'Fed'in haziranda faiz artırma olasılığı istihdam raporuyla buharlaştı'

'Fed'in haziranda faiz artırma olasılığı istihdam raporuyla buharlaştı'
Amerikalı ekonomistler, hayal kırıklığı yaratan mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinin, Fed'in haziranda faiz artışına gitme olasılığını ortadan kaldırdığı görüşünde birleşiyor

Standard and Poor's (S&P) ABD Başekonomisti Beth Ann Bovino, ülkedeki istihdam artışının 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ABD Merkez Bankasını (Fed) beklemek zorunda bırakacağını belirterek, "Mayıs ayı istihdam raporu, Fed'in haziranda faiz artırma olasılığını tamamen yok etti." dedi.

ABD'de geçen cuma açıklanan mayıs ayı istihdam raporunu AA muhabirine değerlendiren Amerikalı ekonomistler, hayal kırıklığı yaratan tarım dışı istihdamın, Fed'in haziranda faiz artışına gitme olasılığını ortadan kaldırdığı görüşünde birleşti.

S&P ABD Başekonomisti Bovino, 38 bine gerileyen tarım dışı istihdam artışının tüm istatistiksel anormelliklerine rağmen hayal kırıklığı yarattığını vurgulayarak, "Mayıs ayı istihdam raporu, Fed'in haziranda faiz artırma olasılığını tamamen yok etti." yorumunu yaptı.

Buna karşın, Fed'in uzun süre beklemede kalamayacağını öngören Bovino, "Şu an Fed'in 15 Haziran'da bitecek toplantısında faizleri sabit tutmasını bekliyoruz ancak uzun süre beklemede kalmayacaklar. Fed'in ekonominin ılımlı büyümeyi sürdürdüğüne dair yeni veriler geldikten ve Brexit belirsizliği geçtikten sonra temmuzda faiz artışına gitmesini bekliyorum." diye konuştu.

Bovino, bununla birlikte Fed'in eylül toplantısının ardından basın konferansı düzenleneceği ve daha fazla veriyi değerlendirebilecekleri için 3 ay daha beklemesinin ihtimaller arasında olduğunu dile getirdi.

Piyasaların, Fed'in 2018'den önce faiz artışına gidemeyeceğine yönelik beklentisine katılmadığını kaydeden Bovino, "Verilerin geneli halen ekonomiyi tam istihdama yaklaştıran ılımlı büyümenin sürdüğüne işaret ediyor. Bu nedenle Fed'in bir sonraki faiz artışının birkaç yıl değil birkaç ay uzakta olduğuna inanıyorum." görüşünü paylaştı.

"Fed'in bu yaz faiz artırma ihtimali buharlaştı"
Mott Capital Management Portföy Müdürü Michael Kramer, hayal kırıklığı yaratan verilerin finansal piyasalara şok dalgaları gönderdiğine dikkati çekerek, "Sadece 38 bin yeni istihdamın yaratılması, Fed'in haziran ya da temmuzda faiz artırmasını zorlaştıracak. Son dönemde gördüğümüz veriler, ekonominin zayıfladığını gösteriyor. Ben hala Fed'in ekonomiyi canlandıracak yeni yollar bulmakta daha aktif olması gerektiğini düşünüyorum. Döviz kurları ve tahvil faizlerindeki sert hareketlere bakılırsa piyasalar da benimle aynı fikirde gözüküyor." ifadelerini kullandı.

Kramer, Fed'in piyasalardaki dalgalanmaları göz ardı edemeyeceğinin altını çizerek, "Sonuç olarak Fed'in bu yaz faiz artırma ihtimali, cuma günü gelen istihdam raporuyla anında buharlaştı." değerlendirmesinde bulundu.

"Gelecek iki ayda ciddi revizyonlar yapılabilir"
Moody's Analytics Genel Direktörü Sophia Koropeckyj, mayıs ayı tarım dışı istihdam verisinin, 40 bine yakın işçinin katıldığı Verizon grevinden ötürü düşük gelmesinin beklendiğini ancak 38 binlik net artışın buna rağmen büyük şaşkınlığa yol açtığını belirtti.

Son dönemde açıklanan diğer verilerin ekonomik aktivitede büyük bir değişime işaret etmediğini vurgulayan Korepeckyj, mayıs ayı istihdam verilerinin çeşitli nedenlerden ötürü yanıltıcı olabileceğini söyledi.

Korepeckyj, "Rapor hazırlanırken yapılan ankete katılım oranının yüzde 74 ile son 3 yılın en düşük seviyesinde kalması, verideki garipliğe bir ipucu olabilir. Bu gelecek iki ayda ciddi revizyonlara gidilebileceği anlamına geliyor. ABD istihdamının beşte birini temsil eden ADP özel sektör verisinin 173 binle çok daha iyi olması da bir başka ipucu." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.