Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Fed’in Ayak Sesleri

Fed’in Ayak Sesleri

     Tam 18 aydır FED ile yatıyor FED ile kalkıyoruz. Arada bir ABD’den gelen veriler kötüleşince piyasalar derin bir oh çekiyor. Tamam, artık faiz artırımları ötelenecek diyor ama daha sonrası ABD ekonomisinden gelen iyi haberler dünya piyasalarını üzüyor. Faiz artırımları yakın deniliyor.

    Evet, geçtiğimiz yıl mayıs ayında FED Başkanı Yellen artık faiz artırımları gelmeli açıklaması piyasaları faiz artırımlarına hazırlıyorlar algısı yaratmıştı. O zamandan bu yana tam 18 ay geçti. Yolun sonuna gelindi, artık son gelen ABD verileri çok çok iyi. Cuma günü ABD’den tarım dışı istihdam verisi geldi. Beklentilerin çok üstünde,271,000 gelince bütün piyasalar alt üst oldu. Çünkü Aralık ayında artık FED’in faizleri artıracağına kesin gözüyle bakılmaya başlandı. Tabii ki her zaman olduğu gibi beklenti satın alınmaya başlandı. Dolar tüm para birimlerine karşı tekrar değer kazanıyor. Bu süreç Aralık ayındaki FED toplantısına kadar da sürmesini bekliyorum. ABD tarafından gelecek her iyi veri piyasalara yeni dalgalanmalar demektir.

     ABD tarafında bu süreçte gelecek olan iyi veriler piyasalar tarafından iyi karşılanmayacak. Gelen her iyi veri faiz artırımlarının başlaması, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışları demek anlamına geliyor.

     Avrupa’da ise daha önce atılan adımlar şimdilik iyi gidiyor. Yapılan parasal genişleme Avrupa ekonomisine canlılık katıyor. Bu durumu gören Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda gerekirse Aralık toplantısında daha fazla parasal genişleme yapılacağını açıkladı. Mevduat faizinde de bir miktar daha düşüşlere yer olduğunu belirtti. Yani Avrupa daha fazla para basacak ve faizleri indirmeye devam edecek. Bu iyileşme süreci en az 5-6 yıl sürebilir. Aynı uygulamayı ABD tarafında da gördük ve yaklaşık 6-7 yıl sonra ABD ekonomisi bunun karşılığını aldı. Bu sürecin Avrupa’da da aynı zaman dilimlerinde karşılığını bulmasını bekliyorum.

    Dışarıda bunlar yaşanırken içeride hükümetin kurulma süreci ve ekonomi kurmayları kim olacak soruları sorulmaya başlandı. Ekonominin başına beklenen isim tabii ki Ali Babacan, böyle bir gelişme piyasalar için pozitif bir durum olacaktır. Özellikle yabancı yatırımcının baktığı nokta budur. İçeride başka bir sorun da Suriye’de yaşanan gelişmelerdir. Suriye’ye kara operasyonu yapılabileceği ile ilgili haberler piyasalar endişeyle baktığı gelişmelerdir. Suriye’ye yapılacak her hangi bir kara operasyonu piyasalardaki dalgalanmayı artırabilir. Neticesinde burada teröre karşı oluşacak önlemlerde orta ve uzun vadede piyasalara büyük güven veren gelişmeler olacaktır.

    Hatırlayacaksınız daha önceki yazılarımda piyasaları bundan sonra FED belirleyecek demiştik.

 FED ‘in atacağı adımlar piyasalarda etkili olmaya devam edecek.

     Dolar/TL’de aşağılara gelmeler yine alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir. Önceki günde cari işlemler dengesinin 6 yılın ardından ilk kez fazla vermesiyle piyasalarda olumlu bir hava esti ve 2,880 seviyelerine kadar geri geldi. Bu pozitif havanın devam etmesi tabii ki FED’in bundan sonra atacağı adımlara bağlıdır.

    Borsa İstanbul’da cari işlemler dengesinin fazla vermesiyle önceki gün 1,10 puan artıda kapattı. Dünya borsalarındaki olumlu havanında bu pozitif oluşumda etkisini görüyoruz. Altın fiyatlarında tabana yaklaştık daha öncede en iyi gelebileceği yerlerin 101 TL seviyeleri olacağını bekliyorduk şimdilerde bu seviyelerde dengelenmeye çalışıyor

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR