Farc Liderleri Eski Paramiliter Liderle Buluştu

Farc Liderleri Eski Paramiliter Liderle Buluştu
Devlet Başkanı Santos görüşmeyi desteklediğini bildirdi

BOGOTA (AA) - Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerinin (FARC) bazı liderleri, bir dönem çatıştıkları paramiliter grupların eski liderleriyle bir araya geldi.

Eski Devlet Bakanı Alvaro Leyva tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, FARC’ın bazı liderleri, ülkenin bağımsızlığının yıl dönümünün kutlandığı 20 Temmuz’dan bir gün önce Bogota’da, geçmişte çatışma halinde oldukları paramiliter grupların eski liderleriyle buluştu.

Leyva’nın da yer aldığı görüşmede FARC kanadından, hükümetle yapılan barış görüşmelerindeki Başmüzakerecisi Ivan Marquez’in yanı sıra Jesus Santrich ve Pablo Catatumbo, paramiliter gruplardan ise "Ernesto Baez", "Diego Vecino" ve "Aleman" takma adlı yöneticiler yer aldı.

Görüşmeye dair fazla detay verilmezken, yerel basına göre taraflar barış anlaşması, ölü sayıları ve geçmişte neler yaşandığının "dürüstçe anlatılmasının" önemi üzerinde durdu.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, buluşmaya desteğini ifade ederek, "Ülke'nin nefretten kurtulmaya ihtiyacı var." değerlendirmesinde bulundu.

FARC, yarım yüzyılı aşan çatışma geçmişinin ardından 27 Haziran'da elindeki son silahı da Birleşmiş Milletler'e (BM) törenle teslim etmişti. Mesetas kenti kırsalındaki La Guajira toplanma alanında yapılan törene Devlet Başkanı Santos, BM Kolombiya Misyon Şefi Jean Arnault ve örgüt Lideri Rodrigo Lonodono katılmıştı.

Kolombiya hükümeti ile FARC arasında imzalanan barış anlaşması çerçevesinde silah bırakma aşamasına, militanların toplanma alanlarına ulaşmasının ardından 1 Mart'ta geçilmişti. FARC, 17 Mart'ta 140 silahını Birleşmiş Milletler Ateşkesi İzleme ve Doğrulama Mekanizması'na (BM MM&V) teslim ederek 50 yılı aşan çatışma geçmişinin ardından ilk kez silah bırakmıştı.

Nüfusu 48 milyonu aşan Latin Amerika ülkesi Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışmalar, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine neden olmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.