleyeceğim, bu olay 6 aylık bir süreç değil ve 6 aydan sonra süreklilik arz eden bir süreçtir. Dolayısıyla biz, EXPO 2016 Antalya'yı kalıcı kılan bir temeli atmış bulunuyoruz ve artık burası turizmin en önemli hareket merkezlerinden bir tanesi olacak. Kültürde de yine en önemli hareket merkezlerinden bir tanesi olacak. Tüm etkinliklerle bunu ortaya koyan bir merkez haline gelecek. Onun için beklentimiz inşallah burası milyonlarca kişiye ev sahipliği yapacak, ben buna inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, EXPO 2016 Antalya'nın, Antalya ve Türkiye için olduğu kadar Akdeniz, Ege, Karadeniz bölgeleri ile bunların yanında Güney Doğu, Güney Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya için de bir fırsat olduğunu vurguladı.

Bu fırsatı hep birlikte en iyi şekilde değerlendireceklerine inandıklarını ifade eden Erdoğan, EXPO dolayısıyla kurulan etkinlik alanındaki tüm kalıcı eserlerin Antalya'ya gelecek yerli ve yabancı misafirlere hizmet vermeye devam edeceğini bildirdi.

Sergi alanının, tabiatın güzellikleri ile çocukların sevincini uzun süre yaşatacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehrin ve ülkenin sembollerinden biri haline geleceğine inandığını ifade etti.

EXPO 2016 Antalya'nın hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, konuşmasını, serginin hayata geçirilmesinde emeği olanlara teşekkür ederek tamamladı.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.