'Fetö, Abd'ye 500 Milyon Dolar Aktardı'

'Fetö, Abd'ye 500 Milyon Dolar Aktardı'
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'ye yönelik süren soruşturma kapsamında mahkeme tarafından kabul edilen iddianamede, örgütün finans yapılanması deşifre edildi

UŞAK (AA) - Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, örgütün son 5 yılda "himmet", "bağış", "kurban", "zekat" adı altında özellikle iş adamlarından topladığı yaklaşık 500 milyon doları, paravan şirketler, yurt içi ve dışındaki okullar aracılığıyla çeşitli ülkeler üzerinden ABD'ye aktardığı yer aldı.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik yaklaşık bir yıldır süren soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, örgütün finans yapılanması deşifre edildi.

Başsavcılığın Eylül 2015'te başlattığı ve terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı 13'ü tutuklu 111 sanık hakkında yürütülen FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan 2 bin 527 sayfalık iddianamede, örgütün finans yapılanmasıyla ilgili detaylar yer aldı.

Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 6'sı şikayetçi, 60'ı mağdur toplam 220 tanık ifadesine yer verildi. İddianamede, Uşak'ta 1984 yılından itibaren örgütlenen yapının özellikle örgüte finansal destek sağlamak için dizayn edildiği belirtildi.

Operasyon kapsamında halen tutuklu bulunan FETÖ'nün "bürokrasi imamının yardımcısı" Hazim Sesli'nin Uşak ve çevre illerden "himmet", "bağış", "kurban", "zekat" adı altında özellikle iş adamlarından toplanan paraların ABD'ye aktarımıyla ilgili görevli olduğu, toplanan paraların kurulan paravan şirketler aracılığıyla hayali ticari faaliyetler kullanılarak bankacılık sistemine sokulduğu, yurt içindeki ve dışındaki çok sayıdaki eğitim kurumu aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika, Tunus, Fas, Ürdün, Almanya gibi ülkeler üzerinden ABD'ye aktarıldığı ifade edildi.

İddianamede ayrıca, örgütün sadece Uşak'tan son 5 yıl içerisinde yaklaşık 500 milyon doları bu yöntemle yurt dışına çıkardığı bildirildi.

-Banka işlem kayıtları da iddianamede


İddianamede, "iki numaralı" şüpheli olarak yer alan ve halen aranan "İsrail imamı" Harun Tokak adına Bank Asya üzerinden 105 kez olmak üzere milyonlarca lira para hareketi tespit edildiği, bu paraların Uşak'tan yurt dışına gönderildiği kaydedildi.

Uluslararası eğitim enstitülerinin şubelerinin İstanbul'da bir merkezde toplanarak para transferinde kullanıldığının yer aldığı iddianamede, tutuklu iş adamı Hazim Sesli'nin bu oluşumun idarecisi olduğuna işaret edildi.

İddianamede, Sesli'nin Maliye Bakanlığı Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) raporları ile değişik zamanlarda Pioneer Academy isimli kuruluş başta olmak üzere çok sayıda şirkete para transferinde bulunduğu, para transferlerinde özellikle eğitim kurumlarının kullanıldığı, örgüt tarafından belirlenen isimlere Bank Asya kanalıyla bireysel ve ticari krediler verilerek elde edilen nakdin bavullarla yurt dışına çıkartıldığı da yer aldı.

-İş adamları tehdit edildi


FETÖ'ye finansal destek sağlamayan iş adamlarına değişik yöntemlerle baskı kurulduğunu anlatan tanıkların ifadelerinin yer aldığı iddianamede, bazı iş adamlarının mali cezaların yanı sıra yargıdaki ve emniyetteki örgüt mensuplarınca planlanan operasyonlarla zor duruma düşürüldükleri, bazı iş adamlarının iflasa sürüklendiği bilgilerine yer verildi.

Örgütün Uşak'taki yönetim merkezi olarak Uşak Organize Sanayi Bölgesinin kullanıldığının belirtildiği iddianamede, çok sayıda dijital arşiv, örgüt mensuplarının FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i ziyaretleri sırasında çekilmiş fotoğrafları, telefon kayıtları ve konuşma kayıtları da bulunuyor.

İddianameye, Uşak'ta görev yapan çok sayıda üst düzey yönetici ve siyasetçinin örgüt üyeleriyle bağlantısını gösteren belgelerin yanı sıra bazı yerel basın kuruluşlarının sahipleriyle propaganda amaçlı işbirliği yapıldığını gösteren deliller de eklendi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.