Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

FED kararı ve piyasaları etkileri

FED kararı ve piyasaları etkileri

Geçtiğimiz hafta para piyasalarında FED’in en son yaptığı toplantının tutanakları açıklandı. Dünyanın gözü kulağı orada idi. Yine FED’den şahin bir tavır mı gelecek yoksa güvercinvari bir açıklama mı gelecek piyasalar bunu bekledi. Karar açıklanmadan önce Dolar/TL 2,465 seviyelerinde, Euro/TL ise 2,810 seviyelerinde hareket etmekteydi. FED’den toplantı tutanakları açıklaması geldi, FED faiz artırımlarında acele edilmemesi yönünde çok fazla FED üyesinin oy kullandığı açıklandı. Daha önce FED’in 2015 yılının ortalarında faiz artırımı bekleyen piyasaların bu açıklamaları sonrası FED faiz artırımlarına 2016 yılında başlayacak algısı oluştu.  Dolar/TL ve Euro/TL’ye satış geldiğini gördük. Dolar/TL kotasyonları 2,465 seviyelerinden 2,435 seviyelerine kadar düştü. Euro/TL’nin ise 2,810 iken 2,775 seviyesine kadar düştüğünü gördük. FED’in tutanakları bir anda piyasalarda bahar havası estirdi. Fakat uzun soluklu olmadı. Çünkü bazı siyası gelişmelerde kurun tekrar dalgalanmasına sebep oldu. Özellikle önceki gün 2,450 seviyesinde bekleyen kurun Süleyman Şah operasyonu ile birlikte 2,485 seviyesine tekrar yükseldiğini gördük. Piyasalar Merkezin kararına kadar da küçük çaplı dalgalanmalarla devam edecek. Piyasalar dalgalanmak için kendisine her defasında yeni bir bahane buluyor. Yunanistan ile ilgili yaşanan gelişmelerle ilgili yaklaşık iki haftadır dalgalanan bir piyasa vardı Yunanistan yine daha önceleri yazdım gibi şimdilik kurtarıldı önümüzdeki günler aylarda Yunanistan sorunu yine karşımıza olumsuz olarak çıkacak geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankasına yapılan faiz indir baskıları neticesinde piyasalar dalgalanmış bunun üstüne de Merkez Bankası Başkanı Enflasyonda görülecek bir puanlık düşüş faizlerde hemen bir indirime gidilebilir açıklamaları sonrası Dolar/TL’de yaşanan dalgalanma Dolar/TL’nin 2,450-2,500 aralığında hareket etmesine sebep oldu. Merkez Bankası daha önce ilan ettiği olağanüstü toplantı yapabiliriz açıklamasını iptal etti. Yeni toplantı yapılmayacağını söyledi. Çünkü enflasyon rakamları beklentileri karşılayamadı. Piyasalardaki endişeli bekleyiş devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası para piyasaları kurulu 24 Şubatta ne yapacak gözler bu kararda olacak. Yazımı yazdığım saatlerde Merkez Bankasından karar çıkmasını bekliyorum. Yazımın bundan sonraki kısmını da merkezin alacağı karar sonrası yazacağım. Çünkü Merkezin faizlerde indirim yapması ne kadar yapacağı piyasalar için çok önemli, faiz kararından sonra bundan sonra piyasaların ne getirip ne götüreceğini yorumlayacağız.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Piyasaları Kurulunun kararı az önce açıklandı. Merkez politika faizinin 7,50 den 7,25’e düşürdü. Merkez Bankası APİ’de piyasa yapıcı bankalara repo yoluyla tanınan borçlanma imkânı faiz oranını da 10,75 den 10,25’e indirdi. Yani faiz üst bandında da 0,50 puanlık bir faiz indirimi geldi.

Para politikası duruşunda sıkı duruşun ve temkinli duruşun devam edeceğini açıkladı. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin geleceğe yönelik politik duruşunu değiştirmeye neden olabileceğini önemle vurguladı. Bizim bundan çıkaracağımız sonuç Merkez bundan sonraki adımlarını baskılarla değil gelecek veri ve haberlere göre olacağını belirtmesidir. Bu faiz indirimleri neticesinde gece geç saatlerde FED başkanı Yellen’in konuşmaları takip edilecek. Yellen yine güvercinvari konuşursa döviz fiyatlarında dolar/TL 2,400’e doğru Euro/TL ‘de 2,720’ye doğru geri çekilmeler görülebilir. FED başkanı Yellen o açıklamaları sert Şahin şeklinde olursa dolar/TL yine 2,500’ün üzerine atacaktır. Euro/TL ise 2,800 seviyelerinde gezinecektir.

Altın fiyatlarında geri çekilmeler sonrası 95 TL seviyesinde denge arayışı içerisinde, bugün Yellen’in konuşmaları sonrası önemli bir olay olmaz ve piyasalarda faiz artırımları 2016’ya sarkacak beklentileri oluşursa altın hızla tekrar 100 TL seviyelerine çıkacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR