Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

EXPO 2016’DA KONYA RÜZGÂRI

EXPO 2016’DA KONYA RÜZGÂRI

Dünyanın en büyük sosyal ve ekonomik etkinliği olarak kabul edilen ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan Expo 2016 Antalya Fuarı’nda Konya rüzgârı kendisini hissettiriyor.

Geçen hafta sonu Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi adına Antalya’da katıldığımız seminer sonrası Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Mehmet Ali SAYICI ile birlikte EXPO 2016 Botanik fuarını ziyaret ettik. “Çiçek ve Çocuk” temalı bu uluslararası fuarında büyük ilgi gören etkinliklerden birinin “Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın” standı bir diğerinin ise “Torku Çocuk Oyun Adası” olduğunu gördük ve gururlandık.

Büyük ilgi gören Konya bahçesinde Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Eğitim merkezi (KOTMER) tarafından yürütülen “Çevreci Nesiller Tohumla Yeşeriyor Projesi” kapsamında ziyaretçilere tohumları inceleme imkânı sunulurken çeşitli bitkilerin tohumları hediye ediliyor. Çocuklara dağıtılan fidanlarla çocukların çevreye olan duyarlılıklarının geliştirilmesine katkı sağlıyor.

Türkiye’nin gururu diyebileceğimiz bu güzel organizasyonda Konya Büyükşehir Belediyesinin bin metrekareyi aşan otantik Konya bahçesinde misafirler ney sesiyle ve semazen figürü ile karşılanıyor. Burada İç Anadolu’da yetişen hububat ve yöresel ürünleri ile bunların tohumları hakkında bilgiler veriliyor.

Torku Çocuk adasında Torku’nun ürünlerinin her biri için açılan masalarda çocuklarla oyunlar oynanıyor ve hediyeler dağıtılıyor. Misafirlerin çocukları buradan ayrılmak istemiyorlar.

Yurt içinden ve yurt dışından her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği böyle büyük bir organizasyonda özellikle uzak doğu ülkelerinin stantları dikkat çekiyor. Öte yandan Ülkemizin Büyükşehirlerinden bazıları yöresel stantlar açmışlar.  Her şehrimiz ayrı bir güzel, her şehrimizin sunumu ayrı bir zenginlik taşıyor, ancak Konya’mızın ki bir başka. Bizler Konya’nın bu şekilde temsil edilmesinden memnun olduk, gurur duyduk.

Çocuklarda tohum ve yaşanılabilir bir çevre bilincinin oluşmasını hedefleyen Çevreci Nesiller Tohumla Yeşeriyor Projesi, ihtiyacı kadar tüketen, gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, çevre sorunlarına karşı duyarlı ve bilinçli bir toplumun yetişmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.

KOTMER tarafından yürütülen bu projeyi doğrusu Konya’da ve yerel medyada pek duymadık, sanırım Antalya’da ilk etkinlikler yapılıyor. Dileğimiz önümüzdeki eğitim öğretim döneminde Konya’daki öğrencilere de yaygınlaşması.

Dünya’nın geleceğinde gıda güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğu dikkate alınırsa yerel tohumların tanınması ve güvence altına alınması çok çok daha önemlidir. Bu proje ile şehrimizdeki unutulmaya yüz tutmuş tatları veren sebze ve meyve tohumları ile hububat tohumlarının belirlenmesi, saklanması ve geliştirilmesini bekliyoruz.

Son yıllarda Türkiye’de ve Dünyanın pek çok ülkesinde “Doğal Olarak Bizden” sloganıyla aranan bir marka olan Torku’nun doğal ve güvenilir ürünlerinin ev sahibinin yine Konya olması da şehrimiz için önemli bir gurur kaynağıdır.

Expo 2016’da Konya rüzgarı esmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Kalın sağlıcakla…

ÇEVRECİ SÖZÜ: Tohumu Koru, Dünyayı kurtar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR