Fars, Arap Ve Türk Musikisine Santur İle Hayat Veriyor

Fars, Arap Ve Türk Musikisine Santur İle Hayat Veriyor
Doğup büyüdüğü yerleri terk etmek zorunda kalan İranlı "Santur" sanatçısı Ali Fardin, Zonguldak sokaklarında sanatını sergilerken hem geçimini sağlıyor hem de ülkesine özgü enstrümanın tanıtımına katkıda bulunuyor

ZONGULDAK (AA) - İranlı santur sanatçısı 36 yaşındaki Ali Fardin, 4 yıldır bulunduğu Türkiye'de seslendirdiği ezgiler ile sokaklara ruh ve renk katarken, sanatta dil, din, ırk ve renk ayrımı olmadığını da kanıtlıyor.

Küçük yaşlarda babasından öğrendiği ve uzun yıllar eğitimini verdiği "santur" ile sokaklarda müzik yaparak geçimini sağlayan iki çocuk babası Fardin, ülkesinde yaşadığı zorluklar ve mesleğini istediği gibi icra edemediği için yaşadığı Kirman şehrinden 4 yıl önce Türkiye'ye geldi.

Yaklaşık 3,5 yıl İstanbul'da yaptığı sokak müziğini, 10 gün önce Zonguldak'a taşıyan, kordon boyu yolunda bir sehpanın üzerine kurduğu santurla Fars, Arap ve Türk musikisinden eserleri vatandaşların beğenisine sunan Fardin, 20-25 liralık günlük kazançla geçimini sağlamaya çalışıyor.

Görenler kanun zannediyor
Fardin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesinde sokak müziği yapma konusunda zaman zaman sorun yaşadığını ve bu sanatın icra edilebileceği yer sayısının kısıtlı olduğunu söyledi.

Fardin, müziğini dinleyenlerin büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, "Birçoğu bir süre inceliyor, sonra 'Kanun mu bu?' diye soruyor. Ben de İran'ın geleneksel çalgısı olduğunu anlatıyorum. Hem vurmalı hem telli bir çalgı olunca insanlar doğal olarak merak ediyor. Ben de birçok kişiye tanıtıyorum." dedi.

İranlı Fardin, günlük kazancının İstanbul'da yaklaşık 100 lira olmasına karşın, Zonguldak'ta 20-25 liraya düştüğünü belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kazandığımın belli bir miktarını aileme gönderiyorum. İstanbul'da daha çok kazanıyordum ama orası çok sıkıcı, çok kalabalık. Arkadaşımın tavsiyesiyle buraya geldim ve iyi ki gelmişim. Burada polis de zabıta da yaptığım işe bir şey demiyor. Sonuçta ben kötü bir şey yapmıyorum, dilenmiyorum, hırsızlık yapmıyorum. Sokaklara ruh ve renk kattığımı düşünüyorum. İnsanların ilgisi de sanatta dil, din, ırk ve renk ayrımının olmadığının en güzel göstergesi. Burada çok mutluyum."

Fardin, ABD için vize başvurusunda bulunduğunu, onaylanması halinde 8-9 ay sonra bu ülkeye gideceğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.