Fed tutanakları uluslararası piyasaları hareketlendirdi

Fed tutanakları uluslararası piyasaları hareketlendirdi
ABD Merkez Bankasının haziran ayı toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından, uluslararası piyasalarda, dolar/TL 2,93'ün, altının gramı 129 liranın altına indi. Brent petrolün varil fiyatı ise 49 doları aştı

ABD Merkez Bankasının (Fed) haziran ayı toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından uluslararası piyasalarda, dolar/TL 2,93'ün, altının gramı ise 129 liranın altına indi. Brent petrolün varil fiyatı ise 49 doları aştı.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in piyasaya müdahale edilmesine rağmen Brexit kaynaklı hareketliliği tamamen dengeleyemeyeceklerini belirtmesi, küresel hisse senedi piyasalarında sert düşüş yaşanmasına yol açmış, "güvenli liman" olarak görülen varlıklara talep artmıştı. Petrol fiyatlarının yeniden 50 doların altına inmesi de bu durumu destekleyen bir faktör olarak öne çıkmıştı.

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) geçen ay gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarının açıklanması, yetkililerin faiz artırımının zamanlaması konusunda ikiye ayrıldıklarını ortaya koyması ise yatırımcı risk iştahını desteklerken, küresel hisse senedi piyasalarında gözlenen satış dalgasını yatıştırdı.

- Dolar ve altın geriledi

Söz konusu gelişmelerin etkisiyle uluslararası piyasalarda dün 96,496 ile bir haftanın en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksi, bugün 96,1 seviyelerinde dengelendi. Dolar/TL ise dün uluslararası piyasalarda 2,9555'i görmesi sonrasında bugün 2,93'ün altına inerek 2,9280'e kadar geriledi.

Uluslararası piyasalarda altının onsu dün 1.375,27 dolarla 2,5 yılın zirvesini görmüş, günü ise bu seviyeden gelen kar satışlarının etkisiyle 1.363,87 dolardan kapatmıştı. Altının onsu bugün ise 1.362 - 1.370 dolar dar bandında hareket ediyor.

- Petrol yükselişini sürdürüyor

Brent petrolün varil fiyatı, arza ilişkin gelişmeler ve küresel piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle 50 dolar seviyelerinden düşüşe geçerek 47,52 dolara inmiş ve böylece iki günde yüzde 5 değer kaybetmişti.

FOMC tutanaklarıyla yükselişe geçen ve 50 günlük ortalamasının da geçtiği 48,8 doların üzerinde kapanış gerçekleştiren Brent petrolün varil fiyatı, bugün de yükselişini sürdürdü ve 49,15 doları gördü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.