Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

FED, ECB SURİYE, IRAK

FED, ECB SURİYE, IRAK

Döviz piyasasında hareketli seyir devam ediyor. Geçen hafta 2,190 seviyelerine kadar geri çekilen dolar bu seviyelerden gelen güçlü alımlarla tekrar 2,225 seviyelerinin üzerine attı geçen haftaki yazımda da bu seviyelerde kalamayacağını yazmıştım ABD verilerinde ekstra bir kötü  gidişat olmadığı sürece  Dolar/TL ‘de 2,170-2,190 dip seviye olarak gözükmekte.


İçeride döviz fiyatlarını etkileyecek çok önemli gelişmeler yok. Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun bir söyleminde TCMB’nin içerdeki iyi gidişatı değerlendirip faizleri tekrar gözden geçirmesi gerektiğini belirtmesi öne çıkan konular arasında. Faizlerin düşmesi ülkedeki ekonomik çarkın dönmesi için şart. Çünkü şuan ki firma kârları kredi maliyetlerini karşılayabilecek durumda ve çarkın dönmesini sağlıyor. Ama faiz oranlarının artması kredi maliyetlerini karşılayamayan bir yığın firma ortaya çıkaracaktır ki bu da ekonomik olarak hiç istenilmeyen bir olay olacaktır. Fakat bu günkü  ortamda faizleri düşürmek o kadar da kolay değil.


IŞİD şu an için çok fazla gündemde değil fakat halen ihracatımızı etkilemeye devam etmekte. Kısa vadede firmalarımız bunu göğüsleyebilecek olsa da uzun vadede esnafımıza sıkıntı yaşatabilir bölgede IŞİD’in yarattığı karışıklıklar. Irak’a  ve Suriye ye olan ihracatımızı baltalamaya devam ediyor  böyle devam ettiği sürece  cari açık pozisyonumuzun olumluya dönmesi zor olacaktır.


Döviz piyasalarını şu an için birebir etkileyen kurum ABD Merkez Bankası FED. Fed’in yapacağı hareketler gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere tüm dünya piyasalarını etkileyecektir. Fed’in ise piyasaları önden hazırlayarak bir kaosa sebep olmadan bu işi yapmak istemesi şu an için işin ciddiyetinin anlaşılmasını engelliyor. Fakat Wall Street'in en tanınmış yatırım yöneticilerinden Bill Gross ‘un yapmış olduğu bir açıklama riski gözler önüne seriyor. “Reel ekonominin para basımına ihtiyacı olduğu doğru. Ancak ondan ziyade para harcanmasına ihtiyacı var. Bu ihtiyacın da vergi ve devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Ancak devletler için açıklar lanetlenirken, dengeli bütçeler rağbet görüyor. Bu durumda da deflasyon varlık yaratılmasının önünde bir engel olmaya devam ediyor."


Cuma günü gelecek olan ABD verileri gerçekten önemli. Beklenenin üzerinde gelecek bir istihdam verisi tekrar doların 2,250’lere doğru hareket etmesini sağlayabilir. Kötü gelen veriler yatırımcılarımızı yanıltmasın dolar kısa süreli oluşabilecek düşüşler  yerini tekrar yükselişlere bırakacaktır sonunda ne olursa olsun ABD bu krizden çıkacak ve faiz artırımına başlayacak bu da gelişmekte olan ülkeleri kesinlikle etkileyecektir. Tahvil alımlarını geçen ayın son haftasında sonlandıracağını bir önceki yazımda yazmıştım, faiz artırımlarının da çok yakın olduğunu yazıyorum. Bu demek oluyor ki önümüzdeki süreçte dolar değerlenmeye devam edecek.


Yine New York’taki Mitsubishi UFJ Ltd. yöneticilerinden Naohiro Nomoto, “Ekonomi temelli perspektife göre dolardan başka yatırım yapılmaya değecek bir şey yok. Dolar bu haftaki istihdam verisinin ardından yeni bir zirvesi test edebilir” dedi. Özet olarak gelecek olan ABD verileri piyasaları şekillendirecektir.


Altın üzerindeki baskı devam ediyor. Sağlam bir dayanak bulamayan altın her fırsata satış yiyor.
Bir süre daha böyle devam edeceğe benziyor.
Euro/Dolar paritesi dün 1.2441 e kadar gerileyerek son 2 yılın en düşük seviyelerini gördü. Daha sonra ise  1.2520’li seviyelerde hareket etmeye başladı. Yine ECB’nin yapacağı açılımlar ve ABD verileri Euro/Dolar’ın yönünü belirleyecektir. Ama genel eğilim euro /dolar paritesindeki düşüş devam edecektir.

Genel olarak bakmamız gerekirse hafif yatay seyir devam ediyor fakat geri planda büyük risklerin olduğunu unutmayalım ABD verilerine göre şekillenen bir piyasa yaşıyoruz ve bir süre devam edeceğe benziyor. Yatırımcılara 2,170-2,190 seviyelerini tekrar test edecek olursa dolar almalarını tavsiye ederim.     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR