Fas'ta Batı Sahra sorunu

Fas'ta Batı Sahra sorunu
Fas Dışişleri Bakanı Mizvar:- "BM ile değil onun genel sekreteriyle anlaşmazlık yaşıyoruz"

RABAT (AA) - Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar, ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) ile değil Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la sorun yaşadığını söyledi.

Fas Haber Ajansı MAP'ın haberine göre, Mizvar, ABD'nin New York kentinde yaptığı açıklamada, Ban'ın bölgeye gerçekleştirdiği son ziyaret ve sonrasında yaptığı açıklamalarla ilgili değerlendirmede bulundu.

Mizvar, BM Genel Sekreteri Ban'ın uluslararası kamuoyu ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerini şahsi düşünceleriyle yönlendirmeye çalıştığını öne sürdü.

Ban'ın görevi gereği şahsi düşüncelerini açıklamaması gerektiğini dile getiren Mizvar, "BM ile değil onun genel sekreteriyle anlaşmazlık yaşıyoruz" dedi.

Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran da dün yaptığı açıklamada, "Batı Sahra diye bir sorunumuz yok. El-Uyun kentinde binlerce kişinin ulusal bayraklar taşıyarak yaptığı gösteri en büyük referandumdur. Bizim her defasında bu toprakların tarihi ve coğrafi olarak bize ait olduğuna dair delil sunmamız gerekmiyor. Yapılan gösteriler Batı Sahra'nın Fas için ölüm kalım meselesi olduğunu kanıtlıyor" ifadesini kullanmıştı.

- Batı Sahra Sorunu

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ve Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.

Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmişti ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi de Fas'ın önerisini "Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri" olarak nitelendirmişti.

BM Genel Sekreteri Ban, ay başında Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaret etmiş ve "İşgal altında bulunan topraklardaki Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı için referandum düzenlenmesine çalıştığını" söylemişti. Bu duruma tepki veren Fas halkı gösteriler düzenlemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.