Fas'tan Ban'a Batı Sahra tepkisi

Fas'tan Ban'a Batı Sahra tepkisi
BM Genel Sekreteri Ban'ın Batı Sahra'ya ilişkin açıklamaları Rabat'ta protesto edildi

RABAT (AA) - Fas'ın başkenti Rabat'ta, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Batı Sahra konusuna ilişkin açıklamaları protesto edildi.

Başkentte bakanların, iktidar ve muhalif partilerin genel sekreterlerinin, sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının ve önde gelen isimlerin de yer aldığı yoğun katılımlı yürüyüş Bab Şalle'de başlayarak, parlamento binasında son buldu.

Gösteride BM'den Batı Sahra konusunda tarafsız olması istenen sloganlar atıldı ve Batı Sahra'nın Fas'a ait olduğu ve öyle kalacağı vurgulandı.

"Taraflı arabuluculuğa hayır! Bölgenin istikrarına dokunma", "Sahramızdan bir kum tanesi dahi vermeyiz" gibi yazılı pankartlar açılan eylemde, AA muhabirine konuşan Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Abdusselam es-Sadıki, Ban'ı Batı Sahra'ya ilişkin açıklamaları konusunda geri adım atmaya çağırdı.

Sadıki, bu kalabalık gösterinin Faslıların, toprak bütünlüklerine yönelik ihlali reddettiklerinin bir ifadesi olduğunu söyledi.

Marakeş Belediye Başkanı ve Milletvekili Muhammed el-Arabi Bilkaid, bu gösterinin Faslıların Ban'ın açıklamalarından duyduğu rahatsızlığı gösterdiğini belirtti.

Bilkaid, gösteriye halkın farklı kesimlerden katılım olduğunu ve katılımın 1 milyonu aştığını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban, 5 Mart'ta Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaret etmişti.

Ziyaretin ardından Fas Dışişleri Bakanı Salahaddin Mizvar, Ban'ı Batı Sahra konusunda Fas Kralı ile yaptığı telefon görüşmesinde varılan anlaşmaya riayet etmemekle suçlamıştı.

Fas Kraliyet Divanı'ndan 22 Nisan 2014'te yapılan açıklamada, Kral 6'ncı Muhammed'in Ban ile yaptığı telefon görüşmesinde onu Batı Sahra konusunda BMGK tarafından belirlenen müzakere kıstaslarına bağlı kalmaya ve taraflı yaklaşımlardan kaçınmaya çağırdığı ifade edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.