"Farklılıklarımız Ab Yolundaki Avantajımız"

"Farklılıklarımız Ab Yolundaki Avantajımız"
Makedonya Başbakanı Zaev, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic ile görüştü- Zaev:- "Makedonya ve Bosna Hersek farklılığın, çok kültürlü ve çok dilli yapının zenginlik olduğuna inanan iki ülke. Bunların bizim için avantaj olduğunu düşünüyoruz" - "

SARAYBOSNA (AA) - Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Avrupa Birliği'nin (AB) farklılıklar içinde eşitlik temeli üzerine kurulu olduğunu belirterek, "Farklılıkları barındırmamız AB'ye üyelik yolundaki avantajımız. Dolayısıyla bunları korumalı ve geliştirmeliyiz." dedi.

Zaev, resmi ziyaret kapsamında geldiği Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic ile görüştü.

Başkentteki parlamento binasında gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Zaev, Makedonya ve Bosna Hersek'in AB üyelik yolunda ilerlemekte istekli olduğunu ifade ederek, Bosna Hersek'in en kısa sürede "aday ülke" statüsünü alması temennisinde bulundu.

Zaev, Bosna Hersek ile tarım ve kültür gibi alanlarda iş birliği protokolü imzaladıklarını söyleyerek, "Makedonya ve Bosna Hersek farklılığın, çok kültürlü ve çok dilli yapının zenginlik olduğuna inanan iki ülke. Bunların bizim için avantaj olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

AB'nin de farklılılar içinde eşitlik temeli üzerine kurulu olduğunu anımsatan Zaev, "Farklılıkları barındırmamız AB'ye üyelik yolundaki avantajımız. Dolayısıyla bunları korumalı ve geliştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

- "İki ülke arasındaki ilişkiler yapıcı, kaliteli ve dostane"

Zvizdic de önümüzdeki dönemde Makedonya ile ortak hükümet oturumu düzenleyeceklerini belirterek, "İki ülke arasındaki ilişkiler son derece yapıcı, kaliteli ve dostanedir." dedi.

Dış politikada Makedonya ve Bosna Hersek'in AB ve NATO üyesi olma yolunda ortak çıkarları paylaştığına dikkati çeken Zvizdic, iki ülke arasında altyapı alanında çalışmaların yapılacağını ve yıl sonuna kadar Saraybosna-Üsküp uçak seferlerinin başlatılacağını aktardı.

Zvizdic, Makedonya ve Bosna Hersek'in çok kültürlü ve çok uluslu yapısıyla benzerlik gösterdiğini ifade ederek, "Bu bağlamda birbirimize destek sağlayabiliriz. Aynı zamanda farklılıklar içinde eşitlik sağlandığı ve bunun AB yolunda işlevsellik gösterdiği önemli örneklerden de olabiliriz." diye konuştu.

Bu arada, Makedonya ve Bosna Hersek arasında ekonomi, tarım ve kültür alanlarında iş birliği protokolü imzalandı.

Zaev, Saraybosna ziyareti kapsamında ayrıca, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleriyle bir araya gelecek. Makedonya Başbakanı daha sonra 2004 yılında yaşanan helikopter kazası sonucu hayatını kaybeden Makedonya'nın ikinci Cumhurbaşkanı Boris Trajkovski'nin Mostar yakınlarındaki Rotimlja şehrinde bulunan anıtına çelenk bırakacak.

Zaev'in, Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar şehrinde düzenlenecek "Mostar Barış Ağı" isimli etkinliğe de katılması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.