FETÖ/PDY'ye yakın okulları belgeselle anlattı, tehdit aldı

FETÖ/PDY'ye yakın okulları belgeselle anlattı, tehdit aldı
"Öldüren Eğitim" belgeselinin yapımcısı Hall:- "Tehdit telefonları aldım. Özellikle Houston'daki Harmony charter okullarının genel merkezine bir ziyaret gerçekleştirdikten sonra"- "Arkadaşlarımı Gülen Hareketi konusunda uyarmak istedim" - "ABD üst düzey d

NEW YORK (AA) - SELÇUK ACAR - ABD'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yakın "charter" (sözleşmeli) okullardaki yolsuzlukları anlatan Öldüren Eğitim (Killing Ed) adlı belgeselin yapımcısı Mark S. Hall, filmi çekerken çok zorlandığını ve tehdit telefonları aldığını söyledi.

ABD'nin birçok eyaletinde gösterime giren belgeselin yönetmenliğini yapan Hall, AA muhabirine filmiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Mark Hall, belgeseli çekme nedenine ilişkin "Teksas'taki arkadaşlarımı, eyaletimde ve ABD'de vergi mükelleflerinin paralarını alarak sözleşmeli okulları yöneten Gülen Hareketi konusunda uyarmak istedim." dedi.

ABD'de FETÖ/PDY'ye yakın sözleşmeli okullardaki yolsuzlukları gündeme taşıyan belgeseli hazırlarken birtakım zorluklar çektiğini belirten Hall, birçok insanın konuşmak istemediği bir konuda film çekmenin zor olduğunu anlattı. Hall ayrıca, birçok kişinin böyle bir grubun varlığına dahi inanmak istemediğini dile getirdi.

Filmi çekerken yaşadığı zorluklara değinen Hall, "Tehdit telefonları aldım. Özellikle Houston'daki Harmony charter okullarının genel merkezine bir ziyaret gerçekleştirdikten sonra. Filmi çekmek çok zor oldu." ifadesini kullandı.

FETÖ/PDY'nin Türkiye kadar ABD için de yıpratıcı olduğunu dile getiren Hall, buna rağmen, "Gülen ve hareketteki diğer kişiler, ABD üst düzey devlet yetkilileri tarafından korunuyor olmalılar. Çoğu kişinin tutuklanıp, sınır dışı edilmesi gerekirdi veya devam edecek gibi görülen birçok olumsuzluk için cezalandırılmalıydılar." dedi.

Hall, özellikle kendi eyaleti Teksas'ta, akademisyenler, polis ve siyasetçilerin bu grupla ilgili olumlu bir bakış açısına sahip olmasından yakınırken, belgeselde bu konuya da değindiğini, hareketteki kişilerin eyaletin önde gelenlerini propaganda amacıyla ücretsiz olarak Türkiye'ye götürdükleri aktardı.

- "Tamamen bağımsız bakış açısıyla çektim"

Belgeselin finansıyla ilgili Hall, "Türk halkının şunu bilmesini isterim ki bu filmi kendim finanse ettim. Film için bir kuruş dahi veren kişi, devlet yok. Bunu tamamen bağımsız bir bakış açısıyla yaptım." açıklamasında bulundu.

Bazılarının kendisinin Gürcü olduğunu iddia ettiğini anlatan Hall, "Amerikalıyım ve iki taraftan da ailem nesillerdir Amerika'da yaşıyor." dedi.

Türk halkına yönelik herhangi bir negatif bakış açısının bulunmadığını vurgulayan Hall, "Umuyorum ki uluslarımız var olan dostluğunu korur. Belgeselin ortalama Amerikalının gözünü açmasını, siyasi liderlerin ve hukukun Gülen Hareketi'ni ve Gülen'i soruşturmasına neden olmasını umuyorum." diye konuştu.

FBI'nın 2014'te ABD'deki FETÖ/PDY'ye yakın okullara yönelik ilk etapta 3 eyalette başlattığı soruşturma süreci genişleyerek devam ediyor.

Soruşturmanın ilk ayağında FETÖ/PDY'ye yakın Chicago'daki Concept Okulları altındaki 30 sözleşmeli okulun, 2003-2013 arasında 5 milyon dolardan fazla devlet desteğini kendi üyelerine aktararak usulsüzlük yaptığı iddia edilmişti.

Geçen yıl kasım ayında ABD Kongresi üyesi Raul Grijalva, Eğitim Bakanı Arne Duncan'a mektup göndererek, FETÖ/PDY'ye yakın okullar hakkında yürütülen soruşturmalarla ilgili rapor talep etmiş, konu daha sonra Kongre'nin de gündemine gelmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.