FETÖ/PDY firarisinden "siyasi sığınmacı" oyunu

FETÖ/PDY firarisinden "siyasi sığınmacı" oyunu
FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik "himmet" operasyonunda gözaltına alınmasının ardından adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Abdullah Büyük, Türkiye tarafından iptal edilen pasaportuyla Bulgaristan'a kaçtı- Bulgaristan'da pasaportu geçersiz olduğu i

ANKARA (AA) - FATİH ÇAKMAK - HALİL DEMİR - Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) finans ayağına yönelik "himmet" operasyonunda gözaltına alındıktan sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Abdullah Büyük, iptal edilen pasaportuyla Bulgaristan'a kaçtı. Bulgaristan'da pasaportu geçersiz olduğu için tutuklanan Büyük'ün, Türkiye'nin "sınır dışı ve iade edilmesi talebi"ne rağmen, avukatları yardımıyla yerel mahkemece "siyasi suçlu" kabul edildiği ve iadesinin reddedildiği öğrenildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla mali polislerin düzenlediği FETÖ/PDY'ye yönelik "himmet" operasyonu kapsamında gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen 9 şüpheliden Abdullah Büyük, savcılıkça tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi.

Mahkemenin adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmasına karar verdiği, FETÖ/PDY'nin "para kasası" olduğu öne sürülen Büyük'ün yurt dışına kaçtığı ortaya çıktı.

Şüpheli iş adamı Abdullah Büyük, hakkında tutuklama kararı çıkacağını öğrenince Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, Türkiye'nin iptal ettiği pasaportuyla otobüs yolculuğu yaparak Bulgaristan'a kaçtı. Söz konusu otobüste Büyük'le ilgili yeterli incelemenin yapılmadığı ileri sürüldü.

Büyük, Bulgaristan'daki polis kontrolünde "geçersiz pasaportla ülkeye giriş yapmak"tan cezaevine konuldu.

Sofya Şehir Mahkemesinde 9 Mart'ta yargılanan Büyük'ün davasını Türkiye'nin Bulgaristan Büyükelçiliği de izledi. Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, şüpheli hakkında terör suçundan tutuklama kararı olduğunu, bu nedenle "sınır dışı ve iade edilmesi" yönündeki talebini Bulgar yetkililere iletti.

Türkiye'den çok sayıda avukatın Büyük'ün davasına müdahil olmak için Bulgaristan'a gittiği, mahkemede, müvekkillerinin Türkiye'deki tutuklama kararının siyasi olduğunu, siyasi operasyon nedeniyle Büyük'ün Bulgaristan'a "sığınmacı" olarak geldiğini, "sınır dışı" edilmesi halinde mağdur olacağını savundukları öğrenildi.

Bunun üzerine Sofya Şehir Mahkemesinin, Türkiye'den giden avukatların savunmaları doğrultusunda şüphelinin, Türkiye'ye iadesi ve sınır dışı edilmesi talebini reddederek, Büyük'ü serbest bıraktığı belirtildi.

Sofya Savcılığı, kararı bir üst mahkemeye temyize götürdü ancak bu mahkeme de önceki karar doğrultusunda şüphelinin "iade edilmemesi talebini" haklı buldu.

Abdullah Büyük'ün iptal edilen pasaportuyla yurt dışına kaçması ve kendisine geçerli pasaport verilmesi için çalışma yapılmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

- Olay

FETÖ/PDY'ye "himmet" adı altında finans sağlamak için toplantı yapıldığı ihbarını alan İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Üsküdar Libadiye'deki 5 katlı iş merkezine operasyon düzenlemiş ve toplantı halindeki 17 kişiyi gözaltına almıştı.

Zanlılardan 3'ü savcılık talimatıyla emniyetten serbest bırakılmış, 14'ü ise Anadolu Adalet Sarayına sevk edilmişti. Savcılık, şüphelilerden 5'ini serbest bırakırken, aralarında Abdullah Büyük'ün de bulunduğu 9 zanlı, tutuklanmaları istemiyle Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilmişti.

Mahkeme, zanlıları adli kontrol şartıyla salıvermişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.