Fas'ın Arap Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaması

Fas'ın Arap Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapmaması
Fas'ın Arap Birliği zirvesinin ev sahipliğinden çekildiğini açıklaması Arap dünyasında "birlik" sorununu gündeme getirdi- Mısır'daki Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Gıbaşi:- "Görünen o ki Arap Birliği zirveleri, gerçek bir dramı

KAHİRE (AA) - Fas'ın "mevcut şartlarda düzenlenecek bir zirvenin başarılı olamayacağı" gerekçesiyle Arap Birliği'nin nisan ayında yapılacak zirvesine ev sahipliği yapmayacağını açıklaması Arap dünyasında "birlik" sorununu gündeme getirdi.

Uzmanlar, Fas'ın bu kararının, Arap dünyasının içinde bulunduğu kriz ve parçalanmışlık halini yansıttığını ve zirvelerle alakalı beklentilerde yaşanan düşüşü ortaya koyduğunu savundu.

Mısır'daki Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Muhtar Gıbaşi, AA muhabirine, böyle bir zamanda atılan bu adımın Arap dünyasında yaşananlara tepki anlamı taşıdığını vurguladı.

"Görünen o ki Arap Birliği zirveleri, gerçek bir dramın yaşandığı bazı Arap ülkeleri için hiç bir şey yapamıyor" diyen Gıbaşi, Fas'ın bu çıkışıyla birliğin düzenlediği zirvelerin fayda sağlamadığı yönünde "tehlikeli" bir mesaj verdiğini belirtti.

Ürdün'deki Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü Cevad el-Hamed ise Fas'ın beklenmedik bir karar aldığına işaret etti.

"Fas'ın zirveye ev sahipliği yapması gerekiyordu. Bunu yaparak, Arapların içinde bulunduğu durumun iyileştirilmesi için geliştirilecek proje ve programlar üzerinde ısrarcı davranabilirdi" ifadesini kullanan Hamed, "Arapların asıl şimdi diyaloga ihtiyacı var. Diyalog ve uzlaşının olmaması Arap dünyasının bugünü ve yarını için çok tehlikeli" dedi.

Avrupalıların da aralarında anlaşmazlık olduğunu ancak buna rağmen bir araya gelebildiklerine dikkati çeken Hamed, Arap dünyasının sorunlarının görüşülüp tartışılacağı bir zirve düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar, önceki gün Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'yi telefonla arayarak, "Arap ülkeleri liderlerinin sadece durum tespiti yapmakla yetinmemesi ve yaşanan sıkıntılara çözüm bulması gerektiğini ve mevcut şartlarda düzenlenecek bir zirvenin başarılı olamayacağını" gerekçe göstererek ülkesinin zirveye ev sahipliği yapamayacağını bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.