Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

FARKINDA MISINIZ? İKLİM DEĞİŞİYOR

FARKINDA MISINIZ? İKLİM DEĞİŞİYOR

Etrafımızda yaşanan pek çok hadise arasında kaynayıp giden bir gerçek:  İklim değişikliği.

İklim değişikliği doğa ve insan hayatını etkilemektedir. Hiçbir ülkenin geleceği dünyanın çevresel geleceğinden ayrı düşünülemez.  Geleceğin anahtarı ise iklim değişikliğine uyumda saklıdır.

 

Konya’da iki gündür Çevre ve Şehircilik Bakanlığı destekli ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin yürütücülüğünü yaptığı “İklim Değişikliği Konusunda farkındalık Geliştirme Projesi” semineri yapılıyor.  Kaç kişi farkında?

 

Ey İnsanoğlu! Sen daha fazla kazanç, daha fazla refah ve daha hızlı gelişme uğruna tabiatı katlederken, teknolojideki baş döndürücü gelişmelerle birbirinizle yarışırken ve küresel terör belasıyla uğraşırken küresel iklim değişikliği her geçen yılda geleceğimizi daha fazla etkilemektedir.

 

Onun için lütfen bizi yönetenlere karşı iklim değişikliği konusunda duyarlı olduğumuzu gösterelim ve bu değişikliklere hazırlıklı olmaları için sürekli uyaralım.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan ve 3 Mayıs 2010 tarihinde Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanan Ulusal İklim Değişikliği Stratejisinin uygulamaya konulması amacıyla sera gazı emisyonu kontrolü ve iklim değişikliğine uyum konusunda 2011-2023 yıllarına yönelik stratejik ilkeleri ve hedefleri içeren İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı (İDEP) hazırlanmış ve 2011 yılının Temmuz ayında uygulamaya konulmuştur.

İDEP, Sera Gazı Emisyon Kontrolü Eylem Planı ile İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır.

 Sera Gazı Emisyon Kontrolü Eylem Planı bölümünde; Enerji, Binalar, Ulaştırma, Sanayi, Atık, Tarım, Arazi Kullanımı ve Ormancılık ve Sektörler Arası Ortak Konular

İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planı bölümünde ise; Su Kaynakları Yönetimi, Tarım Sektörü ve Gıda Güvencesi, Ekosistem Hizmetleri, Biyolojik Çeşitlilik ve Ormancılık, Doğal Afet Risk Yönetimi,

İnsan Sağlığı ve Sektörler Arası Ortak Konular alt başlıkları var.

Bakanlık 2013 yılından itibaren başta Belediyeler olmak üzere İDEP konusunda belirlediği 541 eylemin hayata geçirilmesini istiyor. Bunun için oluşturduğu İDEP İzleme sisteminde yıl yıl gelişmeleri izliyor. Peki, ne kadarı gerçekleşti farkında mısınız?

Bu konuda en hazırlıklı olması gerekenler şüphesiz belediyelerimizdir. Belediyelerin “Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları”  hazır mı? Bu konuda ne yapılıyor? Farkında mısınız?

İklim Değişikliği ile mücadelede ihtiyacımız olan bilgiye ve araçlara sahibiz. Ülkemizde başta Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlardaki bilgi birikimi, Belediyelerimizdeki duyarlı insanlarımız, Üniversitelerimizin ilgili bölümlerindeki bilim insanları ve duyarlı STK’ların çalışmaları bizim için bir şanstır. Bu şansı iyi değerlendirmek ve Bu mücadeleye gerekli önemi verip öne çıkarmak zorundayız artık.

Sürdürülebilir kalkınma için iklim değişikliğine hazırlıklı toplumlar inşa etmek istiyorsak bunu yapmak zorundayız. Bunu yapmadığımız sürece en temel ihtiyaçlarımız olan sağlıklı ve güvenli  bir hayat için gerekli olan temiz hava, temiz su, temiz enerji  gıda güvenliği ve planlı şehirlerden söz edemeyiz. Kararı bugünkü nesiller alacak ama neticesine torunlarımız katlanacak maalesef. Kalın Sağlıcakla.

ÇEVRE SÖZÜ: İklimler Değişiyor, Önce Sen Farkında ol, Toplumda fark edecektir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR